Anot pirmadienį paskelbtų "Mercer Human Resource Consulting" tyrimo rezultatų, antroje vietoje eina Rusijos sostinė Maskva, o buvęs rekordininkas Tokijas atsidūrė trečioje vietoje. Kitame skalės gale pigiausio miesto vardą iš Malavio Blantairo paveržė Johanesburgas.

Per tyrimą nustatyta, kad atotrūkis tarp brangiausių ir pigiausių pasaulio miestų per vienerius metus sumažėjo 15 proc. Tyrimo atskaitos tašku paėmus Niujorką, kuriam buvo suteikta 100 balų, Honkongas gavo 124,2 balo, o Pietų Afrikos sostinė - vos 34,4.

Per tyrimą buvo palygintos daugiau kaip 200 prekių, įskaitant gyvenamojo būsto, maisto, drabužių ir namų apyvokos daiktų, transporto ir pramogų kainos 144 pasaulio miestuose. Nustatyta, kad Europoje brangiausia gyventi Sankt Peterburge ir Londone, o JAV užtikrintai pirmauja Niujorkas, po kurio eina Los Andželas, Čikaga ir San Franciskas. Per vienerius metus labiausiai krito Buenos Airių statusas - dėl Argentinos ekonomikos krizės ir peso devalvacijos šis miestas iš 23 vietos nusmuko į 133 vietą.

Ieškantiems pigaus, bet kokybiško gyvenimo, atrodo, labiausiai tiktų Naujosios Zelandijos ir Australijos miestai. Pagal pragyvenimo brangumą jie nuolat gauna apie 50 balų arba mažiau, tačiau pagal kitas apklausas patenka į aukščiausios gyvenimo kokybės miestų 30-tuką.