Susišaudymas, kilęs trečiajame pagal dydį pasaulio oro uoste, dar kartą privertė krūptelėti Jungtines Valstijas, kuriose pirmų po rugsėjo 11-osios Nepriklausomybės dienos metinių proga buvo imtasi beprecedenčių saugumo užtikrinimo priemonių.

Televizija CNN, remdamasi šaltiniais Federaliniame tyrimų biure (FTB), pranešė, kad šį išpuolį įvykdė 41 metų egiptietis Heshamas Mohamedas Hadayetas. Su savimi jis turėjo du šaunamuosius ginklus ir peilį.

CNN žiniomis, H.M.Hadayetas Jungtinėse Valstijose gyveno nuo 1992 metų, tačiau JAV pilietybės neturėjo.

Pareigūnai šio pranešimo kol kas nepatvirtino.

FTB agentas Ronas Idenas per spaudos konferenciją sakė, kad užpuolikas turėjo du 45-ojo kalibro 9 mm šautuvus ir peilį, bet neturėjo jokių asmens tapatybės dokumentų. Jis atidengė ugnį neištaręs nė žodžio.

Vienas liudininkas sakė, kad nuaidėjus šūviams, panikos apimti žmonės ėmė šaukti ir sugulė ant grindų. Pasak jo, užpuolikas, kuris neatrodė susijaudinęs, specialiai taikėsi į izraeliečius.

Per šį išpuolį dar penki žmonės buvo sužeisti.

Keleiviai prie kasos pirko bilietus į "El Al" 106-ąjį reisą, kuriuo per Torontą ketino skristi į Tel Avivą.

FTB sakė, kad kol kas negalima tvirtai teigti, kad oro uoste įvykęs trumpas ginkluotas incidentas, kuris pasibaigė, kai "El Al" saugumo agentai nušovė užpuoliką, buvo teroristinis išpuolis.

Tačiau Izraelio pareigūnai sakė, kad užpuoliko veiksmuose galima įžvelgti bruožų, leidžiančių laikyti juos teroro ataka, o pats ginkluotas incidentas priminė palestiniečių ekstremistų kruvinus išpuolius, kuriuos 1985 metais jie buvo surengę prie " El Al" registracijos staliukų Romos ir Vienos oro uostuose.

"Atrodo, kai tai teroro aktas. Tai panašu į terorizmą", - žurnalistams sakė Izraelio generalinis konsulas Los Andžele Yuvalis Rotemas.

"Tai, kas įvyko, labai priminė ankstesnius išpuolius prie "El Al" bilietų kasų Europos šalyse, - sakė jis. - Ši patirtis leidžia kelti prielaidą, kad tai galėjo būti teroristinė ataka".

Netrukus po incidento Izraelio užsienio reikalų ministras Shimonas Peresas pareiškė, kad Izraelis su JAV pagalba neabejotinai suseks šio išpuolio kaltininkus.

"Peresas pabrėžė Izraelio saugumo agentų greitą reakciją (į incidentą) ir drąsą bei pridūrė esąs tikras, kad Izraelio ir JAV saugumo pajėgoms pavyks surasti ir sulaikyti (šios atakos) organizatorius", - sakoma Sh.Pereso vardu išplatintame Izraelio užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Tuo tarpu Izraelio transporto ministras Ephraimas Sneh sakė, kad incidentas Los Andželo oro uoste greičiausiai buvo teroristinis išpuolis.

"Mes manome, jog tai buvo teroristinė ataka", - Jeruzalėje sakė jis.

"Organizacijos, visų pirma islamo ekstremistų grupuotės, planuoja smogti Izraelio taikiniams už mūsų šalies ribų. Šį kartą taikiniu buvo pasirinktas oro uostas", - Izraelio armijos radijui sakė transporto ministras.

Izoliuotas incidentas?

Policija ir FTB pareigūnai sakė, kad 11 val. ryto vietos laiku įvykęs išpuolis greičiausiai buvo "izoliuotas incidentas", ir informavo analizuojantys pranešimus, kad susišaudymas galėjo būti susijęs su ginču dėl tapatybę įrodančių dokumentų, kuris užvirė likus vos kelioms minutėms iki incidento.

Užpuoliko motyvai kol kas nenžinomi.

26 metų prancūzas Herbe'as Fleuriot, kuris matė incidentą, sakė, kad jam susidarė įspūdis, jog užpuolikas taikėsi "tiesiai į izraeliečius ar "El Al" tarnautojus".

Kitas liudininkas Hakimas Hafidhas sakė, kad vyriškis buvo "labai ramus", kai paleido šūvį į moterį, stovėjusią prie "EL AL" bilietų kasos. Pasak H.Hafidho vyriškis buvo užsidėjęs akinius, švariai nusiskutęs ir neturėjo jokio bagažo.

Per susišaudymą žuvo 46 metų Los Andželo gyventojas Yakovas Aminovas, kuris lydėjo draugus, ir dvidešimtmetė moteris, kuri, "El Al" pareigūnų teigimu, buvo vietos antžeminių tarnybų darbuotoja.

Vienam vyrui, greičiausiai "El Al" apsaugos darbuotojui, buvo sutvarstytos durtinės žaizdos. Gydytojai pagalbą taip pat suteikė pagyvenusiai moteriai, kuriai kulka kliudė kulkšnį, bei vyrui, kuris buvo apibrozdintas, kai užpuolikas jam kirto pistoletu. Dviem žmonėms sunegalavo širdis.

Kai kurie žmonės iš pradžių pagalvojo, kad kažkas paleido fejerverkus.

"Išgirdau šūvių pokštelėjimus ir pagalvojau, kad tai vaikai leidžia fejerverkus, - sakė oro uosto restorano darbuotojas Armando Diazas. - Tačiau po trijų ar keturių šūvių, puoliau kniūbsčias ant grindų".

Švenčių dienomis oro uoste buvo sutelktos sustiprintos policijos pajėgos, daug pareigūnų vaikščiojo su dresuotais šunimis. Tikimasi, kad šį savaitgalį Los Andželo oro uostas aptarnaus maždaug milijoną keleivių.

Kilus susišaudymui, iš tarptautinių reisų terminalo buvo evakuoti beveik šeši tūkstančiai žmonių, o lėktuvų judėjimas laikinai nutrauktas.

Praėjus maždaug aštuonioms valandoms po šio incidento išminuotojų būrio pareigūnai atitvėrė oro uosto automobilių stovėjimo aikšelę, kurioje, pasak policijos, buvo "įtartina transporto priemonė". Kiek vėliau FTB agentai pietiniame Kalifornijos Ervino mieste, esančiame už maždaug 80 kilometrų nuo oro uosto, surengė reidą daugiabučių namų komplekse.

Oro bendrovė "El Al", kuri septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje skaudžiai nukentėjo nuo virtinės arabų ekstremistų išpuolių, yra viena iš griežčiausių saugumo priemonių besilaikančių pasaulio aviakompanijų.