Tai Marina Litvinenko pareiškė interviu laikraščiui "Kommersant". "Tie, kas tai darė, - maniakai, ir jų veiksmus logiškai paaiškinti normaliems žmonėms labai sunku. Aš manau, kad tai jo buvusi visa sistema. Ir tai anaiptol nėra patriotizmas. Tai tiesiog baisus keršto jausmas", - sakė ji.

A.Litvinenkos artimieji po jo mirties išplatino pareiškimą, kuriame buvęs šnipas dėl savo mirties apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. M.Litvinenko sako, jog jeigu jos vyras būtų miręs viena diena anksčiau, niekas nebūtų sužinojęs, kokia mirties priežastis, nes polonį parodė tik paskutinę jo gyvenimo parą padarytas specialus tyrimas. "... jie tikėjosi, kad niekas nesužinos. Jie manė, kad Saša numirs anksčiau, nei bus sužinota, nuo ko jis mirė. Beveik taip ir buvo", - sakė ji.

"Jeigu jis būtų numiręs, niekas specialaus šlapimo tyrimo jau nebūtų padaręs, o be šio sudėtingo tyrimo nebūtų buvę galima nieko nustatyti", - tęsė našlė. Policiją apstulbino tyrimo rezultatai, ir ji tučtuojau evakavo buvusio karininko šeimą iš jos namų. Be to, Britanijos valdžia ėmė taikyti "labai rimtą" A.Litvinenkos šeimos apsaugos sistemą, sakė ji.

Keisti susitikimai

A.Litvinenkai sukėlė įtarimą tie susitikimai, kuriuose jis dalyvavo prieš pat mirtį. "Štai tie du susitikimai lapkričio 1 dieną, kurie dabar plačiai aptarinėjami, jam ir buvo keisti. Būtent keisti, nes susitikimas su Mario (Scaramella (Italijos verslininku Marijumi Skaramela) buvo visiškai nepaaiškinamas. Saša sakė, kad Mario elgėsi keistai, buvo labai nervingas, kažkoks neramus", - sakė M.Litvinenko.

"Antrasis susitikimas, kur buvo (Andrejus) Lugovojus ir (Dmitrijus) Kovtunas, iš pradžių kėlė įtarimą, bet paskui jis mėgino atsikratyti šių įtarimų, nežinau kodėl. Mėgino surasti kokį nors paaiškinimą", - pasakoja ji.

A.Lugovojus ir D.Kovtunas kreipėsi į A.Litvinenką, prašydami pakonsultuoti, nes norėjo užmegzti verslo santykius Anglijoje. "Buvo vienas Sašos sakinys, kad su Lugovojumi pasirodė žmogus, kuris jam labai nepatiko. Aš negaliu tiksliai pasakyti, apie ką buvo kalbama, bet Saša taip pasakė", - sakė M.Litvinenko.

Ji neabejoja, jog nusikaltime yra Rusijos "pėdsakas", ir teigia, kad jos vyras nepradėjo jokio verslo, kuris galėjo išprovokuoti tokį nužudymą.

"Šiaip ar taip, polonis negali būti eilinė nunuodijimo priemonė. Jis pažymėtas žyma "made by state" ("padaryta valstybės")", - teigia ji.

Našlė mano, kad "visiems pirmasis taikinys" yra Rusijos politinis emigrantas Borisas Berezovskis ir Čečėnijos separatistų atstovas Achmedas Zakajevas.

"Ir Saša juo mėgino apginti... Tai galėjo būti padaryta norint tiesiog parodyti ir tiems, kas Rusijoje, ką apskritai galima padaryti su žmonėmis, siekiant ką nors įbauginti, ką nors kontroliuoti", - teigia ji.

A.Litvinenka labai rimtai žiūrėjo į neseniai priimtą Rusijoje įstatymą, leidžiantį rengti specialiąsias operacijas užsienyje, ir tikėjo, kad galimos tokios operacijos, įspėdamas jau ligoninėje B.Berezovskį ir A.Zakajevą apie galimą pavojų. Jis net manė, kad jį gali nunuodyti. "... bet jis visiškai nenumanė kuo. Jis sakė, jog visada žinojo, kad nuodų laboratorija Federalinėje saugumo tarnyboje tebedirba".

Našlė netiki Rusijos tardytojais ir sutiks bendrauti su jais, jeigu jie atvažiuos į Londoną, tik britų tyrėjų prašymu. ".. aš jau bendravau su jais (Rusijos tardytojais), ir aš jais netikiu, bet jeigu Skotland Jardas pasakys, kad tai būtina jų tyrimui, aš tai darysiu".