Tačiau neaišku, ar šio susitarimo bus laikomasi, nes Gazos mieste netoli M.Abbaso būstinės vis dar girdėjosi šaudant. "Hamas" atmetė M.Abbaso raginimą surengti naujus rinkimus, o ankstesni šių judėjimų susitarimai žlugdavo.

Valdantysis "Hamas" ir anksčiau dominavęs "Fatah" įvairiai apibūdina susitarimo mastą. "Hamas" nurodo, kad pagal jį turi būti atnaujintos įstrigusios derybos dėl vienybės vyriausybės, o "Fatah" pareigūnai sako, kad juo tik raginama sustabdyti kovas.

Gazos Ruože įsigaliojo netvirtos paliaubos

Gazos Ruože pirmadienį įsigaliojo netvirtos besivaržančių palestiniečių judėjimų "Hamas" ir "Fatah" paliaubos, dėl kurių susitarta po to, kai kilus intensyviems susirėmimams ši teritorija buvo atsidūrusi prie pilietinio karo slenksčio.

Tačiau neaišku, ar ilgai šio susitarimo bus laikomasi, nes gerai ginkluotų vyrų iš abiejų šių judėjimų grupės kol kas nepasitraukė iš Gazos Ruožo gatvių.

Kovos suintensyvėjo po to, kai "Fatah" priklausantis palestiniečių prezidentas Mahmoudas Abbasas šeštadienį paragino surengti naujus prezidento ir parlamento rinkimus. Šiuo žingsniu buvo siekiama rasti išeitį iš politinės aklavietės, kuri susidarė valdant "Hamas" vyriausybei, ir panaikinti Vakarų taikomas sankcijas.

Praėjusią naktį buvo pavienių susišaudymų, įskaitant incidentą, kai netrukus po pranešimo apie susitarimą buvo sužeisti du "Hamas" vadovaujamų policijos pajėgų nariai. Ankstesni šių judėjimų susitarimai nutraukti tarpusavio kovas žlugdavo.

"Hamas" ir "Fatah" lojalios pajėgos sekmadienį Gazos Ruože dalyvavo susišaudymuose gatvėse ir ant namų stogų. Be to, kovotojai iš minosvaidžių apšaudė M.Abbaso, kurio tuo metu Gazos Ruože nebuvo, būstinę, o prezidento pajėgos užėmė dvi "Hamas" ministerijas.

Mažiausiai trys žmonės žuvo, o dar 20 buvo sužeisti.

Britų ministras pirmininkas Tony Blairas, siekdamas atgaivinti derybas dėl taikos Artimuosiuose Rytuose, sekmadienį vakare prieš pat "Hamas" ir "Fatah" susitarimą dėl ugnies nutraukimo atvyko į Izraelį.

Pirmadienį T.Blairas okupuotame Vakarų Krante susitiks su M.Abbasu, o Jeruzalėje - su Izraelio premjeru Ehudu Olmertu.

"Hamas" islamistai, kurie sausio mėnesį netikėtai laimėjo rinkimus ir nušalino nuo valdžios "Fatah", sakė, kad boikotuotų naujus rinkimus. Abu judėjimai ne vieną mėnesį bandė suformuoti vienybės vyriausybę ir nutraukti atkaklias grumtynes dėl valdžios, bet derybos žlugo, iš dalies dėl "Hamas" nesutikimo pripažinti Izraelį.

Susitarimas dėl ugnies nutraukimo buvo pasiektas po sekmadienį pareikštų "Hamas" aukšto rango lyderio, užsienio reikalų ministro Mahmoudo al Zaharo kaltinimų, kad M.Abbaso saugumo žmonės pradėjo "karinį perversmą" prieš "Hamas" vyriausybę Gazoje.

Prie Užsienio reikalų ministerijos įvyko palestiniečių susirėmimas

Gazoje prie "Hamas" kontroliuojamos Užsienio reikalų ministerijos pastato pirmadienį įvyko susišaudymas tarp konkuruojančių palestiniečių pajėgų, pranešė liudininkai.

Vienas "Hamas" vyriausybinių pajėgų atstovas spaudai nurodė, kad susirėmimas įvyko tarp "Fatah" dominuojamos prezidento Mahmoudo Abbaso sargybos ir Vidaus reikalų ministerijos policijos, saugojusios pastatą.

"Hamas" vyriausybinės pajėgos susišaudyme nedalyvavo, sakė jis.