Izraelio lyderis ir maždaug 1 mlrd. pasaulio katalikų vadovas Vatikane kalbėjosi maždaug 40 minučių. E.Olmertas, išvykęs vizitų į Vokietiją ir Italiją, dar kartą pakvietė pontifiką apsilankyti Šventojoje Žemėje.

"Ministras pirmininkas paragino popiežių kalbėti apie Holokaustą atmetančią konferenciją ir neapsiriboti pranešimu spaudai", - sakė E.Olmerto atstovė spaudai Miri Eisin.

Ji turėjo galvoje antradienį Vatikano paskelbtą griežtą pranešimą, kuriame kritikuojama Irano surengta konferencija, kurios delegatai abejoja tuo, kad naciai naudojo dujų kameras.

Iranas kaltinamas tuo, kad skatina neigti 6 mln. žydų išžudymą Antrojo pasaulinio karo metais.

Vatikanas savo pranešime rašė, kad Holokaustas visada išliks kaip įspėjimas gerbti kitų teises. Vartodamas hebrajišką žodį "šoa", reiškiantį Holokaustą, Šventasis Sostas išreiškė "didelę užuojautą".

Popiežius atsakymo į E.Olmerto kvietimą iš karto nedavė, bet Izraelio lyderiams yra sakęs, kad kitais metais norėtų aplankyti Šventąją Žemę.

Pirmasis tai padaręs popiežius buvo Jonas Paulius II, kuris su istoriniu vizitu Izraelyje lankėsi 2000 metais, kai jo vadovaujamas Vatikanas užmezgė diplomatinius santykius su žydų valstybe.

Vatikano pranešime nurodoma, kad popiežius, E.Olmertas ir kiti Vatikano pareigūnai aptarė Artimųjų Rytų perspektyvas, čia gyvenančios katalikų mažumos padėtį ir galimybes aplankyti krikščionims šventas vietas šventiniu Kalėdų sezonu.