Tai D.Kovtunas, kuris yra vienas pagrindinių asmenų, minimų byloje dėl buvusio Rusijos Federalinės saugumo tarnybos darbuotojo A.Litvinenkos žūties, pareiškė Vokietijos palydoviniam kanalui "Spiegel TV".

"Vienintelis mano paaiškinimas, kaip mano organizme atsirado polonio pėdsakų, yra toks, kad aš atsivežiau juos su savimi iš Londono, kai ten susitikau su Aleksandru Litvinenka spalio 16,17 ir 18 dienomis", - sakė D.Kovtunas.

Kita esminė nužudymo bylos figūra, buvęs specialiųjų tarnybų darbuotojas Andrejus Lugovojus dienraščiui "Moskovskij komsomolec" pareiškė, kad jis ir D.Kovtunas poloniu nuo A.Litvinenkos „užsikrėtė“ spalio 16 dieną.

„Reikalas tas, kad apsaugos firmoje Londone, kurioje buvo aptikti polonio-210 pėdsakai, mes lankėmės tik vieną kartą – spalio 16 dieną, – tvirtina A. Lugovojus. – Per lapkričio 1 dienos kelionę mes į ją nepatekome. Vadinasi, mus užkrėtė dar per aną kelionę. Iš čia ir visi tie pėdsakai po visą Europą. Beje, Rusijos lėktuvo, kuriuo mes tąkart išskridome, kažkodėl tai netikrino“.

Tuo tarpu Britanijos pareigūnai tikina, kad autobuse, kuriuo A. Litvinenka lapkričio 1 d. vyko į susitikimą su A. Lugovojumi ir D. Kovtunu į viešbutį „Millenium Mayfair“, radioaktyvios medžiagos pėdsakų neaptikta.

Tam A. Lugovojus turi savą paaiškinimą: „Autobusą paprasčiausiai galėjo išplauti, juk Litvinenka kartais važinėdavo ir stovėdamas. O vandeniu ir muilu polonis lengvai nusiplauna“.

Vokietijos policija aptiko polonio pėdsakų, kuriuos paliko D.Kovtunas Hamburge, kur lankėsi prieš išskrisdamas į Londoną. Ji neatmeta galimybės, kad būtent jis galėjo atvežti radioaktyvią medžiagą į Didžiosios Britanijos sostinę.

Pats verslininkas yra vienoje Maskvos ligoninių, kur tikrinamas dėl užsikrėtimo radioaktyviomis medžiagomis.

"Polonio pėdsakai laikosi labai ilgai, - sakė jis. - Kai jūs važinėjate po pasaulį, jis palieka pėdsakų visame kelyje".

D.Kovtunas sakė abejojąs britų policijos versija, kad A.Litvinenka tikriausiai buvo nunuodytas Londono viešbutyje "Millennium", kuriame lapkričio 1 dieną susitiko su trimis verslininkais iš Rusijos, tarp kurių buvo ir D.Kovtunas. Iš jų dviejų organizme rasta polonio pėdsakų.

Tuo tarpu Vokietijos policija paprašė Rusijos valdžią padėti ištirti D.Kovtuno bylą. Hamburgo policijos atstovai informavo, kad vokiečių tardytojai dirba su vienu Skotland Jardo darbuotojų, neseniai atvykusiu į Maskvą tirti A.Litvinenkos nužudymo bylos.

Antradienį Vokietijos policija pateikė D.Kovtunui kaltinimą dėl pavojingos radioaktyvios medžiagos neteisėto atvežimo į jos teritoriją. Jis įtariamas tuo, kad spalio pabaigoje įvežė į Vokietiją polonio-210.

Anksčiau Vokietijos prokurorai neatmetė galimybės, kad D.Kovtunas gali būti susijęs su A.Litvinenkos nužudymu. Tačiau Rusijos valdžia mano, kad D.Kovtunas yra auka - apnuodytas ta pačia radioaktyvia medžiaga, nuo kurios mirė A.Litvinenka.