Teisiniai veiksmai prieš A.Pinochetą dar nenutraukti ir B.Garzonas, 1998 metų spalį Londone pareikalavęs suimti generolą, vis dar mėgina įvykdyti teisingumą Ispanijoje.

Tirdamas įtarimus genocidu, terorizmu ir kankinimais B.Garzonas rėmėsi demaskuojančiais per 1973-1990 metais trukusią diktatūrą dingusių ispanų giminaičių parodymais ir reikalavo jį suimti.

"Šie tyrimai turi tęstis", - kalbėjo B.Garzonas radijui "Cadena Ser", pridurdamas, kad "reparacijos" turėtų būti skiriamos aukoms, "kurios buvo ne tik Pinocheto, bet taip pat kitų kariškių ir ne kariškių" aukos.

Pernai balandį B.Garzonas antrą kartą pareikalavo, kad Čilės teismai įšaldytų A.Pinocheto turtą ir taip užtikrintų kompensacijas jo režimo aukų šeimų nariams.

A.Pinochetas mirė taip ir nestojęs prieš jokį teismą, kadangi jo advokatai sėkmingai argumentavo, jog "švelni silpnaprotystė" neleido jam deramai gintis, o Didžioji Britanija, atsisakiusi išduoti jį Ispanijai dėl sveikatos būklės, leido jam sugrįžti namo.

A.Pinochetas užgrobė valdžią 1973 metais, perversmo, nuvertusio išrinktą prezidentą socialistą Salvadorą Allende (Salvadorą Aljendę) ir geležiniu kumščiu valdė šalį iki 1990 metų.

S.Allende duktė Isabel Allende pirmadienį sakė, kad aukoms turi būti išmokėtos kompensacijos.

"Teisingumas turi būti vykdomas toliau orumo labui", - sakė I.Allende savo kreipimesi Ispanijos valdančiosios Socialistų partijos būstinėje Madride.

Apgailestaudama dėl to, kad generolui pavyko išvengti teisingumo, ji pridūrė, kad daugiau niekada nė vienam lyderiui neturi būti leista "laužyti demokratinę konstitucinę santvarką".