Tūkstančiai jo priešininkų pasipylė į gatves atšvęsti žinios apie A.Pinocheto mirtį. Susidūrimus su diktatoriaus gedinčiais čiliečiais policijai teko malšinti vandeniu ir ašarinėmis dujomis.

Buvęs Čilės diktatorius, kuris šią šalį valdė 1973-1990 metais ir kuris dėl kaltinimų žmogaus teisių pažeidimais buvo laikomas namų arešto sąlygomis, mirė sekmadienį. Jam buvo 91 metai.

A. Pinochetas, kuris sirgo diabetu ir kurio sveikata pastaraisiais metais nebuvo gera, mirė savaitė po patirto infarkto, dėl kurio praėjusį sekmadienį buvo skubiai nuvežtas į ligoninę, pranešė kariškių gydytojas.

"Jis mirė apsuptas šeimos narių", - žurnalistams prie ligoninės sakė gydytojas Juanas Ignacio Vergara.

Po gruodžio 3-ąją patirto infarkto A. Pinochetui tą pačią dieną buvo atlikta angioplastinė operacija dėl užsikimšusios arterijos. Jam buvo suteiktas Ligonių patepimas, o jo sūnus sakė, kad operacija atitolino mirtį.

Kai kurie Čilės gyventojai teigė, kad 1973 metais nuvertęs socialistų prezidentą Salvadorą Allende, A. Pinochetas apsaugojo šalį nuo komunizmo grėsmės. Tačiau kiti jį laikė žudiku, kuris turėtų būti teisiamas.

Per 17 metų, kai valdė generolas A. Pinochetas, atėjęs į valdžią armijai sutriuškinus kairiuosius disidentus, žuvo arba "dingo" maždaug 3 tūkst. jo politinių oponentų, o dar apie 28 tūkst. buvo kankinami. Iš šalies į tremtį pasitraukė tūkstančiai čiliečių.

Daugelis A. Pinocheto šalininkų juo nusivylė 2004 metais, kai paaiškėjo, kad užsienio bankų sąskaitose diktatorius buvo paslėpęs maždaug 28 mln. dolerių (78 mln. litų). Jis buvo apkaltintas mokesčių slėpimu, o teismai ėmė aiškintis šių lėšų kilmę.

A.Pinochetas nebus laidojamas kaip buvęs valstybės vadovas

Čilės diktatorius Augusto Pinochetas bus palaidotas su karine pagarba, bet nebus pagerbtas kaip buvęs valstybės vadovas, sekmadienį nurodė vyriausybė.

"Buvo nuspręsta, kad velionis bus pagerbtas kaip buvęs vyriausiasis armijos vadas", - sakoma vyriausybės atstovo Ricardo Lagoso Weberio pareiškime.

A.Pinocheto laidotuvės reiškia dilemą Čilės prezidentei Michelle Bachelet, kurios tėvas mirė po kankinimų A.Pinocheto kalinių stovykloje, nes daugelis čiliečių mano, kad jis buvo nusikaltėlis. Kiti tiki, kad jis labai pasitarnavo šaliai ir išgelbėjo ją nuo komunizmo.

M.Bachelet ir jos motina po arešto ir laikymo liūdnai pagarsėjusiame A.Pinocheto laikų kankinimų centre išvyko gyventi į užsienį.

Armija pranešė, kad antradienį bus aukojamos mišios už A.Pinochetą, kuris sekmadienį 11 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku mirė karinėje ligoninėje.

Buvęs diktatorius buvo mylimas ir nekenčiamas

Augusto Pinochetas valdė Čilę 17 metų ir skaldė ją iki pat mirties - tai buvo tipiškas diktatorius, kurio dauguma nekentė dėl represinio valdymo ir kurį kai kas mylėjo už kampaniją prieš komunizmą.

Paskutiniais savo gyvenimo metais A.Pinochetas, kuris mirė sekmadienį, būdamas 91 metų amžiaus, buvo paliegęs, politiškai nereikšmingas žmogus, kaltinamas dėl tūkstančių politinių priešininkų mirties, bet vis tiek kurstė aistras šalyje, kurią valdė nuo 1973 iki 1990 metų.

Buvusio diktatoriaus advokatams kovojant su bylomis, kurias iškėlė jo slaptosios policijos 8-ajame dešimtmetyje nužudytų žmonių giminaičiai, A.Pinocheto gerbėjai negailėjo jam liaupsių kaip šalies gelbėtojui nuo marksizmo ir stiprią ekonomiką nulėmusio kurso nustatytojui.

Tačiau net ir ištikimiausi šalininkai ėmė prarasti tikėjimą A.Pinochetu, kai 2004 metais paaiškėjo, jog jis slaptose bankų sąskaitose paslėpė milijonus dolerių, apie kuriuos niekada nepranešė mokesčių inspekcijai.

A.Pinochetas į valdžią atėjo per kruviną 1973 metų karinį perversmą, kurio metu buvo nušalintas išrinktas socialistų prezidentas Salvadoras Allende (Salvadoras Aljendė) ir kurį rėmė Jungtinės Valstijos.

Ilgą laiką demokratiškai valdytoje Čilėje A.Pinocheto valdymo metais buvo imtasi politinio smurto - buvo nužudyta ar dingo daugiau kaip 3 tūkst. žmonių. Nuo represijų, persekiojimo, kankinimų, komendanto valandos ir cenzūros į užsienį pabėgo 200 tūkst. čiliečių, o A.Pinocheto slaptoji policija inicijavo bendrą Pietų Amerikos diktatorių operaciją "Kondoras", kurios tikslas buvo jų valdomose šalyse žudyti disidentus.

Atsisakęs prezidento įgaliojimų A.Pinochetas buvo armijos vadas, o vėliau - senatorius iki gyvos galvos. Tačiau jo politinė reikšmė ėmė mažėti, kai dešiniųjų politikai, siekdami užsitikrinti centro balsus, atsiribojo nuo buvusio generolo, o kariškiai pripažino žmogaus teisių pažeidimus, nors už juos ir neatsiprašė.

Paskutiniais gyvenimo metais žilaplaukis A.Pinochetas, kurį draugai vadino "tata" ("seneliu"), vengė viešumos, bet prieštaringų vertinimų išvengti negalėjo. Jo, kaip negailestingo, bet nekorumpuoto lyderio, reputaciją sužlugdė slaptų banko sąskaitų skandalas.

Prieš jo mirtį teismai aiškinosi, ar tas turtas buvo teisėtas, ir persekiojo jį dėl mokestinio sukčiavimo.

Mirtis sukėlė prieštaringų atgarsių pasaulyje

Buvusio Čilės diktatoriaus 91-erių metų Augusto Pinocheto mirtis sukėlė prieštaringų atgarsių tarp jo priešininkų ir šalininkų, informuoja ispanų agentūra EFE. Tarptautinės ir teisių gynimo organizacijos apgailestauja, kad teisingumas taip ir nespėjo pasiekti buvusio diktatoriaus, kalto dėl kelių tūkstančių žmonių mirties.

Pasak teisių gynimo organizacijos "Amnesty International", šis atvejis turi atkreipti valdžios dėmesį į tai, kad teisingumas veiktų nedelsdamas, "neleisdamas žmogaus teisių pažeidėjams išvengti pelnytos bausmės".

1973 metais nuversto Čilės prezidento Salvadoro Allende duktė - žinoma rašytoja Isabel Allende apgailestavo, kad nė vienas iš daugybės teismų procesų karinio perversmo vadeivai taip ir nebuvo užbaigtas. Ji ragino tęsti teismą ir po A.Pinocheto mirties.

Gretimos Argentinos žmogaus teisių gynimo judėjimai pareiškė, kad "buvęs diktatorius nusipelnė kalėti už jo vykdytą genocidą".

Venesuelos viceprezidento Jose Vicente Rangelio nuomone, "Pinocheto mirtis simbolizuoja buvusio Čilės valdytojo nebaudžiamumą".

Tuo tarpu A.Pinicheto šalininkai Čilėje, kur iš karto po jo mirties įvyko susirėmimų gatvėse, mano, kad jo mirtis - "didžiulė netektis" šaliai.

Buvusi Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Margaret Thatcher prisipažino, kad ją "labai nuliūdino" žinia apie generolo A.Pinocheto pirtį.

Savo ruožtu Prancūzijos užsienio reikalų ministerija kol kas atsisakė komentuoti pranešimą apie buvusio diktatoriaus mirtį.

Per 17 metų, kai valdė generolas A.Pinochetas, atėjęs į valdžią armijai sutriuškinus kairiuosius disidentus, žuvo arba "dingo" maždaug 3 tūkst. jo politinių oponentų, o dar apie 28 tūkst. buvo kankinami. Iš šalies į tremtį pasitraukė tūkstančiai čiliečių.