JAV ekspertai, kolegoms britams teikiantys techninę pagalbą, išanalizavo surinktą bylos medžiagą ir priėjo prie išvados, kad nuodytojai nebuvo pakankamai profesionalūs ir nemokėjo deramai elgtis su labai toksišku bei radioaktyviu poloniu-210. Be to, pažymi leidinys, jie nustatė, kad polonio į Londoną buvo atvežta iš Maskvos.

Šiuo metu Maskvoje atliekamas radiologinis tyrimas dviem rusams, A.Litvinenkos nuodijimo dieną kartu su juo pietavusiems bare, kuriame, kaip teigia tyrimo versija, jis ir gavo mirtiną nuodų dozę.

Vienas jų, buvęs Federalinės saugumo tarnybos (FSB) darbuotojas Andrejus Lugovojus, pareiškė esąs patenkinamos būklės ir savo apžiūros rezultatus paskelbs vėliau.

Apie antrojo ruso, Dmitrijaus Kovtuno, sveikatos būklę patikimos informacijos kol kas nėra. Tačiau gruodžio 8 dieną naujienų agentūra "Interfax", remdamasi šaltiniais iš medikų aplinkos, pranešė, kad abiejų organizmuose rasta radiacijos sukeltų kenksmingų pokyčių.

A.Litvinenkai polonio įpilta į arbatą

Didžiosios Britanijos tyrėjai priėjo prie pirminės išvados, kad Aleksandras Litvinenka apsinuodijo išgėręs arbatos, į kurią buvo įmaišyta polonio-210, šeštadienį rašo laikraštis "The Daily Mail".

Policininkų manymu, radioaktyviosios medžiagos į buvusio Federalinės saugumo tarnybos (FSB) darbuotojo organizmą pateko viešbučio "Millenium" bare, kur jis pietavo ir gėrė arbatą su savo pažįstamais Andrejumi Lugovojumi, Dmitrijumi Kovtunu ir Viačeslavu Sokolenka.

Nedidelių polonio-210 užkrato pėdsakų rasta septynių baro darbuotojų organizme. Jie, ko gero, apšvitos dozę gavo bendraudami su indų plovėju, plovusiu A.Litvinenkos puodelį. A.Lugovojus ir D.Kovtunas šiuo metu tiriami dėl organizme aptiktos radiacijos. Patikimos informacijos apie V.Sokolenką neturima.

Išaiškėjus šioms aplinkybėms, vietos specialistai nuolat stebi radioaktyvumo lygį Temzėje, kurią iš puodelio išplautas polonis galėjo pasiekti kanalizacija. Tiesa, kol kas užkrato pėdsakų upėje neaptikta.

A.Litvinenka, kurį poloniu greičiausiai apnuodijo lapkričio 1-ąją, mirė lapkričio 23 dieną.

Bute Hamburge - radioaktyvaus šaltinio pėdsakai

Vokietijos policija šeštadienį pranešė, kad viename Hamburgo bute, kuriuo naudojosi su nunuodytu buvusiu rusų šnipu Aleksandru Litvinenka bendravęs Dmitrijus Kovtunas, rado radioaktyviojo šaltinio "požymių".

Pasak policijos atstovo žiniasklaidai, policija rado "požymių, leidžiančių mums manyti, kad radioaktyvaus šaltinio esama" bute. Atstovas teigė, jog kitiems pastato gyventojams negresia "joks pavojus".

Policija, ieškodama radioaktyviosios medžiagos polonio 210 pėdsakų, pradėjo krėsti butą penktadienį.

Tyrėjai mano, kad 41 metų verslininkas D.Kovtunas galėjo turėti kontaktą su labai didelio radioaktyvumo medžiaga, kuria apnuodytas lapkričio 23 dieną mirė A.Litvinenka.

Penktadienį pranešta, kad D.Kovtunas, vienas iš trijų rusų, kurie lapkričio 1-ąją Londone susitiko su netrukus po to pasiligojusiu A.Litvinenka, susirgo spinduline liga.

Rusijos naujienų agentūra "Interfax" cituoja neįvardytą Maskvos medicinos darbuotoją, teigiantį, jog ketvirtadienį D.Kovtuną buvo trumpam ištikusi koma, bet vėliau jis atgavo sąmonę.

Poloniu apnuodyto A.Litvinenkos mirtis, Didžiosios Britanijos valdžios pareigūnų laikoma žmogžudyste, sukėlė didžiulį žiniasklaidos sujudimą, kurį dar labiau pakurstė velionio agento draugai, pareiškę, jog jis buvo nužudytas paliepus Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Hamburgo policija pakvietė atsiliepti "žmones, turėjusius kontaktą" su D.Kovtunu. Dėl savo sveikatos nerimaujantys visuomenės nariai gali skambinti specialiu telefono numeriu.