Dmitrijaus Kovtuno, vieno iš liudytojų buvusio Rusijos federalinės saugumo tarnybos darbuotojo Aleksandro Litvinenkos nunuodijimo byloje, sveikatos būklė tebėra sunki.Ištyrus nustatyta, kad jis serga ūmia spinduline liga, kuri toliau vystosi, pranešė penktadienį su medicina susiję šaltiniai.

Pasak šaltinio, kuris remiasi gydytojų išvada, pažeisti svarbiausi radionuklidais apnuodyto D.Kovtuno organai: kepenys, inkstai, žarnynas.

Ligonis, pasak pašnekovo, kol kas yra sąmoningas, nors po išvakarėse surengtos apklausos trumpam buvo nugrimzdęs į komą.

Rusijos generalinė prokuratūra, tirianti pasikėsinimo nužudyti D.Kovtuną bylą, jo sveikatos būklės nekomentuoja.

"Viskas, kas susiję su medicininiais aspektais, mes komentuojame", - sakė žinybos atstovas.

Poloniu-210 apkrėsti A.Litvinenkos tėvas ir sūnus

Atlikus tyrimus radioaktyvaus polonio 210 aptikta ir pas juo nunuodyto Aleksandro Litvinenkos tėvą Valterį bei dvylikametį sūnų Anatolijų, praneša lenta.ru. Kaip skelbia laikraštis „The Independent“, apie tai pranešė Didžiosios Britanijos Sveikatos apsaugos agentūros Apsaugos nuo radiacijos skyriaus vadovas Michaelas Clarkas. Kiek anksčiau nežymus polonio-210 kiekis aptiktas ir A.Litvinenkos žmonos Marinos organizme.

Buvusio Rusijos Federalinės saugumo tarnybos darbuotojo Aleksandro Litvinenkos nunuodijimo bylą tiriantys pareigūnai įtaria, kad buvęs šnipas buvo apnuodytas prabangaus Londono viešbučio "Millenium Hotel" bare, kai čia susitiko su dviem Rusijos verslininkais, rašo Britanijos dienraštis "The Times".

Visų septynių netoli JAV ambasados esančio viešbučio „Millenium Hotel“ baro „Pine Bar“ darbuotojų, dirbusių tą naktį, organizmuose aptikta polonio-210. Tai radioaktyvus izotopas, pražudęs A. Litvinenką.

Atsakingi sveikatos apsaugos specialistai mėgina kuo skubiau susisiekti su 250 klientų, kurie lapkričio 1 dieną lankėsi minėtame bare.

„Pine Bar“ yra populiari verslininkų ir užsienio svečių susitikimų vieta. Dauguma iš užsienio atvykusių žmonių grįžo į namus po to, kai jiems buvo pranešta, kad jokios rizikos nėra.

Sveikatos apsaugos agentūros atstovas Michaelis Clarkas pareiškė, kad A. Litvinenka greičiausiai buvo apnuodytas radioaktyviomis medžiagomis užkrėsta cigarete ar gėrimu. Gali būti, kad nedidelis polonio-210 kiekis buvo jo taurėje.

Gėrimo skleidžiamų garų galėjo įkvėpti bet kas, buvęs netoliese. Didžiausia jų koncentracija teko jo pašnekovams iš Rusijos bei baro personalui, kuris apnuodytoje zonoje buvo ilgiausia.

Tyrėjai mano, kad nuodų kokteilis greičiausiai buvo paruoštas viešbučio svečių kambaryje. Akivaizdūs polonio-210 pėdsakai aptikti ketvirtame aukšte esančiame kambaryje, kuriame tuo metu gyveno rusas, rašo "The Times".

Policija spėja, kad žudikas tądien persekiojo A. Litvinenką po visą Londoną ir iš pradžių mėgino jį apnuodyti suši bare. Polonio-210 rasta ir „Itsu“ suši bare besilankiusio Italijos akademiko Mario Scaramellos organizme.

Mėginimui žlugus, nuodytojas paliko radioaktyvios medžiagos pėdsakus „Piccadilly“ restorane.

Toksikologai aptiko polonio-210 visur, kur tik A. Litvinenka lankėsi po susitikimo su Rusijos verslininkais viešbutyje „Millenium Hotel“. Po dviejų valandų, jau atvykęs į namus, jis pasijuto labai blogai.

A.Litvinenka policijos pareigūnams sakė, kad iki susitikimo viešbutyje su buvusiu KGB pulkininku Andrejumi Lugovojumi ir jo partneriu Dmitrijumi Kovtunu, jokių negalavimo simptomų nejautė.

Tuo tarpu Rusijos pareigūnai tiria bandymą nužudyti D.Kovtuną. Ketvirtadienį buvo teigiama, kad D.Kovtunas yra komoje. Tai sukėlė spėliojimų, jog jis taip pat gali būti apnuodytas. Tačiau su verslininku susisiekę teisininkai paneigė pranešimus, kad jis yra kritinės būklės.

A.Litvinenka pagal musulmonų papročius buvo palaidotas ketvirtadienį vienose Londono kapinėse.

Keleivių sveikatai niekas negresia

Rusijos vyriausiasis sanitarijos gydytojas Genadijus Oniščenka nenuogąstauja dėl Rusijos gyventojų, skridusių reisais Maskva-Londonas ir atgal, sveikatos.Jis pranešė spaudos konferencijoje penktadienį, kad Maskvoje atidaryti du specialūs centrai, kur minėti Rusijos piliečiai galės pasitikrinti sveikatos būklę.

"Tie žmonės, kurie mano, kad jie gali būti susiję su šia tragedija, kad galėjo būti pakenkta jų sveikatai, gali pasinaudoti radiacijos fono nustatymo ir dozimetrijos paslaugomis, taip pat ir medicinos paslaugomis šiuose centruose", - sakė G.Oniščenka.

G.Oniščenka priminė, kad jo vadovaujamos Rusijos vartotojų teisių gynimo priežiūros agentūros specialistai dvi savaites tikrina atvykstančius į Maskvą Britanijos ir Rusijos aviacijos linijų lėktuvus. Kasdien jiems tenka apžiūrėti maždaug 13 lėktuvų, atskridusių į Šeremetjevo ir Domodedovo oro uostus.

Pasak jo, dabar svarbiausias agentūros uždavinys - patikrinti visus lėktuvus, kurie skraidė maršrutu tarp Rusijos ir Airijos nuo spalio pabaigos iki gruodžio pradžios.

"Šią kontrolę mes jau baigiame, beveik visus Rusijos lėktuvus patikrinome, baigiame tikrinti ir Britanijos orlaivius", - pažymėjo jis.