Kariškiai informuos Kongresą apie pažangą prieštaringai vertinamoje, daugiau kaip 48 mlrd. dolerių kainuojančioje programoje, tačiau viešai neskelbs informacijos tokiais klausimais, kaip JAV gebėjimas įveikti bet kokiame raketų puolime naudojamas dėmesį nukreipiančias kovines galvutes, žurnalistams pareiškė Oro pajėgų generolas leitenantas Ronaldas Kadishas.

"Nesuteiksime progos priešininkams, kol kursime sistemą", - sakė Pentagono Priešraketinės gynybos agentūrai vadovaujantis R.Kadishas, patvirtindamas pranešimus, jog vystymo programa daugiausiai bus įslaptinta.

"Tai nereiškia, kad žmonės, kurie turi žinoti apie mūsų darbą, neturės jokios informacijos. Jie bus informuojami, - sakė jis. - Mums priskirtas labai svarbus įsipareigojimas užtikrinti, kad Kongresas ir išrinkti atstovai bei administracija, žinotų, ką iš tikrųjų gali sistema".

JAV programos kritikai tvirtina, kad administracija pernelyg skubina prezidento George'o W.Busho planą kurti priešraketinės gynybos skydą apsaugoti Jungtines Valstijas ir jų sąjungininkus.

Kritikai įspėja, kad dėmesį nukreipiantys masalai, pavyzdžiui, tariamos kovinės galvutės paleidžiamos su tikrais branduoliniais ar kitais užtaisais, gali lengvai sužlugdyti JAV mėginimus skrydžio metu sunaikinti tikrąsias kovines galvutes.

Šį mėnesį JAV pasitraukė iš 1972 metų sutarties su Rusija dėl priešraketinės gynybos, siekdamos paspartinti priešraketinės gynybos skydo kūrimą, kurį draudė šis susitarimas.

"Artimiausius šešis mėnesius ir iki dviejų metų mes ketiname vykdyti labai intensyvią programą", - sakė R.Kadishas apie mėginimus sukurti daugiasluoksnę ir ribotą sistemą apsisaugoti nuo galimų puolimų iš šalių, JAV vadinamų "piktavalėmis valstybėmis" - Šiaurės Korėjos, Irano bei Irako.

Tačiau generolas įspėjo neskubėti spėlioti, jog Pentagonas jau 2004 metais laivuose gali įrengti pirminę sistemą prieš tarpžemynines raketas.

"Mes dirbsime kiek galėsime, kad galėtume įdiegti mūsų sistemas kaip įmanoma greičiau. Šiuo metu tikslios datos jums negaliu pasakyti, bet mes stengiamės suspėti iki dešimtmečio vidurio - įsisprausti į dviejų-keturių ar iki aštuonerių metų intervalą", - sakė jis.

R.Kadishas antradienį pakartojo savo praėjusios savaitės pareiškimą, kad Jungtinės Valstijos stengsis įtraukti ir kitas šalis prisidėti prie prieštaringai vertinamo G.W.Busho ketinimo kurti daugybę milijardų dolerių kainuosiantį daugiasluoksnį skydą prieš balistines raketas.

Prieš tai kiti JAV gynybos pareigūnai antradienį paskelbė, kad Pentagonas ketina suformuoti naują karinę vadovybę, kuri kontroliuotų JAV raketų puolimo įspėjimo sistemą bei pajėgas, kurios galėtų smogti įtariamiems branduolinių, cheminių ar bakteriologinių ginklų objektams.

Kosmoso pajėgų vadovybės ir jai priklausančių palydovų veikimo suderinimas su Strateginės vadovybės, kontroliuojančios puolamuosius bombonešius bei raketas, darbu atitinka G.W.Busho numatomą doktriną, leidžiančią pirma smogti valstybėms ar grupėms, siekiančioms įgyti ar kurti masinio naikinimo ginklus.

R.Kadishas žurnalistams sakė, jog kol kas neaišku ar jo agentūra taps pavaldi dar neįvardytai naujai vadovybei. Po visą pasaulį išsibarsčiusios JAV pajėgos yra pavaldžios beveik tuzinui tokių vadovybių, kontroliuojančių regionus nuo Europos iki Artimųjų Rytų bei krašto gynybą.

Pirmasis apie sujungimo planus antradienį pranešė "The New York Times", paskelbęs, kad gynybos Donaldas Rumsfeldas bei štabų vadų komiteto pirmininkas, oro pajėgų generolas Richardas Myersas neseniai pasiūlymą pristatė G.W.Bushui.

Vieno aukšto rango pareigūno teigimu, naujajai vadovybei tikriausiai vadovaus admirolas Jamesas Ellisas, šiuo metu atsakingas už Strateginę vadovybę, įsikūrusia Nebraskos valstijoje, netoli Omahos esančioje Ofuto oro pajėgų bazėje.

Strateginei vadovybei pavaldus JAV branduolinių raketų arsenalas, bazuojamas povandeniniuose laivuose, didelio nuotolio bombonešiuose ar požeminėse šachtose.

Kosmoso pajėgų vadovybė įsikūrusi Kolorado valstijoje, Kolorado Springse. Jos vadovui oro pajėgų generolui Ralphui Eberhartui pavaldūs daugybė palydovų bei žemėje sumontuotų sensorių, kurie įspėja apie raketų paleidimą visame pasaulyje.