91 metų A.Pinochetas, kuriam anksčiau buvo skirtas namų areštas, nugabentas į kariškių ligoninę Čilės sostinėje Santjage.

Gerenrolas A.Pinochetas valdė šalį 1973-1990 metais, kuomet virš 300 tūkstančių žmonių buvo nužudyta arba pradingo be žinios. Diktatorius yra kaltinamas dešimtimis žmogaus teisių pažeidimų, tačiau dėl silpnos sveikatos niekada nestojo prieš teismą.

Gydytojai pranešė, kad A.Pinochetas patyrė stiprų širdies smūgį, o jo plaučiuose susikaupė skysčiai. "Jo būklė yra rimta, tačiau stabili", - teigiama ligoninės pranešime.

Sekmadienį gydytojai jam atliko širdies kraujagyslių šuntavimą ir "virtualiai išgelbėjo nuo mirties", reporteriams teigė ligonio sūnus Marco Antonio Pinochetas. "Jo būklė labai rimta...Mes esame Dievo ir gydytojų rankose", sakė A.Pinocheto sūnus.

Generolui katalikų kunigas jau atliko paskutiniąsias apeigas.

Prie ligonio budi jo žmona ir du iš penkių sūnų.

Savo gimimo dieną lapkričio 25-ąją A.Pinochetas pažymėjo išplatindamas pareiškimą, kuriame teigia prisiimantis "politinę atsakomybę" už veiksmus 1973 metų karinio perversmo, atvedusio jį į valdžią, metu ir sako, jog jo vienintelis motyvas buvo paversti Čilę "didžia šalimi ir užkirsti kelią jos subyrėjimui".

A.Pinochetas serga jau kelis pastaruosius metus ir savo pareiškime, kurį namuose perskaitė jo žmona Lucia, pripažino esąs itin silpnos sveikatos.

"Šiandien, mano dienoms artėjant prie pabaigos, noriu aiškiai pasakyti, kad niekam nejaučiau neapykantos ir užvis labiausiai mylėjau savo šalį", - teigė buvęs diktatorius.

1973-1990 metais jam buvo iškeltos 5 baudžiamosios bylos, kuriose jis kaltinamas korupcija, finansinėmis machinacijomis ir žmogaus teisių pažeidimais, tačiau jis taip niekada ir nebuvo nenuteistas.

Valdant buvusiam generolui A.Pinochetui, kuris atėjo į valdžią nuvertęs socialistų prezidentą Salvadorą Allende, žuvo arba "dingo" maždaug 3 tūkst. žmonių, dar apie 28 tūkst. buvo kankinami. Iš šalies tremtin pasitraukė tūkstančiai čiliečių.

Paskutinį kartą A.Pinochetas buvo sulaikytas praėjusį pirmadienį - jam skirtas namų areštas už dviejų Salvadoro Allende asmens sargybinių nužudymą 1973 metais.

2000 metais Čilės Aukščiausiasis Teismas panaikino A.Pinocheto teisinę neliečiamybę, kurią jis turėjo kaip prezidentas, ir sudarė prielaidas jį teisti. Tąkart A.Pinochetas kaltintas 75 žmonių pagrobimu ir nužudymu.

Tačiau po dvejų metų tas pats teismas kaltinimus panaikino ir sutiko su advokatų argumentais, jog buvęs diktatorius pernelyg ligotas stoti prieš teismą.

Šių metų spalį A.Pinochetui taip pat buvo skirtas namų areštas dėl kaltinimų kankinimais, žmogžudystėmis ir žmonių grobimu, tačiau lapkritį už užstatą panaikintas.

Tardytojų duomenimis, slaptose buvusio diktatoriaus sąskaitose įvairiose šalyse padėta ne mažiau kaip 27 mln. dolerių (70 mln. litų).