Rusijos verslininkas A.Lugovojus laikraščiui sakė manąs, kad ir jis pats galėjo užsikrėsti nuo A.Litvinenkos likus dviem savaitėms iki judviejų susitikimo Londono viešbutyje lapkričio 1 dieną.

A.Litvinenka tą dieną pasijuto blogai, o po trijų savaičių mirė Londono ligoninėje, kaip įtariama, dėl apsinuodijimo radiacija.

Mėgindamas paaiškinti, kodėl "British Airways" lėktuve, kuriuo jis skrido spalio 25 dieną, buvo aptikta radiacijos pėdsakų, A.Lugovojus laikraščiui sakė, jog pats galėjo užsikrėsti nuo A.Litvinenkos susitikęs su juo spalio 17 dieną. "Aleksandras Litvinenka, mano verslo partneris Dmitrijus Kovtunas ir aš spalio 17 dieną buvome susitikę Londone (privačios apsaugos kompanijos) "Erinys" biure. Po šio susitikimo ten gali būti likę radiacijos pėdsakų", - laikraščiui sakė A.Lugovojus.

Tokia įvykių grandinė paaiškintų radiacijos pėdsakus, kuriuos britų policija mano aptikusi "British Airways" lėktuve, kuriuo spalio 25-ąją iš Londono į Maskvą skrido A.Lugovojus, rašo laikraštis.

Be to, A.Lugovojus laikraščiui sakė, jog labai nustebo sužinojęs, kad britų policija jo ieškojo net dešimt dienų.

"Susisiekiau su Skotland Jardo pareigūnu, kuris tiria Litvinenkos bylą. Jis man pasakė, kad policija 10 dienų manęs negalėjo surasti", - sakė jis laikraščiui.

Pasak jo, lapkričio 23 dieną mirus A.Litvinenkai, jis susitiko su Didžiosios Britanijos ambasados Maskvoje pareigūnais ir pažadėjo atsakyti į visus klausimus, tačiau Skotland Jardas sakė nieko nežinąs apie šį susitikimą.

„Radioaktyviais” lėktuvais galima naudotis

Bendrovė "British Airways" (BA) šeštadienį paskelbė, kad visi trys lėktuvai, kuriems dėl įtarimų radioaktyvumo tarša buvo taikytas karantinas, vėl gali būti naudojami. Jiems buvo neleista kilti, kol vyko tyrimas, susijęs su buvusio rusų šnipo Aleksandro Litvinenkos nunuodijimo radioaktyviu poloniu byla.

"Mes dabar galime patvirtinti, jog nėra jokio pagrindo nerimauti dėl pavojaus visuomenės sveikatai, nes, remdamiesi išsamiais vertinimais, mes nemanome, jog bet kurio iš trijų lėktuvų keleiviams per pastarąjį mėnesį būtų grėsęs (radioaktyvumo) pavojus", - sakė BA atstovė spaudai.

Visuose trijuose lėktuvuose buvo rasti silpni radioaktyvumo pėdsakai.

Rusijos pareigūnai šeštadienį atidėjo Suomijos skrydžių bendrovės "Finnair" lėktuvo reisą iš Maskvos į Helsinkį po to, kai jame buvo aptikti radiacijos pėdsakai, pranešė Rusijos transporto ministerija.

"Po to, kai lėktuvas nusileido Maskvos Šeremetjevo oro uoste ir iš jo išlipo visi keleiviai, atlikome kelis patikrinimus ir nustatėme padidintą radiacijos lygį. Skrydis buvo atidėtas", - žurnalistams sakė ministerijos pareigūnas.

A.Litvinenkos žmona - užkrėsta

Buvusio Rusijos šnipo Aleksandro Litvinenkos žmonos tyrimo rezultatai dėl radioaktyvių medžiagų buvo teigiami. Televizijai CNN šeimos šaltiniai patvirtino, kad jos organizme rasta radioaktyvaus polonio 210 pėdsakų. „(Užkrėtimo) lygis nėra pakankamai aukštas, kad sukeltų kokį nors susirgimą greituoju metu. Rezultatai patvirtina, kad ir ilgainiui didesnės grėsmės tikimybė bus labai maža“, - sakoma rašytiniame Sveikatos apsaugos agentūros pareiškime.

Agentūra apsikrėtusio šeimos nario pavardės neatskleidė. Rezultatai paaiškėjo atlikus artimus ryšius su A.Litvinenka palaikiusių asmenų šlapimo tyrimus.

Polonio-210 aptikta ir nuo radiacijos mirusio A.Litvinenkos pašnekovo italų akademiko Mario Scaramello kūne, praneša „SKY NEWS“. Teigiama, kad M.Scaramellai nepasireiškė vėmimo ir plaukų praradimo simptomai kaip A.Litvinenkai.

"Mes patvirtiname, kad dar vieno asmens, turėjusio tiesioginį kontaktą su ponu Litvinenka, organizme rastas žymus polonio-210 kiekis. Jis toliau tiriamas ligoninėje", - sakė Britanijos Sveikatos apsaugos agentūros atstovas.

Policijos bei kiti sveikatos pareigūnai atsisako patvirtinti pranešimus, jog šis asmuo esąs M.Scaramella. Polonis-210, - radioaktyvus izotopas, kuriuo apsinuodijęs A.Litvinenka lėtai ir skausmingai mirė Londono ligoninėje.

Anksčiau penktadienį Karališkoje Londono ligoninėje trys patologai, nuo radiacijos apsivilkę specialius kostiumus, atliko A.Litvinenkos kūno skrodimą, bet rezultatų viešai nepaskelbė

Radioaktyvios medžiagos A.Zakajevo mersedese?

Skotlend Jardo atstovai patvirtino, kad, atliekant tyrimą dėl buvusio FSB pareigūno Aleksandro Litvinenkos mirties, buvo rasta radioaktyvių medžiagų automobilyje šiaurės Londone.

„Mes neteikiame jokių smulkmenų apie automobilį. Galime tiktai patvirtinti, jog automobilis buvo ištirtas“, - agentūrai „RIA Novosti“ teigė Londono policija.

Penktadienį daugelis britų laikraščių pranešė, kad radiacijos pėdsakų aptikta vieno A. Litvinenkos draugų mašinoje.

„Daily Telegraph“ teigia, jog tai čečėnų separatistų emisaro Achmedo Zakajevo automobilis.

Atliekamas A.Litvinenkos kūno skrodimas

Skrodime dalyvauja trys patologoanatomai - vienas specialistas iš Didžiosios Britanijos VRM, antras dirba kaip A.Litvinenkos šeimos atstovas, o trečiasis asistuoja kaip nepriklausomas ekspertas. Duomenis, gautus po skrodimo, išnagrinės toksikologai. Kol kas nežinoma, kada gali būti paskelbti šie duomenys.

Kai bus gauti A.Litvinenkos kūno skrodimo rezultatai ir gydytojų išvada dėl jo mirties priežasčių, jo palaikai bus perduoti giminaičiams palaidoti.

Teismo medicinos tyrimo rezultatai turėtų padėti oficialiam Skotlend Jardo tyrimui išsiaiškinti A.Litvinenkos, kurio kūne buvo rasta radioaktyviojo polonio - 210 pėdsakų, mirties priežastis ir aplinkybes.

Jeigu britų policija manys, kad gautų rezultatų pakanka, ji galės sukonkretinti incidento, kuris dabar tiriamas kaip "įtartina mirtis", formuluotę.

Skrodimas daromas praėjus daugiau nei savaitei po A.Litvinenkos mirties dėl to, kad velionio kūne buvo rasta radiacijos.

Per tą laiką specialistai įvertino teismo medicinos ekspertizės atlikimo rizikas, kad būtų galima imtis būtinų atsargumo priemonių ir niekam nesukelti pavojaus. Penktadienį patologoanatomai dirbs laikydamiesi visų būtinų individualios apsaugos priemonių.

Jungtinių Valstijų federalinis tyrimų biuras (FTB) taip pat įsijungs į tyrimą, kurį atlieka britų policija. FTB atstovas pranešė, kad to paprašė kolegos iš Didžiosios Britanijos.

Pasak jo, numatoma, kad kai kuriose ekspertizėse bus pakviesti dalyvauti keli šios nusikaltimų tyrimų ir žvalgybos agentūros masinio naikinimo ginklo specialistai.

Laikraštis: A.Litvinenka apnuodytas sušių užkandinėje

Britų specialistai, tiriantys buvusio Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojo Aleksandro Litvinenkos įtartinos mirties aplinkybes, prieina prie išvados, kad su radioaktyviąja medžiaga jis kontaktavo Londono sušių užkandinėje, penktadienį rašo liberalus laikraštis "The Independent".

Šioje įstaigoje jis buvo susitikęs su akademiku iš Italijos Mario Scaramella.

Italas neigia, kad yra susijęs su šia byla.

Padavėja, kuri aptarnavo Aleksandrą Litvinenką, nunuodytą poloniu-210, nuogąstauja, kad ją taip pat galėjo paveikti radioaktyvi medžiaga, kuri lėtai nužudė buvusį Rusijos šnipą.

22-ejų metų Elai Malek siaubą kelia mintis, kad ją gali ištikti toks pat likimas, praneša britų bulvarinis dienraštis "The Sun".

E.Malek kojos išbertos keistais spuogeliais. "Draugai, kurie žino, kad aš dirbau tame restorane, bijo prisiliesti prie manęs. Tai siaubinga", - sakė mergina.

"Atkūrę Litvinenkos maršrutą tą dieną, kai jis susirgo, kovos su terorizmu grupės darbuotojai padarė išvadą, kad jis (A.Ltvinenka) buvo apnuodytas sušių užkandinėje Londono centre arba šalia jo", - sakoma straipsnyje.

Autoriai pažymi, kad vietose, kur buvęs agentas buvo iki sušių užkandinės, radiacijos pėdsakų nerasta. Jie atsiranda tik po to.

Savo ruožtu Londono laikraštis "The Guardian" penktadienį teigia, kad A.Litvinenka galėjo tapti "sąmokslo, į kurį įsivėlę "nusikalstami elementai" iš Rusijos valstybės, auka".

"Atmesdami, jog prie to buvo oficialiai kaip nors prisidėjusi vyriausybė, - sakoma straipsnyje, - tyrimo dalyviai mano, kad tik žmonės, galintys patekti į valstybines atomines laboratorijas, galėjo suregzti tokį sudėtingą sąmokslą".

Skotland Jardas yra sutelkęs dėmesį į "penkių ar daugiau žmonių grupę", kurie atvyko į Didžiąją Britaniją pažiūrėti futbolo rungtinių "Arsenal"-CSKA ir netrukus išskrido.

Leidinio teigimu, "tikriausiai" kažkas iš susijusiųjų su sąmokslu dirba ar anksčiau dirbo Federalinėje saugumo tarnyboje, bet aiškių to įrodymų nėra.

Straipsnyje sakoma, kad atlikti tyrimą padeda Britanijos žvalgyba ir kontržvalgyba, taip pat Britanijos ambasada Rusijoje ir Rusijos ambasada Londone.