"Netikėta parama dėl ES", - pirmajame puslapyje skelbia populiarus laikraštis "Vatan", kuris priduria, kad šis popiežiaus gestas "nustebino visą pasaulį".

Provyriausybinis laikraštis "Yeni Safak" išspausdino tokią antraštę: "Vos atvykęs jis suteikė paramą dė ES". Dideliu tiražu leidžiamas "Posta" priduria: "Tegu Dievas to nesugadina".

Dar būdamas kardinolas Benediktas XVI čia buvo užsitarnavęs "antiturkiško popiežiaus" reputaciją, nes pasakė, kad Turkijos prisijungimas prie ES būtų "rimta klaida".

Ironiška, kad per antradienio susitikimą su Turkijos premjeru Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu) popiežiaus pareikšta parama sutapo su Turkijos ir ES santykių sunkumais.

Tikimasi, kad Briuselis trečiadienį rekomenduos iš dalies įšaldyti Turkijos derybas dėl narystės Bendrijoje, nes ši šalis neatvėrė savo uostų bloko nariui Kiprui.

Benedikto XVI pozicijos pasikeitimas taip apstulbino turkus, kad liberalaus dienraščio "Radikal" skiltininkas suabejojo popiežiaus žodžių, kuriuos žiniasklaidai pacitavo premjeras, nuoširdumu.

"Šie žodžiai prilygsta popiežiaus atsisakymui (vadovautis) savo paties intelektualiniu raison d'etre, - rašo jis. - Abejoju, kad popiežius tikrai taip sakė, o jei ir sakė, abejoju, kad jis buvo nuoširdus".

Laikraščiai giria R.T.Erdogano sprendimą nepaisyti protokolo ir asmeniškai sutikti Benediktą XVI Ankaros oro uoste prie lėktuvo trapo, taip pat - pontifiko taikinamąsias pastabas apie islamą.

"Nuogąstavimai nepasitvirtino. Popiežiaus vizitas prasidėjo labai gerai", - rašo liberalus "Milliyet", o "Hurriyet" savo antraštėje didelėmis raidėmis cituoja popiežiaus žodžius: "Islamas yra taikos ir proto religija".

"Al Qaeda": popiežius nori atitraukti Turkiją nuo islamo

Irake veikiantis teroristų tinklo "Al Qaeda" sparnas trečiadienį pasmerkė popiežiaus Benedikto XVI vizitą Turkijoje ir pavadino jį kryžiaus žygiu prieš islamą, kuriuo siekiama atskirti Turkiją nuo musulmoniškojo pasaulio.

"Iš tikrųjų popiežiaus vizitu po kryžiuočių lyderių nesėkmių siekiama duoti impulsą kryžiuočių vajui islamo žemėje", - teigiama "Al Qaeda" vadovaujamos "Irako Islamo Valstybės" pareiškime, paskelbtame internete.

Jame rašoma, kad popiežiaus vizitas daugiausia musulmonų gyvenamoje šalyje yra "bandymas užgesinti Turkijoje islamo liepsną tarp mūsų musulmonų brolių ir sunaikinti jų musulmoniškąjį paveldą <...> ir užtikrinti, kad jie liktų pasaulietiškumo pelkėje, kurią įtaisė ... (Kemalis) Ataturkas".

Turkijoje K.Ataturkas laikomas moderniosios pasaulietinės Turkijos įkūrėju, užbaigusių Osmanų imperijoje gyvavusį islamo teisės valdymą.

Pasak Turkijos ministro pirmininko Recepo Tayyipo Erdogano, ganytojiško vizito metu popiežius išreiškė paramą Turkijos siekiui prisijungti prie Europos Sąjungos (ES).

"Mes, būdami už pergalę, kankinystę ir (islamo) valstybę, kuri veikia pagal visagalio Dievo įsakymus, sulaužysime kryžių ir išliesime vyną", - priduriama pareiškime. Ar jis tikras, patikrinti neįmanoma.