M. Scaramella antradienį atskrido į Londoną – jį apklausė A. Litvinenkos mirtį tiriantys Skotlend Jardo pareigūnai. Jiems mokslininkas ir papasakojo apie buvusio slapto agento operaciją, skirtą Federalinio saugumo tarnyba (FST) darbuotojams.

Policija tvirtina, kad M. Scaramella, kuris su A. Litvinenka susitiko suši bare Londone lapkričio 1 dieną aptarti pavojų jų abiejų gyvybėms, yra potencialus liudininkas. Jis buvo apklaustas „saugioje vietoje“ Londone.

A.Litvinenka pasakojo italų mokslininkui 2000 metais organizavęs radioaktyvios medžiagos kontrabandą į Ciurichą. Tai buvo viena paskutinių jo, kaip FST pareigūno, operacijų. Tais pačiais metais A. Litvinenka pabėgo į Londoną, kai FST jo atžvilgiu pradėjo tyrimą dėl korupcijos. Buvęs agentas tvirtina, kad tokių veiksmų imtasi prieš jį kerštaujant už jo sprendimą atskleisti FST ketinimus nužudyti Rusijos oligarchą Borisą Berezovskį.

Radioaktyvios medžiagos aptikimas keliose Londono vietose pasėjo nemažai baimės. Pagalbos linijomis pasikonsultuoti skambino apie 1200 žmonių.

Sveikatos apsaugos agentūra patvirtino, kad į kliniką Londone tirtis dėl polonio 210 buvo nusiųsti 8 žmonės. Ši radioaktyvi medžiaga pražudė A. Litvinenką. Agentūra nesutiko atskleisti, ar tarp šių žmonių yra ir M. Scaramella.

Ieškant polonio 210 pėdsakų atliktas tyrimas penkių žvaigždučių viešbutyje „Sheraton Park Lane Hotel“. Skelbiama, kad viešbučio „pagrindinėse viešose vietose“ radioaktyvių nuodų neaptikta.

Detektyvai tęsia tyrimą penkiose Londono vietose, kur aptikta polonio 210 pėdsakų. Šio nuodo rasta ir A. Litvinenkos organizme.

Ligoninės darbuotojai taip pat galėjo apsinuodyti

Daugiau nei keturiasdešimčiai ligoninės, kurioje buvo gydomas buvęs Rusijos šnipas, darbuotojų gali būti apsinuodijimo rizikos grupėje, praneša sky.com.

University College bei Barneto ligoninių personalas bandė išgelbėti Aleksandrą Litvinenką, kai jis apsinuodijo radiaktyviosiomis medžiagomis. Iš ten dirbančių 4 tūkst. darbuotojų, 160 įtariamas galimas apsinuodijimas.

Sveikatos apsaugos agentūra teigia, kad 49 darbuotojų buvo paprašyta pateikti šlapimo mėginius. Jie yra vieni iš daugelio, kuriems reikia tolimesnių tyrymų.

Šiuo metu policija, tirianti A. Litvinenkos mirtį, atlieka tyrimus naujose vakarinio Londono vietose.

Rasta radiacijos pėdsakų 2 lėktuvuose

D.Britanijos pareigūnai pranešė, kad yra atliekami tyrimai dėl dviejų „British Airways“ lėktuvų Hytrou oro uoste, skelbia BBC.

Planuojama tirti ir trečią lėktuvą Maskvoje.

CNN praneša, kad tyrėjai, pirminiais duomenimis, dviejuose lėktuvuose rado nedidelius radiacijos pėdsakus.

Susisiekiama su keleiviais, kurie keliavo lėktuvais „Boeing 767“. BA savo interneto svetainėje paskelbė šių lėktuvų "Boeing 767" lapkričio mėnesio skrydžių iš Hitrou oro uostą ir į jį sąrašą. Šie lėktuvai skraidė į Maskvą, Barseloną, Diuseldorfą, Atėnus, Larnaką, Stokholmą ir Vieną.

Oro bendrovės vadovas Willie Walshas britų televizijai "Channel 4 News" sakė, kad, BA apskaičiavimu, su tuo susijęs maždaug 221 šių trijų lėktuvų skrydis ir 33 tūkst. keleivių.

Tuo tarpu bendrovės atstovė rusų televizijai "Vesti-24" sakė, kad Maskvoje esantis lėktuvas turi grįžti į Hitrou, kur bus patikrintas, ir kad tai įvyks iškart, kai tik britų pareigūnai duos leidimą jam grįžti.

Didelis radioaktyvaus polonio-210 kiekis buvo rastas mirusio A.Litvinenkos šlapime. Polonio pėdsakų buvo aptikta Londono centre esančioje sušių užkandinėje, kur A.Litvinenka buvo susitikęs su italų akademiku Mario Scaramella, ir viename Londono centro viešbutyje, kur buvęs rusų šnipas lapkričio 1 dieną susitiko su dviem rusais.

Pranešama, kad M.Scaramella radiacijos poveikio nepatyrė.

Polonio taip pat buvo rasta A.Litvinenkos namuose šiaurinėje Londono dalyje, į užsienį pabėgusio rusų milijardieriaus ir A.Litvinenkos pažįstamo Boriso Berezovskio biure ir vienoje apsaugos kompanijoje. Dar dvi vietos tikrinamos.

Britų naujienų agentūra "Press Association" pranešė, kad tikriausiai taip pat buvo patikrinti A.Litvinenkos draugai, įskaitant B.Berezovskį, ir šeimos nariai, bet nurodoma, kad jų "sveikata puiki".