Parodydamas svarbų diplomatinį gestą, Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas, kuris yra konservatyvių pažiūrų musulmonas, žengė neįprastą žingsnį ir asmeniškai sutiko pontifiką, Ankaroje išlipantį iš savo lėktuvo.

R.T.Erdoganas iš pradžių sakė, kad negalės susitikti su Benediktu XVI, nes dalyvaus NATO viršūnių susitikime Rygoje, bet pirmadienį patvirtino, kad prieš išskrisdamas Ankaros oro uoste trumpam susitiks su popiežiumi.

R.T.Erdoganas ir Benediktas XVI trumpai pasikalbėjo itin saugomoje oro uosto salėje, skirtoje aukštiems svečiams, o paskui premjeras išvyko į Rygą, o popiežius - padėti vainiko prie moderniosios Turkijos kūrėjo Mustafos Kemalio Ataturko mauzoliejaus Ankaroje.

Pontifiko lėktuvas nutūpė 12 val. 55 min. vietos (ir Lietuvos) laiku Ankaros Esenbogos oro uoste, kur buvo patiestas raudonas kilimas ir išrikiuota garbės sargyba.

R.T.Erdoganas prieš važiuodamas į oro uostą kreipėsi į savo Teisingumo ir plėtros partijos frakciją parlamente ir sakė, kad popiežiaus vizitas prisidės prie "civilizacijų draugystės ir taikos pasaulyje".

Jis patikino, kad popiežius bus gerai priimtas, ir kritikavo pontifiko vizitui nepritariančias turkų islamistų ir nacionalistų grupes, kurias pavadino "kraštutinėmis, specifinėmis ir siauromis".

"Mes esame tikėjimo, kuris tiki visais pranašais, sekėjai, - sakė jis. - Nedarome tarp jų skirtumo. Mylime, pripažįstame juos ir jais tikime kaip savo Pranašu".

Tačiau atrodė, kad jis negalėjo susilaikyti ir nuo kandžios pastabos popiežiui, kai pridūrė: "Ką sako kiti, mūsų nedomina - tai neprivers mūsų pasikeisti".

Turkijos spauda antradienį daugiausia reiškė viltį, jog popiežiui pavyks nutiesti tiltus ir jog Turkija padarys visa, kad įstotų į ES.

Populiarus laikraštis "Sabah" išspausdino itališką antraštę "Benvenuto" ("Sveiki atvykę"), o redaktoriaus skiltyje gyrė popiežių dėl to, kad jis į savo vizito darbotvarkę įtraukė apsilankymą Stambulo Žydrojoje mečetėje.

ISLAMO IR KRIKŠČIONYBĖS SANTYKIŲ PERSILAUŽIMAS

Turkijos teisingumo ministras Cemilis Cicekas pirmadienį vakare išreiškė viltį, kad pontifiko vizitas prilygs islamo ir krikščionybės santykių persilaužimui.

Pirmoji popiežiaus vizito dalis Turkijos sostinėje bus išimtinai politinė. Po vainiko padėjimo Mustafos Kemalio Ataturko mauzoliejuje ceremonijos, jis nuvyks į prezidento rūmus, kur susitiks su respublikos prezidentu Ahmetu Necdetu Sezeru.

Tada pontifikas susitiks su religijų reikalų valstybinės žinybos vadovu Ali Bardakoglu, kuris turėjo jam griežtų žodžių po rugsėjo 12 dieną Vokietijoje pasakytų pastabų, prilyginančių islamą smurtui.

Tuomet A.Bardakoglu kaltino Benediktą XVI slepiant "širdyje neapykantą" musulmonams, o antradienį interviu sakė, kad šio vizito, nors jis ir yra "žingsnis teisinga kryptimi", neužteks jo pastabų padarytai žalai atitaisyti.

Trečiadienį pontifikas vizitą tęs geriau žinomoje religinėje srityje ir nuskris į Vakarų Turkijoje esantį svarbų pirmųjų krikščionybės amžių miestą Efesą, kur jis aukos mišias. Šioje vietovėje, kaip tikima, paskutinius savo gyvenimo metus praleido Švč. Mergelė Marija.

Trečiadienį vakare Benediktas XVI atvyks į Stambulą, melsis Konstantinopolio patriarcho Šv. Jurgio katedroje ir susitiks su Ortodoksų Bažnyčios patriarchu Baltramiejumi I, su kuriuo vėliau susitiks dar ne kartą.

Benedikto XVI apsilankymą Stambule prieštaringai vertina nacionalistai ir islamistai, kurie kaltina jį bandant suformuoti antimusulmonišką aljansą su Ortodoksų Bažnyčia.

Juos taip pat piktina popiežiaus ketinimas apsilankyti Švč. Išminties katedroje. Ši 6-ajame amžiuje statyta bizantinė šventovė 1453 metais, Osmanų imperijos laikais buvo paversta mečete, o nuo 1935-ųjų yra muziejus.

Islamistai, kurie nori, kad Švč. Išminties katedra vėl taptų mečete, sako, kad popiežiaus apsilankymas yra krikščionių ambicijų atsiimti ją kaip bažnyčią ženklas.

Padidėjus įtampai, saugumo priemonės bus itin sustiprintos. Užsienio reikalų ministras Abdullah Gulas savaitgalį sakė, kad jos bus net griežtesnės nei per 2004-ųjų NATO viršūnių susitikimą Stambule, kuriame dalyvavo ir JAV prezidentas George'as W.Bushas.