Į Izraelio gniaužtus patekę šeši iš aštuonių palestiniečių savivaldos miestų. Pasak aukšto rango pareigūno, šiose teritorijose bali būti įvesta civilinė administracinė Izraelio valdžia.

Gynybos ministerijos vadovas Amosas Yaronas (Amosas Jaronas) per Izraelio visuomeninį radiją sakė:"jeigu vykdomų operacijų rezultatas bus ilgas kariuomenės buvimas teritorijose ir jeigu (kariuomenė) privalės tenkinti civilinius vietos gyventojų poreikius, tada mes tai išnagrinėsime ir suteiksime atsakymus".

Taip jis komentavo saugumo kabineto penktadienį priimtą sprendimą atnaujinti okupaciją "palestiniečių savivaldos miestuose kol liausis išpuoliai prieš Izraelį".

Iki šeštadienio Izraelis iš dalies arba visiškai užėmė Betliejų, Dženiną, Ramalą, Nabulų, Tulkarmą ir Kalkiliją. Neužimti liko tik Hebronas ir Jerichas. A.Yarono pastabos sukėlė tikrą palestiniečių pareigūnų protestų audrą.

"Izraelis pila alyvą į ugnį", - naujienų agentūrai AFP teigė palestiniečių vietos reikalų ministras ir vyriausiasis derybininkas Saebas Erakatas.

"Izraelio premjero Arielio Sharono (Šarono) planas yra toks: atnaujinti okupaciją, išvaikyti palestiniečių savivaldos valdžią ir pakeisti ją civiline administracija. ŠIs planas yra labai pavojingas", - sakė jis.

Palestiniečių informacijos ministras Yasseras Abedas Rabbo (Jasiras Abedas Rabas) apkaltino Izraelį ketinant "įvesti karinę tvarką (Vakarų Krante), nors tai vadinsis civiline administracija." "Izraelis ministras pirmininkas A.Sharonas planuoja padaryti galą palestiniečių savivaldai", - sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Jis taip pat kritikavo Jungtines Valstijas už tai, kam šios toleruoja Izraelio veiksmus, mat penktadienį JAV prezidentas George W. Bushas pareiškė, kad Izraelis turi "teisę gintis" nuo palestiniečių savižudžių išpuolių.

Palestiniečių vadovybė šeštadienį Vakar Kranto miestų okupaciją taip pat pavadino smurto eskalacija su "rasistiniu ir nacistiniu" atspalviu. "Okupacinių Izraelio pajėgų smurto siekis, prieš mūsų žmones, žemes bei šventas vietas įvykdyti bjaurūs nusikaltimai bei šio griaunančio karo inicijavimas yra nauja rasizmo ir nacizmo forma", - teigiama oficialios WAFA naujienų agentūros išplatintame palestiniečių vadovybės pareiškime.

Pasak pareiškimo, "okupacinės pajėgos išnaudoja tarptautinės bendrijos ir arabiškų valstybių tylą ...norėdamos parklupdyti mūsų žmones ant kelių". Po Izraelio pažadų iš naujo okupuoti palestiniečių savivaldos miestus Vakarų Krante, penktadienį palestiniečių lyderiai paragino JAV ir tarptautinę bendriją skubiai įsitraukti į konflikto sprendimą.

"Mes prašome kuo skubiau atsiųsti tarptautinius stebėtojus į mūsų teritorijas ir užtikrinti žmonių saugumą", - pareiškė palestiniečių vadovybė. Atsakydamas į antiizraelietiškus išpuolius Izraelio saugumo kabinetas penktadienį nusprendė iš naujo okupuoti visus palestiniečių savivaldos miestus ir būti juose "tiek, kiek reikės".

"Aš manau, jog per kelias artimiausias dienas mes kontroliuosime visą Vakarų Krantą ir liksime ten ilgam laikui", - teigė Izraelio pareigūnas

Komentuodamas šį sprendimą šeštadienį Izraelio gynybos ministerijos vadovas visuomeniniam Izraelio radijui pareiškė, jog tai gali reikšti, kad Izraelis gali perimti savo žinion okupuotų teritorijų administraciją.

"Jeigu vykdomų operacijų rezultatas bus ilgas kariuomenės buvimas teritorijose ir jeigu (kariuomenė) privalės tenkinti civilinius vietos gyventojų poreikius, tada mes tai išnagrinėsime ir suteiksime atsakymus", - sakė jis.