Kreipdamasis į pirmą kartą po išrinkimo popiežiumi jį Vatikane aplankiusį arkivyskupą Rowaną Williamsą, pernai Šventuoju Tėvu paskelbtas Benediktas XVI kalbėjo apie "įtampą ir sunkumus", tenkančius anglikonų bendruomenei.

R.Williamsui popiežius sakė, kad pastarojo meto įvykiai, "ypač susiję su pašvęstojo gyvenimo tarnyste ir tam tikru doriniu mokymu", paveikė ne tik vidinius anglikonų bendruomenės santykius, bet ir ryšius su Katalikų Bažnyčia.

Abu dvasininkai vienumoje kalbėjosi apie 25 minutes, o vėliau mozaikomis išpuoštoje šiuolaikiškoje Vatikano koplyčioje kartu aukojo mišias.

Pastarąjį dešimtmetį abiejų bažnyčių santykius gadino klausimai, siejami su moterų kunigyste ir homoseksualiais vyskupais, ganančiais 77 mln. narių turinčią anglikonų bendruomenę.

Po kelias dešimtis metų trukusio ir optimizmo teikusio dialogo, anglikonus nuo katalikų vėl ėmė tolinti, o pačius anglikonus - tarpusavyje skaldyti Kanados Anglikonų Bažnyčios sprendimas laiminti tos pačios lyties asmenų santuokas ir Anglijos Bažnyčios ketinimai skirti vyskupėmis moteris.

Bendrai pasirašytoje deklaracijoje ir popiežiaus privačiame kabinete pasakytose kalbose abu dvasininkai įsipareigojo siekti vienybės ir nesistengti nuslėpti sunkumų.

"Ilga mūsų kelionė verčia viešai pripažinti sunkumus, keliamus naujųjų įvykių, kurie ne tik skaldo anglikonus, bet ir tampa rimtomis kliūtimis mūsų ekumeninei pažangai", - teigiama deklaracijoje.

Šiųmečiam R.Williamso vizitui pasirinktas ypatingas laikas - dabar kaip tik pažymimos 40-osios Kenterberio arkivyskupo Michaelo Ramsey (Maiklo Ramsio) ir popiežiaus Pauliaus VI istorinio susitikimo metinės.

1966-aisiais įvykęs oficialus šių bažnyčių vadovų susitikimas buvo pirmasis nuo XVI amžiaus, kai Anglijos karalius Henrikas VIII atsiskyrė nuo Šventojo Sosto.

Anglikonų bendruomenę krečia nesutarimai, prasidėję 2003 metais, kai Jungtinių Valstijų Episkopalinė Bažnyčia Niu Hampšyro vyskupu paskyrė savo netradicinės seksualinės orientacijos neslepiantį kunigą.

SUSISKALDŽIUSI BAŽNYČIA

Anglikonų vyskupai iš Afrikos, Azijos ir Pietų Amerikos griežtai sukritikavo homoseksualius dvasininkus ir pasiūlė kitamaniams JAV episkopalininkams kurti nepriklausomą savo Bažnyčią.

Katalikų ir Anglikonų bažnyčios jau iš seniau nesutaria dėl kunigystės šventimų suteikimo moterims - 1992 metais tam pritarė Anglijos Bažnyčia, davusi pradžią viso pasaulio anglikonams.

Praėjusių metų liepą Anglijos Bažnyčios valdančioji institucija balsavo už tai, kad moteris būtų leidžiama pakelti į vyskupes.

Episkopalinė Bažnyčia moteris šventinti kunigėmis ir konsekruoti vyskupėmis leido dar 1976 metais. Lapkričio 5 dieną į JAV Episkopalinės Bažnyčios vyriausiojo vyskupo ir primo postą Vašingtono nacionalinėje katedroje buvo iškilmingai paskirta buvusi Nevados vyskupė Katharine Jefferts Schori (Ketrin Džeferts Šori).

Kiek daugiau nei pusę iš 2 mlrd. pasaulyje gyvenančių katalikų vienijanti Romos Katalikų Bažnyčia nuo II Vatikano Susirinkimo (1962-1965) laikų stengiasi įveikti skirtumus, skaldančius krikščionis anglikonus, protestantus ir stačiatikius.