"Mes visiškai nesuinteresuoti tokia veikla", - pareiškė trečiadienį UŽT spaudos biuro vadovas Sergejus Ivanovas.

"Rusiją ir Didžiąją Britaniją sieja pasitikėjimo ir tarpusavio supratimo santykiai, kurie dar labiau sustiprėjo per Aštuoneto viršūnių susitikimą Sankt Peterburge. Ir žlugdyti šį tarpusavio supratimą dėl kvailų kaltinimų Rusijos adresu - visiškas nonsensas", - pabrėžė S.Ivanovas.

Pasak jo, "ponas Litvinenka - ne tas žmogus, dėl kurio reikėtų gadinti dvišalius santykius". "Geopolitinio masto nėra ko lyginti su asmenybės mastu", - sakė spaudos biuro vadovas.

Jis pažymėjo, jog vertinant iš bendražmogiškųjų pozicijų tai, kas nutiko A.Litvinenkai, kelia užuojautą ir gailestį.

"Nesvarbu, kad pono Litvinenkos pažiūros ir įsitikinimai kitokie, nesvarbu, kad jis pabėgo iš šalies, tai - jaunas žmogus, kuriam dar visas gyvenimas prieš akis. Natūralu, jog tai, kas jam nutiko, kelia užuojautą, ir norisi palinkėti jam kuo greičiau pasveikti. Tai normali žmogiška reakcija nelaimėn patekusio žmogaus atžvilgiu", - pažymėjo S.Ivanovas.

Atsakydamas į klausimą, jis suabejojo, kad Skotland Jardas prašys Rusijos specialiųjų tarnybų padėti ištirti incidentą su A.Litvinenka.

"Tirdamas garsias bylas Skotland Jardas ne kartą yra pademonstravęs kompetenciją ir meistriškumą. Visa tarptautinė bendrija plojo Britanijos teisėsaugos institucijoms, demaskavusioms oro uostuose veikusių teroristų tinklą. Esu įsitikinęs, kad turėdamas tokią patirtį Skotland Jardas ras tuos, kurie suinteresuoti pono Litvinenkos sveikatos pablogėjimu", - pabrėžė S.Ivanovas.

A.Litvinenkos savijautos pablogėjimas gali būti nesusijęs su apsinuodijimu taliu

Mažai įtikėtina, kad buvęs Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojas Aleksandras Litvinenka apsinuodijo taliu, antradienį vakare pareiškė Londono ligoninės, kurioje jis dabar yra gydomas, darbuotojai.

"Remiantis tyrimų rezultatais, kuriuos mes gavome šiandien, padaryta išvada, kad A.Litvinenkos apsinuodijimas taliu mažai įtikėtinas", - sakoma pranešime, kuri ligoninė išplatino antradienį.

"Mes paprašėme toksikologinės ekspertizės, kad nustatytume Litvinenkos apsinuodijimo priežastis. Remiantis jos rezultatais ir požymiais, kurie pasireiškia pacientui, mes galime sakyti, kad jo dabartinė būklė kažin ar susijusi su apsinuodijimu taliu", - sakoma gydytojų pareiškime.

Keblumų sudaro tai, sako medikai, jog su talio pėdsakais pasireiškia ir kiti požymiai, kurie rodo, kad yra kitų nuodingųjų medžiagų.

Pasak gydančio gydytojo Amito Nathwani, kad būtų galima nustatyti tikrąsias A.Litvinenkos sveikatos būklės pablogėjimo priežastis, reikės naujų tyrimų.

Prieš kurį laiką buvo pareikšta nuomonių, kad buvęs Federalinės saugumo tarnybos karininkas, kuris yra emigravęs į Didžiąją Britaniją ir neseniai gavo Britanijos pilietybę, galbūt buvo apnuodytas radioaktyviuoju taliu.

Tačiau gydytojai pažymi, kad jeigu tai buvo iš tikrųjų radioaktyvusis talis, dabar jį vargu ar pavyks aptikti.

Pasak gydytojo A.Nathwani, galbūt tikrosios apsinuodijimo priežasties apskritai nepavyks nustatyti, nes praėjo pernelyg daug laiko.

A.Litvinenka, kurio sveikatos būklė tebėra sunki, yra hospitalizuotas Londono universiteto medicinos koledžo ligoninės intensyvaus gydymo palatoje.

Palatą, kurioje yra A.Litvinenka, saugo Britanijos policija. Jo bylą tiria Skotland Jardo kovos su terorizmu padalinys.

Į ligoninę A.Litvinenka pateko lapkričio 1 dieną, būdamas sunkios būklės. Jam nuslinko plaukai, sutriko kepenų ir inkstų veikla. Pasak gydytojų, jo kaulų smegenys neatlieka savo funkcijos, kraujyje visiškai nėra leukocitų.

A.Litvinenka turėjo įtakingų priešų

Tuo tarpu italas Mario Scaramella, kuris buvo susitikęs su Londone apnuodytu buvusiu Rusijos šnipu, trečiadienį sakė, kad Rusijos mafija ir korumpuoti vyriausybės pareigūnai turėjo stiprų motyvą nutildyti A.Litvinenką.

Akademikas, kuris padeda Italijos parlamentui tirti tuometinės Sovietų Sąjungos šnipų veiklą šaltojo karo metais, sakė, kad susitiko su A.Litvinenka viename Londono sušių bare tą dieną, kai jis staiga pasijuto blogai. Pasak M.Scaramellos, anksčiau viešbutyje A.Litvinenka buvo susitikęs su dviem rusais.

41 metų A.Litvinenka, kuris nuolat kritikuoja Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, sako, kad pasijuto blogai po šių prieš tris savaites įvykusių susitikimų.

"Labai gerai žinome, kas yra Litvinenkos priešai. Darbas, kurį dirbome ne vienus metus, turėjo akcentuoti ryšius tarp Rusijos mafijos ir kai kurių korumpuotų aukšto rango pareigūnų Rusijos vyriausybėje", - BBC radijui sakė M.Scaramella.

"Galiu tik įsivaizduoti, kad žmonės, prieš kuriuos jis veikė, ... gali būti suinteresuoti jam pakenkti. Jo darbo kokybė, šio žmogaus kompetencijos lygis yra toks aukštas, kad jis tikrai gali kelti jiems pavojų", - teigė M.Scaramella.

Pasak jo, lapkričio 1 dieną Londone susitikęs su A.Litvinenka jis parodė iš bendro šaltinio gautus rusiškus elektroninius laiškus, kuriuose perspėjama, kad jų gyvybei galbūt gresia pavojus.

Pavojų kelia Sankt Peterbugo organizuota nusikaltėlių grupė, galbūt veikianti Rusijos vyriausybės naudai, pridūrė jis.

A.Litvinenkos draugai apkaltino Kremlių surezgus sąmokslą jį nunuodyti, bet Rusija nesąmonėmis pavadino teiginius, kad jos agentai apnuodijo buvusį agentą.

Paklaustas, ar baiminasi dėl savo paties gyvybės, M.Scaramella sakė, kad nebuvo taip gerai informuotas kaip A.Litvinenka, todėl neturėtų būti pagrindinis taikinys.

FST papulkininkis A.Litvinenka 2000 metais pabėgo į Londoną, kai buvo paskelbti duomenys, neva rodantys, kad Rusijos specialiosios tarnybos rengė pasikėsinimą į Rusijos verslininką Borisą Berezovskį, kuris gavo politinį prieglobstį Britanijoje.

A.Litvinenka taip pat išleido knygą "FST sprogdina Rusija". Joje jis teigia, kad Rusijos specialiosios tarnybos surengė sprogimus gyvenamuosiuose namuose Maskvoje 1999 metais, tuo duodamos dingstį išplėsti karinę operaciją Čečėnijoje.

A.Litvinenkos draugai ir pažįstami teigia, kad su apnuodijimu susijusi Rusijos valdžia. Maskva savo ruožtu kategoriškai atmeta bet kurias sąsajas su šiuo įvykiu.