Šis pirmasis per aštuonerius metus Ispanijos visuotinis streikas vyksta prasidėjus atostogų sezonui. Be to, Europos lyderiai šiuo metu rengiasi Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimui, kuris Sevilijoje Ispanijos pietuose prasidės penktadienį.

Savo jėgą profesinės sąjungos demonstruoja ir kitose Europos šalyse. Graikijoje keltai stovi uostuose, nes prieš vyriausybės pensijų reformą protestuojantys jūreiviai paskelbė dar vieną 48 valandų streiką.

Vokietijoje prieš keturias dienas prasidėjęs statybininkų streikas dėl darbo užmokesčio dabar vyksta visose 16-oje žemių. Profesinė sąjunga"IG Bau Union" pranešė, kad streike dalyvauja 18 tūkst. darbininkų, dirbančių 1,2 tūkst. statybviečių visoje šalyje.

Didesnio užmokesčio ir geresnių darbo sąlygų reikalaujantys Kroatijos muitininkai nusprendė dvi dienas itin skrupulingai laikytis visų taisyklių ir tikrinti kiekvieną per sieną važiuojantį automobilį. Pasienyje su Slovėnija jau susidarė kilometro ilgio automobilių eilės, pranešė valstybinė naujienų agentūra "Hina".

Trečiadienį, ketvirtadienio streikų išvakarėse, Europoje vyko Prancūzijos oro transporto dispečerių iniciatyva surengtas streikas prieš Europos Sąjungos ketinimus sukurti bendrąją oro erdvę. Šis streikas sukėlė daug nepatogumų lėktuvų keleiviams, nes dėl jo buvo atšaukta šimtai lėktuvų reisų.

Ketvirtadienį Londono "Heathrow" oro uosto atstovė spaudai vėl pranešė, kad šią dieną atšaukiama maždaug 100, daugiausiai bendrovių "Iberia", "British Airways" ir "British Midland", reisų į Ispaniją.

Pigius reisus organizuojanti aviabendrovė "EasyJet" įvairiuose oro uostuose atšaukė pusę iš 56 savo lėktuvų reisų į Ispaniją. Be to, Vokietijos Frankfurto miesto oro uostas pranešė, jog atšaukiami 60 lėktuvų reisų į Ispaniją.

Dalis atostogauti susiruošusių britų ir vokiečių turistų buvo iš anksto atvežti į Ispanijos kurortus, kad vėliau išvengtų gaišaties. Tačiau streikas sutrukdė vykstantiems į Europos Sąjungos viršūnių susitikimą Sevilijos mieste ir privertė jį kelioms valandoms atidėti.

Sevilijos oro uosto darbas streiko metu beveik visiškai sustojo. Iš jo išskrido tik du ankstyvi lėktuvai, o išvykstančių keleivių laukiamoji salė buvo praktiškai tuščia.

Du iš 30-ies dienų turistinio žygio grįžtantys amerikiečiai traukinių stotyje karštligiškai ieškojo galimybių nuvykti į Paryžių, kad spėtų į atgalinį lėktuvo reisą.

"Nėra nei traukinių, nei autobusų - nieko. Mūsų laukia dar 40 valandų kelionė", - pareiškė 21 metų Aaronas Taggartas iš Čikagos.

Oro uoste užkalbinta prancūzų pora pareiškė, jog jiedu sugaišo dvi savaitę trunkančių atostogų dienas, bandydami persėsti į kitą lėktuvo reisą.