Balsavimas prasidėjo 7 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku. Mauritanai per 12 valandų gali savo valią pareikšti 2 336 balsavimo apylinkėse, išsibarsčiusiose po visą, daugiausia Sacharos dykumoje plytinčią šalį, įsispraudusią tarp juodosios Vakarų ir arabiškosios Šiaurės Afrikos.

Iš maždaug trijų milijonų skurdo alinamos Islamo Respublikos gyventojų balso teisę turi apytikriai milijonas. Jie balsuoja dėl 95 nacionalinio parlamento žemųjų rūmų deputatų ir 219 vietos savivaldos tarybos narių.

Šie rinkimai - pirmieji iš kelių dar laukiančių, po kurių buvusioje Prancūzijos kolonijoje turėtų įsigalėti pilietinis demokratinis valdymas. Daugiau kaip du dešimtmečius šaliai vadovavo iš esmės vienos partijos sudaryta vyriausybė, o valdžia niekada nebuvo keičiama rinkimų keliu.

Jie įeina į demokratinių reformų paketą, kurias mėgina įgyvendinti karinė chunta, praėjusių metų rugpjūtį nuvertusi du dešimtmečius valdžiusį autokratą Maaouiyą Ouldą Tayą.

Rinkimai rengiami po birželį vykusio referendumo, kuriame didžioji dalis rinkėjų pritarė naujai šalies konstitucijai, leidžiančiai prezidento poste būti tik dvi penkerių metų kadencijas ir suteikiančiai parlamentui galių kontroliuoti vyriausybę.

Iš viso į parlamentą ir savivaldybių tarybas yra iškelta apie 1 600 kandidatų nuo 30 partijų, tačiau favoritėmis laikomos tik penkios iš jų.

Trylikoje šalies regionų dirba 500 stebėtojų. 200 iš jų yra užsieniečiai, 300 - vietiniai.

Pirmųjų išankstinių rinkimų rezultatų tikimasi sulaukti pirmadienio vakarą.