Pareiškime, kuris buvo paskelbtas po diskusijų su AS, Arabų Lygos ir Afrikos šalių pareigūnais AS būstinėje Adis Abeboje, netrukus kadenciją baigsiantis JT vadovas sakė, kad buvo sutikta su pasiūlymu transformuoti dabartinę AS misiją įtraukiant JT.

"Su hibridine operacija (trečiąja faze) taip pat iš principo sutikta, tik dar laukiama išaiškinimo dėl pajėgų dydžio, - sakė K.Annanas. - Aukštų šios hibridinės operacijos pareigūnų paskyrimą aptars tarpininkai".

Pirmąja ir antrąja fazėmis vadinama dabartinių AS pajėgų didinimas ir didelės JT paramos suteikimas afrikiečių misijai, kuri buvo kritikuojama dėl to, kad neturi priemonių smurtui Darfūre sustabdyti.

Trečioji fazė yra AS pajėgų AMIS sujungimas su JT misija, nors K.Annanas savo pareiškime nurodė, kad "hibridinės pajėgos" turės būti "daugiausia afrikietiškos".

Generalinis sekretorius sakė, kad JT ir AS per dvi savaites sušauks visų šalių, kurios nepasirašė gegužės taikos susitarimo, susitikimą šiam klausimui aptarti. Pagrindinės nepasirašiusios šalys yra dvi Darfūro sukilėlių grupuotės.

K.Annano pareiškimas, regis, rodo Sudano pozicijos pasikeitimą. Anksčiau Chartumas griežtai priešinosi bet kokiam reikšmingam JT vaidmeniui Darfūre, teigdamas, kad tai būtų jo suvereniteto pažeidimas ir galėtų pabloginti padėtį regione.