Ministro komentarai dar kartą parodo, kokią įtaką V.Putino vyriausybei daro Rusijos žvalgybos tarnybos. Pats Rusijos prezidentas šaltojo karo metais buvo KGB agentas Rytų Vokietijoje.

Prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Vladislavas Surkovas ir V.Putino įgaliotinis Kaukazo regiono klausimams Dmitrijus Kozakas tarnavo karinėje žvalgyboje GRU, sakė S.Ivanovas.

"Žinau du šalyje gana garsius žmones, kurie savo karinės tarnybos metu perėjo specialiąją tarnybą GRU", - S.Ivanovo žodžius citavo televizija "Rosija".

"Tai Dmitrijus Kozakas ir Vladislavas Surkovas", - pridūrė ministras.

Itin uždara organizacija GRU yra tiesiogiai pavaldi kariškių Generaliniam štabui.

Toks S.Ivanovo, kuris kaip ir V.Putinas, šaltojo karo metais dirbo KGB, pareiškimas verčia kelti klausimus dėl plačiai vartojamo Kremliaus apibūdinimo - kad jis suskilęs į "griežtosios linijos šalininkų", susijusių su saugumo tarnybomis, ir "liberalų", kurie esą nori sukurti rinkos ekonomiką su europietiškomis politinėmis vertybėmis, stovyklas.

S.Ivanovo pareiškimas rodo, kokie sudėtingi yra Kremliaus "klanai", galintys galvoti apie aljansų keitimą dėl verslo interesų, o ne pasidaliję į aiškias ideologines stovyklas.

V.Surkovas, kuris yra vienas iš keturių aukščiausių Kremliaus pareigūnų, iškilo dirbant ankstesniam prezidento administracijos vadovui Aleksandrui Vološinui. Anksčiau jis dirbo kartu su tokiais milijardieriais kaip Michailas Fridmanas ir Michailas Chodorkovskis.

Kitas V.Putino administracijos vadovo pavaduotojas Igoris Sečinas, daugelio stebėtojų nuomone, taip pat galėjo dirbti KGB, bet tai niekada nebuvo patvirtinta. Jis yra dirbęs vertėju Angoloje ir Mozambike.

D.Kozakas, kuris Leningrado universitete, kur mokėsi ir V.Putinas, studijavo teisę, laikraščiui "Izvestija" patvirtino, kad dirbo GRU.

Su V.Surkovu susisiekti nepavyko. Jo oficialioje biografijoje, kurią pateikė Kremlius, sakoma, kad jis 1983-1985 metais tarnavo armijoje.

Praėjusią savaitę V.Putinas apsilankė naujoje, 357 mln. JAV dolerių (961 mln. litų) kainavusioje GRU būstinėje Maskvoje ir atrinktiems vietos reporteriams pozavo naujoje šaudykloje šaudydamas iš pistoleto.

GRU vadovas Valentinas Korabelnikovas aprodė prezidentui naująjį pastatą, kuriame, pasak S.Ivanovo, yra visa, ko reikia naujai Rusijos šnipų kartai ugdyti.