"Prieš dvi savaites buvo įrengta antroji Irano kaskada, o šią savaitę į (centrifugas) bus prileista dujų, - agentūrai sakė informuotas šaltinis. - Netrukus (po to) ... gausime antrosios centrifugų kaskados produktą".

Šią savaitę diplomatai sakė, kad Iranas, kuriam gresia Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos sankcijos dėl atsisakymo sustabdyti urano sodrinimą, tikriausiai bando antrą centrifugų, kuriomis galima sodrinti uraną atominėms elektrinėms arba atominėms bomboms, grupę.

Irano pirmosios kaskados centrifugose balandį buvo pagamintas mažytis sodrinto urano kiekis.

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas pirmadienį sakė, jog Vakarų valstybės klysta, jei mano, kad jo šalis dėl politinio spaudimo atsisakys savo branduolinės programos.

Iranas teigia, kad nori sodrinti uraną tik elektros energijos gamybos tikslu. Vakarai įtaria, jog ši antroji pagal eksportuojamos naftos kiekį OPEC valstybė prisidengdama civiline programa bando pasigaminti branduolinį ginklą, kad galėtų grasinti Izraelio ir Vakarų interesams.

Vakarų žvalgybininkai apskaičiavo, kad Iranas pramoninio masto urano sodrinimą, kuriam reikia tūkstančių centrifugų ir kurio metu būtų galima pagaminti bomboms pakankamą sodrinto urano kiekį, galėtų pradėti po 3-10 metų.