"Jau kelias savaites matome, kaip eskaluojamas smurtas", - sakė Prancūzijos policijos profesinės sąjungos atstovas Fredericas Lagache.

"Įspūdis toks, kad kai kurie žmonės probleminiuose miestų rajonuose nori paminėti 2005-ųjų lapkričio riaušių metines išpuoliais prieš policiją", - pridūrė jis.

Savaitgalį pietiniame Paryžiaus priemiestyje Grinji jaunimas padegė kelis automobilius. Sekmadienį vidury dienos sustabdę autobusą, išvarę lauk keleivius, autobusą padegė.

Sulaikiusi du jaunuolius policija pirmadienį dar tebetardė juos.

Teisėsaugos pareigūnai perspėja, kad smurtas gali vėl tapti nebekontroliuojamas, o politikai jau ima įsijausti į kitais metais vyksiančius prezidento ir parlamento rinkimus.

Konservatorių pretendentas į prezidento postą, vidaus reikalų ministras Nicolas Sarkozy šį mėnesį jau ne kartą sakė, jog būtina imtis griežtų priemonių prieš jaunuosius riaušininkus.

Tuo tarpu jaunimas atsikerta ministrui, jog šis norįs juos padaryti atpirkimo ožiais, visai nemėgindamas ieškoti tikrųjų nusikaltimo priežasčių - skurdo ir diskriminavimo.

"Nieko nepadaryta mūsų integravimui. Nusikaltimai neišnyks, jeigu neturėsime darbo", - tvirtino iš Kamerūno kilęs trisdešimtmetis Alainas Rogeras (Alenas Rodžeras), gyvenantis La Kurnevo priemiestyje. "Paryžių valdo aukštuomenė, o čia yra getas", - pabrėžė jis.

Nedarbas skurdžiuose miestų rajonuose siekia 40 proc. - tai yra daugiau kaip keturis kartus už vidutinį didesnis lygis.

Tiesa, konservatorių ministras pirmininkas Dominiqueas de Villepinas pernai po riaušių žadėjo gerinti mokyklų sąlygas, padėti ieškantiems darbo, skirti daugiau lėšų vietinėms asociacijoms.

Pasak Lygių galimybių ministerijos vadovo Azouzo Begago, gimusio Lione alžyriečių šeimoje, dabartinė vyriausybė kovoje su diskriminacija padarė daugiau už bet kurią kitą, daugelyje rajonų rengė susitikimus su piliečiais, ragino firmas priimti į darbą įvairių tautybių jaunimą.

"Dabar kiekvienas prancūzas, baltasis, juodaodis, arabas, vyras ar moteris, kiekvienas asmeniškai turi reikalauti lygiateisio požiūrio į jį", - sakė A.Begagas.