Tai reiškia, kad Brangusis vadas Kim Jong-Ilas nebegaus prancūziškų vynų bei kitokio alkoholio, o jo mylimi sūnūs nematys greitaeigių katerių.

"Tokioje skurdžioje valstybėje kaip Šiaurės Korėja prabangos prekės yra pagrindinė valiuta, kuri palaiko šalies elitą patenkintą ir leidžia apdovanoti tuos, kurie pelno jos vadovų palankumą", - teigia savo pavardės nenorėjęs skelbti Pietų Korėjos vyriausybės pareigūnas.

Tačiau niekas nesimaudo tokioje prabangoje kaip pats Kim Jong-Ilas, galintis pasigirti didžiausiu šalyje vyno rūsiu, kuriame yra 10 tūkst. butelių puikiausios kokybės vyno.

Kim Jong-Ilas turi pomėgį gurmaniškiems patiekalams, tokiems kaip omarai, ikrai ir pats brangiausias sušis, atgabenamas specialiai jam iš Japonijos, tvirtina buvęs Brangiojo vado virėjas.

Virėjas, pasivadinęs Kenjo Fujimoto slapyvardžiu, ir dirbęs Kim Jong-Ilo asmeniniu sušio gamintoju devintąjį ir dešimtąjį dešimtmetį, t.y. tuo metu, kai milijonas Šiaurės Korėjos gyventojų mirė nuo bado, parašė knygą, kurioje pasakoja, jog Kim Jong-Ilas yra pasiryžęs bet kam, kad patenkintų savo gurmaniškus pomėgius.

Kim Jong-Ilas pavesdavo savo padėjėjams pirkti jam ikrus Irane, ir netgi buvo pasiuntęs vieną pavaldinį į Pekiną nupirkti ir pargabenti jam mėsainių iš "McDonald's", rašo virėjas.

Jis dalydavo tokias dovanas, kaip, pavyzdžiui, apatinį trikotažą, bidė (santechnikos prietaisas), užsienio valiutą ar pūkines antklodes šaudymo varžybų ar azartinių lošimų laimėtojams, rašo K.Fujimoto.

Pietų Korėjos žvalgybos pareigūnai, susipažinę apie Kim Jong-Ilo įpročiais, sako, kad Brangusis vadas metams bėgant išsiugdė rafinuotą skonį, ypač gėrimų srityje. Jis sumažino konjako vartojimą ir dabar labiau mėgsta gurkšnoti vyną.

Didžiausios dovanos ypatingiems kadrams yra automobiliai. Šiaurės Korėjos elitas renkasi "Mercedes Benz". Kitos dovanos - tai pianinai, vaizdo kameros ir odinės dvivietės sofutės.

Michaelas Breenas, Seule gyvenantis konsultantas ir knygos "Kim Jong-Ilas: Šiaurės Korėjos Brangusis vadas", autorius teigia, kad gali būti sunku pažaboti prabangos prekių importą į Šiaurės Korėją.

Pasak M.Breeno, Šiaurės Korėja išsiunčia savo žmones į užsienį pirkti tų prekių, šie paskui jas laivais siunčia namo arba parsigabena jas asmeniškai.

Kim Jong-Ilas turėjo pasiuntinius, kurie užsienyje pirkdavo įmantrius žaislus trims jo žinomiems sūnums, kai šie dar buvo vaikai, sako M.Breenas. Dabar, kai jau suaugo, jie labiausiai mėgsta greitaeigius katerius, tvirtina K.Fujimoto.

Prabangos prekes gaminančios bendrovės dažniausiai nepalaiko tiesioginių ryšių su Šiaurės Korėja.

Bet kas iš tikrųjų yra prabangos prekė Šiaurės Korėjoje, kur vidutiniškai žmonės per dieną uždirba vieną ar du dolerius (2,7-5,4 lito)?

"Eiliniam Pchenjano gyventojui prabangos prekė būtų ir mėsainis, ar netgi antras dubenėlis ryžių", - sako M. Breenas.