"Jie (indai) nori, jog būtų sustabdytas terorizmas, ir mes pritariame tokiam požiūriui. Įtampa abiejose šalyse kiek sumažėjo", - žurnalistams sakė jis.

Pasak R.Armitage'o, per ketvirtadienį Islamabade surengtas derybas Pakistano prezidentas Pervezas Musharrafas (Pervezas Mušarafas) taip pat "išreiškė norą išvengti karo išlaikant Pakistano garbę ir orumą, tačiau nedavė jokių pažadų". "Indijos vyriausybė, manau, taip pat siekia išvengti karo", - tvirtino JAV pareigūnas.

Jungtinių Valstijų diplomatas teigė, jog P.Musharrafas pažadėjo imtis veiksmų siekiant sustabdyti musulmonų sukilėlių prasiskverbimą per Kontrolės liniją, faktinę sieną, dalijančią ginčijamą Kašmyro sritį tarp abiejų kaimyninių valstybių, tačiau užsiminė, jog nesutariama kaip reikėtų kontroliuoti šias pastangas.

"Tiek čia, tiek ir Islamabade aš diskutavau apie Kontrolės linijos priežiūros, padėsiančios stebėti prasiskverbimą per sieną, modalumą, tačiau dar nepriimtas joks sprendimas", - sakė R.Armitage'as. Pareigūnas atmetė pasienyje galinčių patruliuoti sraigtasparnių idėją, pavadindamas ją pernelyg "nerealia" atšiauriame Himalajų regione.

R.Armitage'as atvyko į regioną siekdamas sušvelninti konfliktą, ypač paaštrėjusį po islamistų išpuolio prieš Indijos kariuomenės stovyklą Kašmyre, per kurį žuvo 35 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

"Pravedžiau puikų pokalbį su A.B.Vajpayee, be to, turėjau galimybę supažindinti Indijos vadovybę su mano diskusijų Islamabade tonu, pagrindinėmis kryptimis bei turiniu, įskaitant P.Musharrafo įsipareigojimą sustabdyti prasiskverbimą per Kontrolės liniją", - pabrėžė diplomatas.

Kiek anksčiau penktadienį R.Armitage'as susitiko su Indijos užsienio reikalų ministru Jaswantu Singhu (Džasvantu Singhu), kuris pareiškė, jog Indija yra "tvirtai įsipareigojusi judėti taikos link". "Mes privalome judėti taikos link. Nėra kitos alternatyvos siekiant taikos", - tvirtino ministras.

J.Singhas pakartojo, jog A.B.Vajpayee įpareigojo Indiją imtis atsakomųjų žingsnių vos tik ji galės patvirtinti, jog Islamabadas pažabojo šalyje veikiančius musulmonų kovotojus.

Pasak ministro, Indijos pasiūlymas dėl bendro Indijos ir Pakistano patruliavimo prie pasienio Kašmyre, kurį šalies premjeras išsakė po regioninio viršūnių susitikimo Kazachstane, yra "atsakymas" į "infiltracijos per sieną" pažabojimą.

"Tai nebus padaryta rytoj, nes tai yra procesas, raida, atsakymas ir tai, dėl ko mes turėtume stengtis", - sakė J.Singhas. Pakistanas be didelio entuziazmo sureagavo į pasiūlymą organizuoti bendrą patruliavimą pasienyje, teigdamas, jog jis mieliau pritartų tarptautinių stebėtojų dislokavimui Kašmyre, tačiau šiam pasiūlymui Delis nepritaria.

J.Singhas padėkojo JAV prezidentui George'ui W.Bushui (Džordžui V.Bušui) už sprendimą atsiųsti į regioną R.Armitage'ą bei pastangas sušvelninti krizę, per kurią prie bendros kaimyninių valstybių sienos buvo dislokuotos milijoninės armijos.

Rusijos vaidmuo siekiant Pakistano ir Indijos dialogo priklauso nuo Delio ir Islamabado noro, mano Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Penktadienį Peterburge atsakydamas į klausimą apie Maskvos vaidmenį stengiantis sureguliuoti Indijos ir Pakistano konfliktą, V.Putinas pažymėjo:

"Vis dėlto pagrindinį atsakymą į šį klausimą turi duoti abi valstybės. Jei manysime, kad konflikto šaknys glūdi Pakistano teroristinėje veikloje Indijos Kašmyro teritorijoje, tuomet turime paraginti Pakistano vyriausybę nutraukti šią teroristinę veiklą. Pakistano visuomenė turi būti skaidri, prognozuojama ir suprantama".

V.Putino nuomone, Pakistano prezidentas Pervezas Musharrafas tam pasirengęs. Rusijos lyderis labai gerai įvertino P.Musharafo pasirengimą, apie kurį neseniai buvo kalbėta jų susitikime Almatoje, išduoti tarptautinius teroristus - ne Pakistano piliečius, jei jų kaltė bus įrodyta.

Sankt Peterburge susitikę Rusijos, Kinijos ir keturių Centrinės Azijos šalių vadovai penktadienį paragino Indiją ir Pakistaną siekti taikiai išspręsti tarpusavio ginčą dėl Kašmyro.