Stalai nukloti partinio laikraščio egzemplioriais, audio bei video kasetėmis, stiklinėse vitrinose – šratinukai, cigarečių pakeliai, degtinės buteliai su Volfovičiaus fotografija ir dar – šūkiu su parašu. Kas iš tikrųjų sėkmingai perkėlė šiuolaikinės rinkodaros dėsnius į politinę agitaciją ir propagandą – tai nepakeičiamasis LDPR lyderis.

V.Žirinovskis mus, grupę Baltijos šalių žurnalistų priėmė savo darbo kabinete, nors atrodė gerokai išvargęs. Nuo to, aišku, ir prasidėjo pokalbis.

- Aš nepailsėjau todėl, kad per atostogas trankiausi po visokias amerikas. O ten, žinote, ir temperatūra, ir klimatas visai kitokie, nei čia, Europoje. Štai jūs, pabaltijiečiai, sudarykite visas sąlygas pasiturintiems Rusijos piliečiams ilsėtis jūsų kraštuose. Ir jūs sukursite europietišką Kiprą. Juk dauguma mano tautiečių dar nepamiršo Baltijos jūros pliažų ir jūsų svetingumo. Tad vystykite turizmo verslą svečiams iš Rusijos ir vien to dėka jūsų šalys klestės.

- Pakomentuokite prašau dabartinius Rusijos ir Europos santykius.

- Jie buvo įtempti ištisus tūkstantį metų. Tokie jie išlieka ir dabar. Europa veržiasi į Euroaziją, Euroazija – į Europą. O Europa savo dabartinį šuolį į mus ir daro, jūsų, naujųjų ES narių dėka. Jus eksploatuoja senosios ES narės, norėdamos įgauti po bendra ES vėliava strateginių pranašumų santykiuose su mumis. Tad jūs, naujokai, gerai įvertinkite, ką praradote, ir ką įgijote, iš Euroazijos atsidūrę Europoje.

- Rusijoje dabar netyla aistros dėl regionų stambinimo. Jūsų nuomonė?

- Mano vizija – 60 regionų, atsisakant apie 18 dabar dar esamų. Ypatingai turi būti sustambinti Sibiro ir Tolimųjų Rytų regionai. Taip kelis dabartinius administracinius darinius galima sujungti į vieną didelį Kranojarsko kraštą, Buriatijos kraštas taip pat gali (ir galės) apjungti bent kelis aplinkinius kol kas dar funkcionuojančius regionus.

O vietoje nustatytam periodui renkamo prezidento reikia Rusijoje neribotam laiku išrinkti Vyriausiąją valdytoją. Štai jis, Vyriausiasis valdytojas, 60 gubernatorių ir 200 vieno lygio parlamento deputatų – va koks Rusijos valdymo modelis susiformuos artimiausių 10 metų bėgyje. Nes dabar tų deputatų ir taip per daug, o mūsų aukštieji parlamento rūmai – Rusijos Federacija – iš viso nežino kuo užsiimti. Be to, bent jau artimiausioje ateityje deputatai turės būti renkami tik pagal partinius sąrašus – užteks to “individualizmo”.

- O partijų skaičius?

- Nuo pat 1991 metų mūsų valdantieji sluoksniai nuolat blaškosi: tai puola prie amerikietiško varianto (dvi paeiliui valdančios partijos), tai prie japoniško (dvi valdo – dvi – opozicijoje). Šiuo metu, kaip matote pasirinktas dar kitas variantas; viena didelė partija valdo, o kitos mažos šliejasi greta arba kiurkso opozicijos suoluose. Bet šis modelis jau ima trūkinėti – rinkėjai ima nusivilti “Vieningąja Rusija”. Todėl vos ne ekstra tvarka kuriamas šiai partijai jos “klonas” – “Gyvenimo partija”. Taigi, šiuo metu valdantieji blaškosi. Aš gi visąlaik pasisakiau už japoniškąjį – jis geriausiai tinka mūsų politinėmis sąlygomis. Ir va tuomet, pamatysite, Rusija ims dar labiau stotis ant kojų. Kas, beje, vyksta ir dabar: ekonomika atsigauna, imama renovuoti pramonė, biudžetas nuolat perteklinis. Tad po kokių 10 metų Rusija bus dar labiau sustiprėjusi ir stabili.

-Jūs taip kalbate, tarsi nepriklausytumėte valdančiajam elitui.

- Patikslinu: aš – ne V.Putino aplinkai artimas žmogus, todėl dabartiniai Kremliaus gyventojai manęs prisibijo.

- O kaip, jūsų nuomone, valstybė turėtų reguliuoti verslą?

- Visa sunkioji pramonė, visas energetikos sektorius, ryšiai ir gretimos tam sferos turi išlikti valstybės kontrolėje – čia privatus sektorius gali turėti iki 49 procentų akcijų. O va lengvoji pramonė – tebūnie privati visa.

- Ar “nenulauš” dabartinės valdžios apskritai V.Putino statoma “valdžios vertikalė?” nejau viskas taip ir remsis ta viena “vertikale?”

-Supraskite V.Putino padėtį. Aplink – korupcijos liūnas, neišskiriant ir pačios vyriausybės. Štai Rusijoje verkiant reikia pakeisti bent 5000 teisėjų naujais. O iš kur jų paimti? Nes jei V.Putinas staiga tuos kyšius imančius teisėjus atleistų, tai visi tie teisėjai kartu su visa valdininkija jį nuvers ir išsirinks savo Brežnevą. Todėl ta V.Putino kuriama vertikalė – laikina ir priverstinė šalies vadovo priemonė. Juk jūs matote, kaip lėtai ir atsargiai Kremlius tą “vertikalę” stato.

- Padėtis Kaukaze?

- Kaukazas – tai svarsčiai ant Rusijos kojų. Va kodėl mes ir pasisakome už regionų stambinimą – neturi likti jokių nacionalinių administracinių vienetų. Vienas didelis Stavropolio kraštas – va kokia turi būti administracinė tvarka prie Juodosios jūros.

- Rusija ir ateityje išliks šalimi, kur politinio “svorio centras” bus pas prezidentą, o ne parlamente?

- Tik pas prezidentą, tai yra - pas Vyriausiąjį valdytoją. Juk kas Rusijoje pasikeitė nuo 1917 metų? Bolševikai nuvertė baltąjį carą ir jį pakeitė savu, raudonuoju. Juk kuo, jei ne carais buvo visi TSKP generaliniai sekretoriai? Taip turi ir išlikti. O parlamentinis mūsų valstybės valdymo kelias pavojingas: parlamentarai gana lengvai parsiduoda. Juk dėl ko kremlius taip griežtai pasielgė su buvusiu turtingiausiu Rusijos žmogumi V.Chodorkovskiu? Todėl, kad šis jau išsijuosęs papirkinėjo dūmos narius, o ėmęs kontroliuoti dūmą, taikėsi ir į prezidento postą. O valdančiajam elitui prezidentą sudrausminti paprasčiau, nei sukontroliuoti kelis šimtus parlamentarų.

- Kodėl taip šykščiai naudojamas Stabilizacinis fondas Rusijos reikmėms?

- Dėl trijų priežasčių. Pirma, bijomasi jo nekontroliuojamo panaudojimo – juk dalį valdininkija gali ir išvogti. Žinote, kaip pas mus, Rusijoje, būna. Antra, kremlius šio fondo milijardais 2007 metais ir ypač – 2008 metais tikrai pamalonins labiausiai neturtingas mases (pensininkus, daugiavaikes šeimas, studentus ir pan.) prieš rinkimus į dūmą ir ypač – per prezidento rinkimus. Tam taip pat ir prilaikomi tie milijardai. Ir trečia, matyt, kažkam Rusijoje yra naudinga, kad tas Stabilizacinis fondas laikomas Vakaruose. Aišku, jų valiuta ir vertybiniais popieriais.

- Paprognozuokite, prašau, kitais metais vyksiančius rinkimus į jūsų dūmą.

- Kremlius desperatiškai skaičiuoja: norint kontroliuoti dūmą, reikia turėti joje apie 230 “savų” deputatų. Dabar turimų “Vieningoji Rusija” balsų (apie 150) naujajame parlamente aiškia neužteks. Todėl taip greitai kuriama antroji valdžios partija – “Gyvenimo partija”. Naiviai tikintis, kad jei žmonės nebalsuos už jau nusibodusią pirmąją, tai automatiškai balsuos už antrąją. O jei rinkėjai nebalsuos už abi?

- O kas “šviečiasi” jūsų vadovaujamai partijai?

- Manau, kad mes užtikrintai turėsime dūmoje antrąją vietą pagal deputatų skaičių – apie 100 vietų. O gal ir daugiau. Va to kremlius ir bijo. Ir jei rinkimai į dūmą jau paskelbti 2007 metų gruodį, tai jau pasigirsta balsų – gal paankstinti kiek… O kam? Mat jei kremliaus proteguojamos partijos pralaimėtų, V.Putino komanda nori turėti daugiau laiko pasiruošti prieš prezidento rinkimus. O jei dūmos rinkimus laimi LDPR, tai, savaime suprantama, jos lyderis – realiausias kandidatas į Rusijos prezidento postą. Todėl kremliečiai ir karštligiškai kuria naujas partijas ir dvejoja dėl rinkimų į dūmą datos. Nes, kartoju, Kremlius bijo mūsų partijos. Nes mes – reali, o ne butaforinė ir valdžios malonėmis maitinama partija.

- Tarkime, kad jūs nugalėsite – bent jau dūmos rinkimuose. Ar jūs tikrai patrauksite, kaip ne kartą esate pareiškę, B.Jelciną baudžiamojon atsakomybėn?

- Ir ne tik jūsų paminėtą asmenį, bet ir M.Gorbačiovą, E.Gaidarą su visa jo vyriausybe. Žodžiu, mūsų partijos uždavinys čia aiškus – reikia nubausti visus Perestroikos autorius. Aišku, tiktai teismo keliu.

- Visi tie kartas nuo karto tarsi surežisuoti išpuoliai prieš Kaukazo gyventojus, vadinamųjų Rusijos fašistų judėjimas – kiek šie procesai yra natūralūs, o kiek – inspiruojami valdžios?

- Nežinau, kokia dalimi, bet tikrai nemaža dalimi tai yra organizuojama dabartinės valdžios. To tikslai yra aiškūs: va, mūsų visuomene, o ir jūs, demokratiški Vakarai – stebėkite ir drebėkite. Nes Rusijoje gali būti ir dar blogiau – jei, tarkime, visi tie gaivalai prasiveržtų į valdžią. Žodžiu, taip kremlius gąsdina ir ramina savo šalį ir užsienį: gal mes ir netobulai valdome Rusiją, bet, atseit, gali būti dar blogiau. Mano nuomone, taip “blogiau” iš tikrųjų gali būti: kremlius gali prisižaisti su visais tais marginalais.

- Ir, pabaigai: nejau jūs taip rimtai tikitės patraukti Rusijos rinkėjus su “savo” cigaretėmis ar degtine?

- Mano agitacinė produkcija visa galva lenkia V.Putino analogiškus gaminius. Nes mane propaguojantys gaminiai – tai tikra, gyvenimiška, pagaliau – natūralu. Liaudis tai supranta ir todėl taip mielai priima. Va, tuoj parodysiu jums naujausią tokį gaminį – “Žirinovskio raudonuosius ikrus”…