Kelcuose J.Kaczynskio vyriausybės priešininkai surengė manifestaciją priešais regiono administracijos pastatą. Kairiosios pakraipos partijų atstovai reikalavo, kad nedelsiant atsistatydintų vyriausybė ir būtų surengti pirmalaikiai rinkimai.

Kairiųjų demokratų sąjungos regiono skyriaus lyderis Slawomiras Kopycinskis pareiškė, kad didžiausio Lenkijos televizijos kanalo TVN paskelbtos deputatės Renatos Berger pokalbių su valdančiosios partijos "Įstatymas ir teisingumas" politikais ištraukos - tai "ir įstatymo, ir teisingumo laidotuvės".

Gdanske trečiadienio vakarą įvykusioje manifestacijoje taip pat buvo pareikalauta, kad atsistatydintų dabartinis ministrų kabinetas. Manifestaciją organizavo liberalios Pilietinės platformos jaunimo sparnas.

Varšuvoje priešais Seimo pastatą buvo susirinkę maždaug 200 demonstrantų; kai kurie jų pasistatė palapines ir žadėjo ten praleisti naktį.

Lenkijoje trečiadienio naktį kilo politinė krizė dėl paskelbto skandalingo vaizdo įrašo, kuris visuomenėje buvo pavadintas "teisybės vaizdajuoste". Dabartinės vyriausybės kurso priešininkai pareikalavo jos atsistatydinimo.

Tačiau Lenkijos vyriausybė neketina pasitraukti dėl susidariusių aplinkybių.

"Vyriausybės atsistatydinimas nesvarstomas", - trečiadienį žurnalistams pareiškė vyriausybės sekretorius spaudai Janas Dzedziczakas.

Pirmą kartą per Lenkijos istoriją Seime įvyko dvi skubiai surengtos naktinės spaudos konferencijos. Per susitikimą su žurnalistais didžiausia opozicinė parlamento partija Pilietinė platforma pareikalavo sušaukti skubų parlamento posėdį ir balsuoti už tai, kad Seimas pats save paleistų ir būtų surengti pirmalaikiai rinkimai. Pilietinės platformos lyderis Donaldas Tuskas kategoriškai pareikalavo, kad dabartinė vyriausybė tučtuojau atsistatydintų.

"Tai politinė korupcija. Aukštų vyriausybės pareigūnų mėginimai perpirkti deputatus yra amoralūs", - sakė D.Tuskas. Jo nuomone, Lenkijoje "susidarė nepaprastoji situacija".

Atsakydamas į žurnalistų klausimą, ar Varšuvoje gali pasikartoti neseni Vengrijos įvykiai, D.Tuskas pabrėžė, kad Pilietinė platforma "norėtų išvengti Vengrijos įvykių pasikartojimo" ir "kaip tik todėl reikalauja pirmalaikių rinkimų".

Subyrėjus Lenkijos valdančiajai koalicijai, "Įstatymo ir teisingumo" politikai pradėjo aktyviai "medžioti" parlamentarus iš kitų frakcijų, kad suformuotų naują daugumą.

Dienraščio "Zycie Warszawy" ir savaitraščio "Wprost" užsakymu visuomenės nuomonės tyrimų instituto "Pentor" surengta apklausa parodė, jog beveik 67 proc. lenkų pageidauja vyriausybės atsistatydinimo ir naujų Seimo rinkimų. Priešingos nuomonės buvo tik 24 proc. apklausos dalyvių.

Net du trečdaliai lenkų mano, kad bandymas privilioti į kitą partiją parlamentarę yra politinė korupcija, ir tik 18 proc. tai pavadino normaliomis derybomis.

Žinomas lenkų sociologas profesorius Januszas Czapskis "Zycie Warszawy" sakė, jog bandymus papirkti "Savigynos" deputatę žmonės laiko mėginimu pagrobti sužadėtinę.

Pasak politologų, nėra jokios abejonės, kad "Įstatymui ir teisingumui" buvo suduotas skaudus smūgis. Jeigu Seimo rinkimai vyktų dabar, juos didele persvara laimėtų opozicinė Pilietinė platforma, kuri gautų 27 proc. balsų, o "Įstatymas ir teisingumas" - tik 14 procentų. Į Seimą, įveikusi 5 proc. barjerą, dar patektų "Savigyna", tačiau su sąlyga, kad ši partija išvis išliks.

Lenkų dienraščiai rašo, kad konservatoriai nusprendė kreiptis į Konstitucinį Teismą su prašymu uždrausti "Savigyną" už politinių vekselių naudojimą.

"Savigynos" lyderiai prieš Seimo rinkimus iš savo kandidatų pareikalavo pasirašyti vekselius 552 tūkst. zlotų sumai, nes kainavo jų rinkimų kampanija.

Dienraštis "Super express" apskaičiavo, jog A.Lipinskio siūlymas Seimo pinigais išpirkti į "Įstatymo ir teisingumo" frakciją perbėgusių penkių "Savigynos" deputatų vekselius kainuotų 4 mln. zlotų.

Tokį konservatorių ketinimą buvęs Lenkijos prezidentas Lechas Walesa pavadino "demokratijos gėda".