Po praėjusių metų gruodį Indijos parlamente įvykdyto kruvino išpuolio, kurio organizavimu Delis kaltina Pakistano remiamus musulmonų ekstremistus, dvi branduolinį ginklą turinčios kaimynės pasienyje sutelkė milijonines armijas.

Įtampa dar labiau išaugo po gegužės 14 dienos išpuolio prieš Indijos kariuomenės stovyklą Kašmyre, sukeldama tarptautinės bendrijos būgštavimus dėl galimo naujo karo regione. Šiuo išpuoliu Indija taip pat kaltina Pakistane įsikūrusias islamistų grupuotes, kovojančias prieš Delio valdžią ginčijamoje Kašmyro srityje.

Indijos gynybos ministras George'as Fernandesas sekmadienį "Reuters" korespondentui Singapūre sakė: "Nemanau, jog kas nors turėtų nerimauti dėl branduolinio konflikto. Nežinau, kas pradėjo šias kalbas".

Ministras pabrėžė, jog Indijos ir Pakistano santykių krizė bus išspręsta, kai tik Islamabadas išduos 14 indų, įtrauktų į 20-ies įtariamų teroristų sąrašą, kuris buvo perduotas Pakistanui, bei bus sustabdyti kovotojų įsiveržimai per sieną.

Indijos ministras pirmininkas Atalas Behari Vajpayee jau atvyko į Kazachstaną dalyvauti 16-os valstybių regioninėje saugumo konferencijoje, tačiau jo dvišalio susitikimo su netrukus atvyksiančiu Pakistano prezidentu Pervezu Musharrafu galimybė labai menka.

Singapūre G.Fernandesas sakė: "Indija nebus impulsyvi. Iš Musharrafo režimo mes nenorime nieko daugiau, tik kad jis liautųsi rėmęs terorizmą".

Generolas P.Musharrafas taip pat sakė, kad "branduolinis karas yra neįsivaizduojamas jokiam sveiko proto žmogui". Jis pabrėžė ne kartą siūlęs susitikti su A.B.Vajpayee, tačiau sakė atsisakysiąs šios minties, jei Indijos premjeras nepademonstruos susidėmėjimo šia jo iniciatyva.

Kazachstano mieste Almatoje pirmadienį prasidedančioje trijų dienų saugumo konferencijoje Rusija ketina imtis tarpininkės vaidmens mėginant sušvelninti tarp Delio ir Islamabado tvyrančią įtampą. Prezidentas Vladimiras Putinas ketina atskirai susitikti su abiejų šalių lyderiais.

Prieš išvykdamas iš Delio į Almatą Indijos premjeras pabrėžė, kad "nėra numatęs asmeniškai susitikti su Musharrafu". Tačiau jis sakė rimtai apsvarstysiąs derybų su Pakistano prezidentu galimybę, jei bus įrodymų, kad P.Musharrafas stengiasi vykdyti savo pažadus sustabdyti islamistų kovotojų įsiveržimus į Indijos teritoriją.

Kinija taip pat išreiškė norą prisidėti prie tarptautinių pastangų pašalinti karo grėsmę. Antradienį šios šalies prezidentas Jiang Zeminis Almatoje ketina susitikti su A.B.Vajpayee ir P.Musharrafu ir aptarti galimus politinius konflikto sureguliavimo būdus.

Tarptautinė bendrija būgštauja, kad Indijos ir Pakistano lyderiai dėl nuolatinio didelio spaudimo, kurį patiria savo šalyse, gali pradėti nebekontroliuoti situacijos. Ne viena valstybė jau paragino savo piliečius išvykti iš šio regiono arba atidėti vizitus į Pakistaną ir Indiją.

Pastarosiomis savaitėmis Indijos ir Pakistano kariai pasienyje beveik kasdien apsikeičia minosvaidžių ir artilerijos ugnimi, ypač ginčijamoje Kašmyro srityje. 1947 metais gavusios nepriklausomybę nuo Didžiosios Britanijos, šios šalys kariavo jau tris kartus, du iš jų - dėl Kašmyro.

Sekmadienį per susišaudymą Kašmyro srityje žuvo keturi pakistaniečiai ir indė moteris, pranešė pareigūnai ir liudininkai.

Artimiausiomis dienomis krizės ištiktą regioną ketina aplankyti JAV gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas bei valstybės sekretoriaus pavaduotojas Richardas Armitige'as.