Iš esmės atnaujinti prezidento administraciją V.Juščenko pradėjo nuo Oleho Rybačuko, pakeisdamas jį sekretoriato vadovo poste "antikriziniu vadybininku", buvusiu gubernatoriumi ir nepaprastųjų situacijų ministerijos vadovu Viktoru Baloha.

Po to praėjus kelioms dienoms į svarbiausius postus sekretoriate paskirtas buvęs ekonomikos ministras Arsenijus Jaceniukas, prezidento Leonido Kučmos laikais buvęs užsienio reikalų ministro pavaduotojas Oleksandras Čalas ir buvęs transporto ir ryšių ministras Viktoras Bondaris.

"Juščenka mėgina pasipriešinti ministro pirmininko Janukovyčiaus ekspansijai ir sekretoriatas gali būti rimta paspirtis siekiant sustiprinti susilpnėjusią prezidento instituciją", - sako taikomųjų politikos tyrimų centro "Penta" direktorius Volodymyras Fesenka.

Nauji paskyrimai rodo, kad siekiama sustiprinti sekretoriatą, anksčiau atlikusį biurokratines funkcijas, ir kad baigėsi "romantiškasis" prezidento V.Juščenkos veiklos laikotarpis - dabar prezidentas ketina pasikviesti į politinius sąjungininkus stambias pramonės ir finansų kompanijas, mano analitikai.

"Baigėsi romantinė prezidento ir "oranžinės" komandos veiklos epocha. Naujoji epocha reikalauja pragmatiškesnių, griežtesnių vadovų visuose postuose, tarp jų sekretoriato vadovo poste", - sako politologas Kostis Bonarenka.

Ekspertai pažymi, kad nauji paskyrimai susiję ir su smarkiai sumažėjusia prezidento įtaka padėčiai šalyje.

"Viktoras Baloha energingai ėmėsi naujojo darbo, nes V.Juščenko labai greitai praranda valdžią Ukrainoje. Viktoro Janukovyčiaus komandos atakos vyksta kasdien - biudžetas, NATO, grąžinti atgal įsakai", - rašo populiaraus interneto leidinio "Ukrainskaja Pravda" apžvalgininkas Viktoras Čyvokunia.

Pagal naujos redakcijos Konstituciją, V.Juščenko neteko teisės sudaryti ir paleisti vyriausybę, kuriai šiandien vadovauja jo varžovas per 2004 metų prezidento rinkimus V.Janukovyčius, kurio Regionų partija laimėjo parlamento rinkimus ir sudarė koalicinę daugumą.

ATSVAROS

Politologų nuomone, paskyręs į postus sekretoriate A.Jaceniuką ir O.Čalą V.Juščenko galės sukurti "atsvarų Ministrų kabinetui sistemą" dviejose svarbiausiose finansų ir užsienio politikos srityse.

"Jaceniukas turi atstovauti prezidento interesams jo santykiuose su Ministrų kabinetu, - sako V.Fesenka, - jis bus prezidento paskirtas Janukovyčiaus ekonominės ir finansinės politikos prižiūrėtojas".

Ekspertai sako, jog turėdamas didelį darbo vadovaujant Nacionaliniam bankui ir Finansų ministerijai patyrimą A.Jaceniukas yra tinkamiausias šių užduočių vykdytojas.

Ne mažiau svarbus ir ir O.Čalo paskyrimas. O.Čalas turi būti dviejų vyraujančių dabartinės Ukrainos užsienio politikos krypčių - palankios Vakarams, kurią įgyvendinta užsienio reikalų ministras Borysas Tarasiukas, ir nukreiptos į Rytus, kurią šiandien vykdo premjeras V.Janukovyčius, - "jungiamoji grandis".

"Čalas - tai prezidento specialusis atstovas sunkiausiems užsienio politikos klausimams spręsti", - sako V.Fesenka.

Politikos analitikai taip pat sako, jog paskyrimai sekretoriate rodo, kad pamažu vyksta pokyčiai artimiausioje prezidento aplinkoje - V.Juščenka žingsnis po žingsnio traukiasi nuo "senosios gvardijos" ir buria aplink save naujus, jaunus ir ambicingus politikus.