Baltijos jūros Kronštato uoste, aidint 31 šūvio saliutui, jos karstas buvo perkeltas į Rusijos karinio jūrų laivyno laivą, nurodė oficialus organizatorius.

Lydimi Danijos bei Rusijos pareigūnų, taip pat imperatoriškosios Romanovų šeimos atstovų, palaikai buvo nugabenti į caro vasaros rezidenciją Petrodvorece, kur dvi dienas vyks ilgai lauktam sugrįžimui skirtos ceremonijos.

Danijos ir Rusijos pareigūnai daug metų derėjosi dėl carienės perlaidojimo, turinčio užbrėžti ribą vertinimams apie kruviną Nikolajaus II šeimos nuvertimą, kurį surengė Vladimiro Lenino bolševikų režimas.

Karstas su Danijoje gimusios carienės palaikais iki ketvirtadienio bus pašarvotas Petrodvoreco Aleksandro Nevskio cerkvėje, esančioje 32 km į pietryčius nuo buvusios Rusijos imperijos sostinės Sankt Peterburgo.

Tada karstas bus perkeltas į Jekaterinos rūmus netoli Sankt Peterburgo esančiame Puškino (Carskoje Selo) miestelyje, kur įvyks dar viena trumpa religinė ceremonija. Po jos karstas Sankt Peterburgo gatvėmis bus nuvežtas į Isakijaus soborą. Čia Maskvos ir visos Rusijos patriarchas Aleksijus II laikys laidotuvių pamaldas, po kurių procesija galiausiai pajudės į Petropavlovsko tvirtovę ant Nevos upės kranto.

Ceremonijos baigsis Marijos Fiodorovnos palaikų palaidojimu Romanovų šeimos rūsyje, šalimais jos vyro caro Aleksandro III, kaip norėjo pati carienė. M.Fiodorovna bus paskutinė carienė, paguldyta amžino poilsio Romanovų rūsyje, kur palaidoti visi carai ir carienės nuo Petro I (1672-1725).

Jos palaikų perlaidojimas bus surengtas po 140 metų nuo tos dienos, kai ji, dar būdama princesė Dagmara, atvyko į Rusiją ištekėti už Aleksandro, ir po 87 metų, kai būdama 71 metų amžiaus kartu su dukterimis Ksenija ir Olga Didžiosios Britanijos laivu pabėgo iš Krymo į Londoną.

Ji dešimt metų iki savo mirties 1928-aisiais nelaimingai gyveno Danijoje, sakė princas Dmitrijus Romanovas, Aleksandro II sūnėno palikuonis, šiuo metu gyvenantis Danijoje.

Iškilmingoje išlydėjimo ceremonijoje, kuri šeštadienį buvo surengta Kopenhagos Roskildės katedroje, carienės proprovaikaitis Paulas Edwardas (Polas Edvardas) padėkojo Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir karalienei Margrethe už tai, kad "suteikė galimybę perlaidoti carienę Dagmar šalimais vyro, kurį ji mylėjo, ir sugrąžinti ją į šalį, kurioje ji pragyveno 52 metus".

Posovietiniai Rusijos lyderiai, norėdami užtaisyti revoliucijos padarytas žaizdas, pastaraisiais metais surengė nemažai panašių perlaidojimų.

1998 metais Sankt Peterburge buvo perlaidotas Nikolajus II su žmona ir trimis dukterimis, o pernai buvo perkelti su bolševikais kovojusio rusų kariuomenės vado Antono Denikino palaikai.

Nikolajaus II šeima buvo nuversta per 1917 metų revoliuciją. 1918 metų liepos 17 dieną, praėjus aštuoniems mėnesiams nuo tada, kai bolševikai perėmė valdžią, Jekaterinburgo mieste Uralo kalnuose ją sušaudė slaptoji V.Lenino milicija.

Šios savaitės ceremonijose turėtų dalyvauti Romanovų dinastijos palikuonys, kitų Europos šalių monarchijų nariai, taip pat Danijos ir Rusijos vyriausybių atstovai.