Ši naujausia krizė 2004 metais į ES įstojusią Lenkiją ištiko po šią savaitę Vengrijoje vykusių antivyriausybinių riaušių, kurios pakurstė susirūpinimą, kad regionui gresia ilgalaikis politinis nestabilumas ir reformų paralyžius.

Po savaites trukusių ginčų dėl biudžeto ir planų nusiųsti daugiau kareivių į Afganistaną konservatorių premjeras Jaroslawas Kaczynskis paskelbė, kad atleis savo pavaduotoją ir žemės ūkio ministrą, "Savigynos" lyderį Andrzejų Lepperį.

Pats A.Lepperis apie savo atleidimą sužinojo iš žiniasklaidos. "Visiškas jovalas", - pareiškė jis.

"Tai žmonės, kuriems patinka viską griauti", - sakė jis apie Lenkiją valdančius dvynius, prezidentą ir premjerą Kaczynskius.

Buvęs boksininkas, kiaulių augintojas ir žemdirbių aktyvistas A.Lepperis, kurio Lenkijos politinės partijos kažkada vengė, į du svarbius vyriausybės postus buvo paskirtas gegužės mėnesį, kai "Savigyna" su "Įstatymu ir teisingumu" ir kraštutinių dešiniųjų Lenkijos šeimų lyga suformavo valdančiąją koaliciją.

2002 metais A.Lepperis buvo nuteistas už tuometinio prezidento Aleksandro Kwasniewskio, kurį jis pavadino "tingiausiu Lenkijos žmogumi", įžeidimą.

Jis taip pat buvo du kartus nuteistas lygtinai: 2001 metais už šmeižtą, kai parlamente penkis pareigūnus apkaltino korupcija, o keleriais metais anksčiau - už ramybės drumstimą dėl kelių blokavimo siekiant atkreipti dėmesį į ūkininkų problemas.

Premjeras per spaudos konferenciją sakė, kad bandys suburti kitokią daugumą parlamente, bet pridūrė, kad jei to padaryti nepavyktų, gali įvykti ir pirmalaikiai rinkimai.

"Darome visa, ką galime, kad suformuotume daugumą, bet jei to (padaryti) nepavyks, vienintelis sprendimas bus pirmalaikiai rinkimai", - sakė J.Kaczynskis.

Rinkimai Lenkijoje galėtų būti surengti lapkričio 26 dieną, sako partijos pareigūnai.

J.Kaczynskio ir jo brolio dvynio, prezidento Lecho Kaczynskio vadovaujama partija "Įstatymas ir teisingumas" pernai laimėjo parlamento rinkimus, bet iki absoliučios daugumos jiems trūko nemažai vietų.

Žadėdami naują pradžią po 16 metų trukusių griežtų reformų, kurių reikėjo norint įstoti į ES, broliai atsisakė ankstesnio pažado valdyti su verslą remiančia Pilietine platforma ir pribloškė daugelį lenkų koalicijos partneriu pasirinkdami A.Lepperį.

Jie teigė, kad A.Lepperis, kuris nepritarė Lenkijos narystei ES bei užsienio investicijoms ir kurį kritikai kaltina populizmu, subrendo ir kad jam dabar galima patikėti valdžią.

Jo atėjimas į vyriausybę prieš keturis mėnesius, kartu su mažesne ultranacionalistų partija, sukėlė Lenkijos partnerių Bendrijoje susirūpinimą.

Koalicijoje greit atsirado įtampa, nes A.Lepperis pateikė reikalavimus dėl išlaidų, kurie kėlė grėsmę 2007 metų biudžeto viršutinei ribai, o konservatoriai nepasitarę su juo priėmė nemažai sprendimų, tokių kaip lenkų kontingento Afganistane padidinimas.

J.Kaczynskis ketvirtadienį sakė, kad A.Lepperis nepasikeitė.

"Ponas Andrzejus Lepperis gavo progą dalyvauti geroje vyriausybėje, - sakė premjeras. - Jis ta proga nepasinaudojo ir po trumpo laiko grįžo prie savo senos praktikos - prie ramybės drumstimo. Mes su tuo nesitaikstysime".

Tačiau opozicija kaltę dėl šios krizės vertė kovingiems katalikams tradicionalistams Kaczynskiams, įtariai žiūrintiems į Vakarus ir laisvosios rinkos ekonomikos reformas.

Pilietinės platformos lyderis Donaldas Tuskas sakė, kad Kaczynskiai atstūmė Lenkijos kaimynus ir sukėlė precedento neturintį chaosą pačioje Lenkijoje - po vyriausybės pertvarkymų, konfliktų su užsienio investuotojais ir nevykusių reformų planų.

"Tai buvo prarasti metai, ginčų ir konfliktų metai, - sakė D.Tuskas. - Vienintelė išeitis yra pirmalaikiai rinkimai".

Tačiau partija "Įstatymas ir teisingumas", baimindamasi nepalankios rinkėjų reakcijos, sakė, kad bandys prisivilioti 14 deputatų iš kitų partijų ir vėl užsitikrinti daugumą 460 vietų Seime.

Jų pasiūlymas skiriamas pirmiausia A.Lepperio "Savigynai", kurios dalis eilinių parlamentarų nenori trauktis iš vyriausybės, tačiau siekiama derėtis ir su kitais.

Stebėtojai sako, kad "Įstatymas ir teisingumas" gali tikėtis tolesnės Lenkijos šeimų lygos paramos ir tikriausiai taip pat bandys patraukti savo pusėn parlamentarus iš Valstiečių sąjungos.

"Parlamente vyksta medžioklė, - sakė antrasis pagal rangą Pilietinės platformos lyderis Grzegorzas Schetyna. - "Įstatymas ir teisingumas" medžioja deputatus iš visų partijų. Jų pažiūros, biografijos faktai nesvarbu. Svarbios yra jų balsavimo kortelės".

Du su puse mėnesio valdžiusi kaip mažumos vyriausybė, partija "Įstatymas ir teisingumas" vasarį pirmą kartą susitarė dėl koalicijos su "Savigyna" ir Lenkijos šeimų lyga.