Beveik prieš dvi savaites, užuot išskraidinusi dešimtmetę mergaitę atgal į Baltarusiją, pora ją paslėpė neskelbiamoje vietoje.

Nepaisydama Genujos teismo įsakymo mergaitę grąžinti, pora kreipėsi pagalbos į vietos policiją ir pareiškė verčiau jau sėsianti už grotų, negu leisianti globotinei grįžti atgal į vaikų namus.

Baltarusijos vaikų namai kaltinimus neigia ir vadina juos "vaiką norinčios turėti italų šeimos išgalvotomis fantazijomis".

Žmogaus teisių pažeidimais garsėjančios posovietinės Baltarusijos valdžia nusiuntė Italijai oficialų skundą dėl "tyčinio pagrobimo". Užsienio reikalų ministerija nurodė Romoje reziduojančiam ambasadoriui siekti "skubaus ir besąlygiško" mergaitės sugrąžinimo. Apie tai buvo kalbama Baltarusijos ambasadoriaus Italijoje surengtoje spaudos konferencijoje.

Mergaitė, kurią italai, norėdami apsaugoti, vadina Marija, o baltarusiai - vardo Viktorija trumpiniu "Vika", pastaruosius ketverius su Bornacinų šeima leisdavo vasaras Rivjeroje netoli Genujos.

Pagal pagalbos programą vaikams, nukentėjusiems nuo prieš 20 metų įvykusios Černobylio atominės jėgainės avarijos ilgalaikių padarinių, užsienyje gydosi ir atostogas leidžia beveik 60 tūkst. baltarusių mažamečių.

LĖLĖS BARBĖS

Viką vasarą prižiūrėję globėjai pradėjo įtarti, kad mergaitė yra tvirkinama: mažametė surišdavo lėles barbes ir versdavo jas bučiuotis, paaiškinusi, kad tokį "žaidimą" jie žaidžia vaikų namuose.

Italai teigia, jog psichologų atlikti testai patvirtino nuogąstavimus, kad mergaitė buvo seksualiai tvirkinama. Galbūt tai darė vyresnieji vaikai.

"Pirmųjų metų įtarimai, kurių sukėlė mergaitės piešiniai ir kai kurie jos pasakyti dalykai, pasitvirtino šią vasarą", - interviu Italijos žurnalui "Grazia", kuris pokalbį spausdina trečiadienį, sakė mažametę per vasarą globojusi Maria Bornacin.

"Aš tiesiog esu motina, norinti apsaugoti savo mažąją mergaitę. Sprendimas ją paslėpti ir taip išvengti grąžinimo į tėvynę buvo nevilties aktas, bet aš taip padaryčiau ir vėl", - tikino M.Bornacin, kartu su vyru Alessandro norinti legaliai įsivaikinti Mariją.

Šiauriau Minsko esančių Vileikos vaikų namų direktorius sakė negalintis "patikėti, kad Vika būtų pati prikalbėjusi tokių dalykų. Ji yra geras, laimingas, sveikas vaikas".

"Mes čia sulaukėme komisijų, kurios atliko patikrinimus ir kalbėjosi su vaikais, bet jokių tokių kaltinimų visiškai nebuvo", - naujienų agentūrai "Reuters" iš Vileikos sakė Nikolajus Volčkovas.

Oficialūs duomenys rodo, kad per pastarąjį dešimtmetį našlaičių Baltarusijoje patrigubėjo ir dabar jų yra apie 30 tūkst. Panaši padėtis dėl sunkių gyvenimo sąlygų susiklosčiusi didžiojoje buvusios Sovietų Sąjungos dalyje.

Baltarusija paskelbė našlaičių vaikų siuntimo į Italiją moratoriumą, kol nebus grąžinta Vika.

Baltarusijos ambasadorius Aleksejus Skripko žurnalistams Italijoje sakė esąs "nepaprastai susirūpinęs dėl tos pagrobtos mergaitės, kuriai skubiai reikia psichologo pagalbos, gyvybės ir sveikatos".