Policijos antiteroristinio būrio vadas Peteris Clarke`as teigė būgštaujantis, kad daug britų mano, jog po praėjusių metų išpuolių Londono transporto sistemoje ir po to, kai rugpjūtį dėl sąmokslo susprogdinti transatlantinius lainerius buvo suimta 17 asmenų, pavojus praėjo.

"Kartais jaučiu, kad Jungtinėje Karalystėje tvyro jausmas, esą "tai įvyko ir viskas", - Australijos sostinėje Kanberoje per saugumo klausimams skirtą konferenciją sakė P.Clarke`as.

"Deja, viskas yra kitaip. Tiriamosios veiklos mastai dar niekada nebuvo tokie dideli", - teigė jis.

Praėjusiais metais metropoliteno traukiniuose ir viename autobuse susisprogdinus keturiems islamistams, žuvo 52 žmonės. Rugpjūtį Britanijos policija pranešė sužlugdžiusi sąmokslą susprogdinti virš Atlanto vandenyno į JAV skridusius lėktuvus.

P.Clarke`as pažymėjo, kad per pastaruosius metus prieš asmenis, turėjusius "aiškių ketinimų įvykdyti atakas", policija surengė iš viso penkias operacijas. Kai kurios iš jų vis dar laikomos paslaptyje.

Tačiau sąmokslas susprogdinti lainerius pribloškė policiją ne tik savo mastais ir organizacija, bet ir tuo, kad dauguma iš 17-os suimtų asmenų yra Didžiosios Britanijos gyventojai.

"Mes įtarinėjame, kad žymi dalis šių žmonių buvo pasirengę tapti savižudžiais sprogdintojais, tačiau matyt labiausiai mus stebina faktas, kad tiek daug asmenų buvo užverbuota pačioje Britanijoje", - sakė P.Clarke`as.