41 metų F.Reinfeldtas, kuris bus naujasis ministras pirmininkas, nugalėjo 10 metų vyriausybei vadovavusį ir vieną ilgiausiai Europoje premjero pareigas ėjusį socialdemokratą Goraną Perssoną.

"Rytoj mes atsibusime naujoje Švedijoje", - po sekmadienio pergalės pareiškė F.Reinfeldtas, kurio aljansas žada apkarpyti mokesčius ir apriboti gerovės valstybės politiką siekdamas paskatinti naujų darbo vietų atsiradimą.

Švedijos rinkimų komisijos paskelbtais beveik galutiniais rinkimų duomenimis, keturių partijų opozicijos blokas laimėjo 48,1 proc. balsų, o G.Perssonas ir jo sąjungininkai užsitikrino 46,2 proc. paramą.

Tokia pergalė F.Reinfeldtui ir jo partneriams - Liberaliajai liaudies partijai, Centro partijai ir krikščionims demokratams - 349 deputatų parlamente laiduoja 178 vietų kontrolę ir suteikia nedidelę 7 vietų daugumą.

"Mes dalyvavome rinkimų kampanijoje kaip naujieji nuosaikieji, mes laimėjome kaip naujieji nuosaikieji ir kartu su mūsų aljanso partneriais mes valdysime Švediją kaip naujieji nuosaikieji", - sakė F.Reinfeldtas.

Pirmadienį koalicija turi pradėti diskusijas dėl vietų vyriausybėje paskirstymo, nors ji parlamentui nebus pristatyta iki spalio 6 dienos. Pergalę aljansas pasiekė žadėdamas skatinti darbo vietų daugėjimą sureguliuojant socialinio aprūpinimo sistemą, kurią įdiegė socialdemokratai, bet jos nesugriaunant.

Socialdemokratai Švediją valdė šešis iš pastarųjų septynių dešimtmečių. Švedai moka didelius mokesčius, bet gerovės valstybė suteikia jiems didelių privilegijų. Pasak F.Reinfeldto, neigiamas tokios politikos aspektas buvo tai, kad pernelyg didelės lengvatos sumažino jų norą dirbti.

Nors Švedijos, kurioje gyvena 9 mln. žmonių, ekonomika yra stipri, visuomenės apklausos rodo, kad daug žmonių nori pasikeitimų bei naujų idėjų ir pavargo nuo G.Perssono.

Tai pirmas kartas per 25 metus, kai centro dešinieji užsitikrino daugumą parlamente, o F.Reinfeldto partijos rezultatas yra geriausias nuo 1928 metų.

Tuo tarpu 57 metų G.Perssono era baigiasi. G.Perssonas pripažino pralaimėjimą rinkimuose ir sakė, kad atsistatydins iš Socialdemokratų partijos vadovo posto.

"Rytoj nueisiu pas (parlamento) pirmininką ir įteiksiu savo ir mūsų vyriausybės atsistatydinimo pareiškimus", - šalininkų miniai sakė premjeras. Jis išreiškė norą, kad partija kitų metų kovą išsirinktų naują lyderį. Laikydamas raudonų rožių puokštę G.Perssonas pažadėjo, kad jo partija kovos toliau, nors ir be jo, nes jis nusprendė užleisti vietą naujai kartai.

"Kai pasiekiama pergalė, daliniesi ja su kitais, bet pralaimėjimo naštą reikia nešti vienam", - vėliau pridūrė jis.

Švedijos laikraščiai plačiai aprašo šį istorinį pasikeitimą. "Aljansas perbraižė žemėlapį", - rašo liberalus dienraštis "Dagens Nyheter". "Švedija šiandien pabunda (tvyrant) naujam politiniam klimatui", - pridūrė populiariausias dienraštis "Aftonbladet".

F.Reinfeldtas ketina per ketverius metus parduoti valstybei priklausančių akcijų, kurios vertos maždaug 200 mlrd. Švedijos kronų (75 mlrd. litų). Į jo privatizacijos planą gali būti įtrauktos banko "Nordea", telekomo "TeliaSonera" ir oro bendrovės SAS akcijos.

F.Reinfeldtas pritaria stojimui į NATO, jei toks žingsnis būtų palaikytas. Jis taip pat nori, kad Švedija aktyviau dalyvautų Europos Sąjungoje (ES), bet neplanuoja rengti referendumo dėl euro artimiausius ketverius metus. 2003-iaisiais švedai nepritarė euro įvedimui.

Centro dešinieji praeitą kartą valdžioje buvo 1991-1994 metais, valdant premjerui Carlui Bildtui.

Tuo tarpu F.Reinfeldto konservatyvioji Nuosaikiųjų partija džiaugiasi vienu geriausių savo rinkimų rezultatų. Ji surinko 26,1 proc. rinkėjų balsų; prieš ketverius metus šis skaičius buvo 15,2 procento.

Reinfeldtas, būsimasis Švedijos premjeras, buvo žmogus, tinkamas laimėti rinkimus

Naujuoju Švedijos premjeru turi tapti santūrus ir ramus 41 metų Fredrikas Reinfeldtas, kuris pakeitė savo konservatyvią Nuosaikiųjų partiją ir pasirodė kaip žmogus, tinkamas laimėti rinkimus.

Kasdieniškai besirengiančiam F.Reinfeldtui, kuris puoselėja paprasto žmogaus ir gero šeimos vyro įvaizdį, pavyko atvesti centro dešiniųjų koaliciją - "Aljansą už Švediją" - į valdžią, nors savo partijai jis vadovauja tik trejus metus.

Šaltakraujiškumu garsėjantis F.Reinfeldtas nukreipė savo partiją nuo dešiniosios pakraipos aukštuomenės arčiau politinio spektro centro esančių rinkėjų link, įtikindamas šią didelę rinkėjų grupę, kad nori sutvarkyti jų branginamą gerovės valstybę, kurią sukūrė socialdemokratai, o ne ją sunaikinti.

Jis taip pat suvaidino labai svarbų vaidmenį suvienijant keturių partijų opoziciją, kuri garsėjo tarpusavio nesutarimais. Pirmą kartą šios keturios partijos šiemet pristatė bendrą rinkimų manifestą. "Jis yra švelnus, susimąstęs ir moka išklausyti. Jo ramumas, švelni kalbėsena ... patinka rinkėjams", - sakė dienraščio "Dagens Nyheter" komentatorius Henrikas Brorsas.

"Iš prigimties pasitikiu savimi ir esu ramus. Bet tai nereiškia, kad nesu aistringas ir dėl nieko neišgyvenu", - neseniai interviu sakė F.Reinfeldtas.

Jo pomėgiai paprasti - jam patinka namų ruoša, rūpinimasis savo vaikais, detektyvai ir istorinės knygos. Galbūt netikėta tai, kad jis taip pat yra 8-ojo dešimtmečio švedų disko grupės ABBA gerbėjas.

"Domėjausi psichologija ir tuo, kuo gyvena žmonės. Bet pasirinkau politiką, nes būtent šioje (srityje) galima paveikti žmonių sąlygas", - sakė jis.

F.Reinfeldtas vadovavimą Nuosaikiųjų partijai perėmė 2003 metų spalį po itin nesėkmingų rinkimų 2002-aisiais, per kuriuos partijos surinktų balsų skaičius sumažėjo nuo 23 proc. iki 15 procentų.

Vadovaudamas partijai jis sušvelnino jos, kaip grėsmės gerovės valstybei, kuri švedais rūpinasi nuo lopšio iki mirties, įvaizdį ir pasinaudojo buvusio JAV prezidento Billo Clintono pavyzdžiu.

Šios priemonės buvo veiksmingos. Nuosaikieji sekmadienį surinko 26,1 proc. balsų - tai viena geriausių rezultatų per visą partijos istoriją. "Tai didžiausias ... ne tik nuosaikiųjų, bet apskritai bet kurios partijos (rezultato) padidėjimas Švedijos istorijoje", - pakomentavo politologas Soerenas Holmbergas.

Pats F.Reinfeldtas sako, kad jo partija nėra fantazuotojų partija. "Nesame Didžiojo šuolio propaguotojai. Visuomenė yra tokia, kokią ją padaro žmonės, o ne tokia, kaip nusprendžiama iš aukščiau", - neseniai interviu vienam laikraščiui sakė jis.

F.Reinfeldtas gimė 1965 metų rugpjūčio 4 dieną ir yra vyriausias iš trijų vaikų šeimoje.

Jis įgijo išsilavinimą verslo vadybos srityje, o paskui pradėjo politinę karjerą. 1992-aisiais jis tapo savo partijos jaunimo sparno lyderiu.

Ne taip kaip daugelis vyresnių politikų, jis užaugo gerovės Švedijoje, kurią pokariu sukūrė socialdemokratai ir kurioje iš didelių mokesčių finansuojami valstybiniai vaikų darželiai, sveikatos apsauga, mokyklos, jaunimo sporto būreliai ir taip toliau. "Juo galima tikėti, kai jis sako, kad nori išlaikyti švedišką modelį. Jis užaugo su ta sistema ir žino jos gerąsias puses", - sakė H.Brorsas.

Nors ankstesni Nuosaikiųjų partijos lyderiai, tokie kaip Carlas Bildtas, ragino smarkiai sumažinti mokesčius, F.Reinfeldtas nekalbėjo apie tokias priemones, kurios žymiai sumažintų gerovės valstybės finansavimą.

Vietoje to jis gynė sistemą, bet ragino daryti pakeitimus. Per rinkimų kampaniją jis kaltino socialdemokratus tuo, kad jie ilsisi ant laurų, ypač nedarbo mažinimo klausimu.

F.Reinfeldtas pasiūlė mažinti mokesčius tiems, kurie gauna mažiausius atlyginimus, taip pat - bedarbių pašalpas, kad jie būtų paskatinti dirbti.

F.Reinfeldto žmona Filippa yra Stokholmo pakraštyje esančio Tebio, kuriame jie gyvena, tarybos narė. Jiedu augina tris vaikus, kurių amžius - nuo 6 iki 13 metų.