V.Janukovyčius, kurio Regionų partija ne kartą kalbėjo apie narystę Šiaurės Atlanto aljanse kaip apie tolimą perspektyvą, ketvirtadienį Briuselyje atsakė prisijungti prie NNVP, motyvuodamas savo poziciją tuo, kad mažai pritaria šiai idėjai Ukrainos visuomenė.

"Kaip vyriausybės narys ir gynybos ministras aš manau, kad toks ministro pirmininko žingsnis nepagrįstas, nelogiškas ir netgi klaidingas", - sakė A.Hrycenka spaudos konferencijoje.

Pasak jo, prezidentas V.Juščenka, kuris aiškiai pareiškė, jog būtina, kad Ukraina kuo greičiau įstotų į Aljansą, artimiausiu metu pateiks viešą premjero veiksmų įvertinimą, o pats A.Hrycenka siūlo sušaukti Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) posėdį, kad būtų galima galutinai išsiaiškinti Ukrainos valdžios poziciją ir ištaisyti "klaidą".

"Aš siūlysiu Ukrainos prezidentui klausimą dėl Ukrainos bendradarbiavimo su NATO pateikti NSGT posėdyje, kad padėtume tašką ir visi pareigūnai žinotų, kokios yra direktyvos ir kaip jos bus vykdomos", - paaiškino gynybos ministras.

"Mes turime patys sau atsakyti, kad jokių NNVP trukdžių nėra ir negali būti, ir tai pranešti savo parteriams NATO", - pridūrė jis, pažymėdamas, kad dėl V.Janukovyčiaus pareiškimų Briuselyje, jau šiais metais bus neįmanoma prisijungti prie NNVP.

Pasak gynybos ministro, Veiksmų planas yra nukreiptas ne tiek į karinių priemonių įgyvendinimą, kiek į reformas ekonomikos politikos ir socialinėje srityse, todėl negalima sakyti, kad jį įgyvendinti per anksti.

"Šis dokumentas - kompleksas konkrečių priemonių, kurias būtina įgyvendinti kiekvienai ministerijai per tam tikrą laiką, kad pakiltų gyvenimo lygis mūsų šalyje ir jis priartėtų prie NATO normų , trumpai sakant - kad būtų užtikrintas šalyje normalus teismas, normali kiekvieno iš mūsų teisių apsauga, normali konkurencinga ekonomika", - sakė A.Hrycenka.

Jis sakė, kad Gynybos ministerija įvykdė, vykdo ir vykdys NNVP, nepaisydama politinių pareiškimų.

V.Janukovyčiaus poziciją šiandien rytą pasmerkė ir prezidentą remiantis susivienijimas "Mūsų Ukraina". Jis nurodė, kad premjero veiksmai "tiesioginiai pažeidžia politinius susitarimus, išdėstytus Nacionalinės vienybės universale, kurį pasirašius rugpjūtį, buvo įveikta politikos krizė ir sudaryta vyriausybė".

Tačiau A.Hrycenka paragino nedramatizuoti V.Janukovyčiaus pareiškimo, pažymėdamas, jog Briuselyje premjeras vis dėlto patvirtino, kad narystė NATO yra galutinis Ukrainos tikslas.

Pasak A.Hrycenkos, tik įstojusi į NATO ir išplėtusi bei paįvairinusi energetikos išteklių tiekimą į šalį Ukraina gali tapti iš tikrųjų nepriklausoma ir vientisos teritorijos valstybe.

"Politinė mūsų valstybės nepriklausomybė, suverenitetas ir vientisumas gali būti užtikrinti, jeigu mes išplėsime ir paįvairinsime energetikos išteklių tiekimą... ir išspręsime saugumo klausimą, įstodami į NATO", - sakė gynybos ministras.

"Be šito mes galime tik sąlyginai kalbėti apie tai, kad esame nepriklausoma suvereni valstybė, ir vėl lauksime Rusijos televizijos kanalo tiesioginėje laidoje "Gazprom" pratybų užsukti vamzdžius", - pridūrė jis.

2005 metų pabaigoje, įsismarkavus "dujų karui", Rusijos "Gazprom" surengė viešus "mokymus", per kuriuos Rusijos monopolininkės darbuotojai treniravosi užsukti dujas Ukrainai.