Įstatymo projekto autoriai taip pat siūlė šią ginkluotą kovą Estijos teritorijoje laikyti "kova už Estijos išlaisvinimą", remdamiesi ikikarinės buržuazinės respublikos galiojimo de jure principu.

"Kovotojais už laisvę" įstatymo projekto autoriai pirmiausia siūlė vadinti kareivius, kovojusius 20-ojoje SS estų divizijoje ir miško brolius.

Kaip pabrėžiama aiškinamajame įstatymo projekto rašte, daugelis Estijos piliečių į hitlerinę armiją įstojo 1944 metų vasarį, paraginti prezidento pareigas ėjusio ministro pirmininko Juri Uluotso (Jūrio Uluotso), "kad gintų Estijos, o ne Vokietijos interesus".

Už tai, kad dokumentas būtų atmestas, balsavo 43 deputatai, prieš - 25. Susilaikiusiųjų nebuvo. Iš viso Estijos parlamente posėdžiauja 101 deputatas.

Įstatymo projektui nepritarė į valdančiąją koaliciją įeinančių partijų parlamentarai. Praėjusį antradienį jie pirmuoju svarstymu aprobavo savąjį analogišką projektą. Nuo opozicinio jis skiriasi tik tuo, kad siūlo kovotojais už laisvę vadinti ir prieš SSRS, ir prieš hitlerinę Vokietiją kariavusius, bet žmoniškumui nenusikaltusius asmenis.