"Sustabdymas yra praeities dalykas. Mes negalime grįžti į praeitį. Mes norime derybų be jokių išankstinių sąlygų", - kalbėjo Hamidas Reza Asefis savaitinėje spaudos konferencijoje.

Iranas nuolat tvirtina, kad nesustabdys urano sodrinimo vien dėl to, kad tokia yra išankstinė sąlyga branduolinėms deryboms, ir šitaip ignoruoja Jungtinių Tautų (JT) keliamus reikalavimus.

"Apie sankcijas kalbėti per anksti. Islamo Respublika jau seniai žino, ką darys, jeigu sankcijos bus įvestos", - pareiškė H.R.Asefis.

Šis komentaras pasirodė tuo pat metu, kai Vienoje vyksta derybos tarp Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovo Javiero Solanos ir vyriausiojo Irano derybininko Ali Larijani.

J.Solana mėgina išsiaiškinti, ar Iranas galėtų savo poziciją bent kiek priartinti prie reikalavimo sustabdyti sodrinimą, kad ji atitiktų pasaulio valstybių keliamas sąlygas mainais siūlomam prekybinės bei technologinės pagalbos paketui gauti ir išvengti JT Saugumo Tarybos sankcijų.

Tiek JAV, tiek ir ES įtaria, kad Irano branduolinė veikla yra skirta branduoliniam ginklui gaminti. Teheranas tai neigia ir tvirtina, kad nori turėti alternatyvų elektros energijos šaltinį.

Tačiau, baimindamasi, kad ketvirtojo pagal dydį pasaulyje naftos tiekėjo izoliavimas gali turėti neigiamų ekonominių padarinių, ES yra linkusi eiti į kompromisą, kuris leistų Teheranui sustabdyti sodrinimą po pasiūlymų paketo įgyvendinimo pradžios.

Šeštadienį Vienoje A.Larijani sakė, kad tris valandas trukusiose derybose buvo daugiausia kalbama apie pasiūlymų paketą ir rugpjūčio 22 dieną Irano pateiktą atsakymą į siūlymus, kurį Vakarų lyderiai kritikavo kaip miglotą.

"Mūsų derybos buvo geros ir konstruktyvios ir... kai kuriose srityse pasiekėme pažangos", - sakė A.Larijani šeštadienį vakare.

J.Solanos atstovė Cristina Gallach pažymėjo, kad derybos buvo "teigiamos ir konstruktyvios", ir kad sekmadienio rytą jos bus tęsiamos Austrijos kanceliarijos (ministro pirmininko) būstinėje.