Šis popiežiaus vizitas yra asmeniško ir dvasinio pobūdžio, visai nepanašus į pirmąjį apsilankymą Vokietijoje praėjusiais metais, kai Benediktas XVI dalyvavo Pasaulio jaunimo dienos renginiuose Kelne.

Šį kartą, rugsėjo 9 - 14 dienomis, popiežius apsilankys savo vaikystės mieste Marktlyje prie Ino. Vieną dieną jis taip pat praleis Rėgensburge su savo broliu, kunigu Georgu Ratzingeriu ir kapinėse aplankys savo tėvų Marios ir Josefo bei sesers Marios kapus.

Be to, 79 metų pontifikas Miuncheno, Altetingo ir Rėgensburgo miestuose tap pat aukos Šv.Mišias po atviru dangumi.

Manoma, kad savo homilijose Benediktas XVI toliau kalbės paprastai ir aiškiai, daugiausia dėmesio skirdamas fundamentaliems tikėjimo, laisvės ir žmogiškojo orumo klausimams, - būtent tokia kalbėjimo maniera per ankstesnius vizitus užsienyje padėjo jam pakerėti minias klausytojų.

Nuo 2005 metų balandžio, kai Benediktas XVI buvo išrinktas keliauti mėgusio Jono Pauliaus II įpėdiniu, tai bus ketvirtasis popiežiaus vizitas užsienyje ir antrasis Vokietijoje. "Niekada nesijaučiau pakankamai stiprus, kad galėčiau planuoti daug ilgų kelionių", - praėjusį mėnesį per interviu Vokietijos televizijai sakė popiežius.

"Tačiau norėčiau apsilankyti ten, kur mano kelionė perduotų tam tikrą žinią, arba ten, kur ji taptų atsaku į nuoširdų poreikį. Iš dalies tai įmanoma", - sakė jis.

Pastaraisiais mėnesiais jis apsilankė Lenkijoje ir Ispanijoje. Dar šiais metais jis planuoja atvykti į Turkiją, o 2007 metais - į Braziliją.

Neseniai paskelbtame interviu jis gynė krikščionybę ir katalikybę, teigdamas, kad ji yra "pozityvus pasirinkimas" žmonių gyvenime, o ne "draudimų rinkinys", kaip dažnai vaizduojama.

Kalbėdamas apie moralę ir šeimą jis sakė: "Labai svarbu, kad vėl į ją atsigręžtume, nes šiandien ši idėja yra beveik visiškai išnykusi. Tiek daug girdėjome apie tai, kas draudžiama, kad dabar atėjo laikas ištarti: galime pasiūlyti pozityvią idėją, kad vyras ir moteris yra sutverti vienas kitam".

Popiežių Miunchene pasveikins Vokietijos prezidentas Horstas Kohleris (Horstas Kėleris), kanclerė Angela Merkel ir konservatorių lyderis Bavarijoje Edmundas Stoiberis.

Protestantų tikėjimą išpažįstanti A.Merkel per neseniai įvykusią audienciją Vatikane patikino popiežių, kad palaikys idėją pabrėžti krikščioniškas Europos šaknis Europos Sąjungos (ES) konstitucijoje, kuri šiuo metu yra įstrigusi dėl ją atmetusių referendumų Prancūzijoje ir Nyderlanduose.

Benediktas XVI gali grįžti prie šios temos per savo viešus pasirodymus Vokietijoje, likus mažiau negu trims mėnesiams iki vizito musulmoniškoje Turkijoje, siekiančioje įstoti į ES. Šeštadienį iš lėktuvo Miunchene išlipęs popiežius sugrįš ne tik į savo gimtąjį regioną, bet ir į katalikybės bastioną Vokietijoje.

Bavarijoje gyvena apie 7,2 mln. katalikų, kurie sudaro daugiau negu ketvirtadalį visų katalikybės išpažinėjų Vokietijoje. 58 proc. Bavarijos gyventojų yra katalikai. Juos lenkia tik mažiausia Vokietijos žemė - Saras, kur katalikai sudaro 65,3 proc. visų gyventojų.

Religiniai jausmai Vokietijoje priklauso nuo regionų: 2005 metais popiežiumi išrinkus vokiečių kardinolą, Bavarija šią naujieną sutiko su džiaugsmu, o protestantiškas Berlynas liko abejingas.