Kaip BNS telefonu pranešė NATO PA sesijoje dalyvaujantis Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Gediminas Kirkilas, deklaracija priimta beveik vienbalsiai, tik vienas parlamentaras balsavo prieš.

URK vadovas pažymėjo, jog NATO PA sesijoje dalyvaujanti Rusijos delegacija pirmą kartą nepareiškė jokių prieštaravimų dėl Aljanso plėtros.

Lietuva, Latvija, Estija, Slovėnija, Slovakija, Rumunija ir Bulgarija NATO PA įvardijamos kaip valstybės, kurios turėtų būti pakviestos į Aljansą šių metų lapkritį Prahoje vyksiančiame Šiaurės Atlanto aljanso viršūnių susitikime.

Rezoliucijos projekte konkrečios valstybės nebuvo minimos, tačiau tai buvo padaryta pasiūlius Vokietijos delegacijai. NATO PA savo deklaracijoje paragino minėtas septynias valstybes tęsti pasirengimą narystei, o NATO valstybes - sklandžiai ratifikuoti šių valstybių stojimo sutartis.

Taip pat NATO PA paragino Aljansą tęsti "atvirų durų" politiką ir po Prahos susitikimo. Ne minėtų septynių šalių narystės NATO siekia Makedonija, Albanija ir Kroatija.

Jeigu šių metų pabaigoje Lietuva būtų pakviesta tapti NATO nare, Užsienio reikalų (UR) ministerijos atstovai prognozuoja, jog stojimo į NATO sutartis gali būti pasirašyta 2003 metų pavasarį.

"Kitame viršūnių susitikime po Prahos mes turėtume dalyvauti jau kaip tikri nariai. Toks viršūnių susitikimas gali įvykti 2004 metais", - pirmadienį BNS sakė UR ministras Antanas Valionis po Seime vykusio parlamentinės NATO komisijos posėdžio.

NATO PA vienija NATO narių ir asocijuotų narių valstybių parlamentarus. Be G.Kirkilo sesijoje Sofijoje dalyvauja konservatorė Rasa Juknevičienė ir liberalas Algirdas Gricius.