Ginčas, kilęs antrajame pagal dydį Serbijos mieste, labai tiksliai atspindi politinį susipriešinimą tarp tų, kurie vertina Balkanų karų dešimtmetį kaip prakeikimą, kurį būtina pamiršti, ir tų, kurie mano, kad juo reikia didžiuotis.

Tai, kas iš šalies atrodo kaip revizionistinis žaidimas pavadinimais, iš tikrųjų yra svarbus dalykas, siekiant išsiaiškinti politinių jėgų išsidėstymą šalyje, kurios dauguma rinkėjų apimti dvejopų jausmų dėl Vakarų vertybių priėmimo ir įstojimo į Europos Sąjungą.

"Bus neregėtas skandalas, jeigu Miloševičiaus, kuris buvo nusikaltėlis, Hagos tribunolo teisiamasis ir sugriovė milijonų žmonių gyvenimus, vardu bus pavadintas bulvaras Novi Sade", - sakė Igoris Pavličičius, Demokratų partijos, kuriai priklausė Z.Džindžičius, narys.

"Tuo pat metu jie nori nuimti lentelę su Zorano Džindžičiaus, atidavusio gyvybę už tai, kad jo šalies piliečiai galėtų gyventi geriau, vardu", - pareiškė jis interviu laikraščiui "Blic", pažadėdamas organizuoti protesto akcijas gatvėse, jeigu to reikės.

Tačiau Novi Sade valdžia priklauso kraštutinei nacionalistinei Radikalų partijai, kuri visada rėmė S.Miloševičių.

Radikalų partija laimėjo rinkimus į savivaldybę, kur taip pat yra Socialistų partijos, kuriai anksčiau vadovavo S.Miloševičius, ir konservatyvios Serbijos demokratų partijos, kuriai priklauso dabartinis šalies ministras pirmininkas Vojislavas Koštunica, atstovų.

Bulvarą pavadinti Slobodano Miloševičiaus vardu pasiūlė Socialistų partija, kuri, pasak I.Pavličičiaus, pamėgins susigrąžinti savo politinę įtaką.

Socialistų partijos narė Biljana Malovič, komisijos, kuri pasiūlė pervardyti Zorano Džindžičiaus gatvę - ją vėl vadinti Studentų gatve, sako, kad pirmą kartą ši mintis kilo dar 2003 metais, kai Z.Džindžičių nušovė snaiperis Belgrade.

Tačiau tuo metu savivaldybė, kurioje daugumą sudarė Demokratų partijos atstovai, atsisakė šį klausimą pateikti svarstyti. Dabar politinės jėgos išsidėsčiusios kitaip, ir demokratai Novi Sade sudaro mažumą.

Šio susipriešinimo rezultatai tikriausiai sudomins analitikus, mėginančius nuspėti, kur pasuks Serbija per būsimus rinkimus ir ar sugebės V.Koštunica mesti iššūkį Radikalų partijai, kuri yra populiariausia Serbijoje.