KOKIA SAUGUMO TARYBOS MANDATO ESMĖ?

Iranas beveik 20 metų slėpė nuo tarptautinių inspektorių bandymus sodrinti uraną, ir tai privertė Tarptautinė atominės energetikos agentūrą (TATENA) šių metų vasario 4 dieną perduoti Irano bylą JT Saugumo Tarybai.

Pagal reglamentą Taryba liepos 31 dieną priėmė rezoliuciją, reikalaujančią, kad Iranas per 30 dienų sustabdytų "visus darbus, susijusius su urano sodrinimu ir perdirbimu, įskaitant tyrimus ir mokslinius projektus".

TATENA vadovas Mohamedas ElBaradei rugpjūčio 31 dieną Saugumo Taryboje skaitys pranešimą, kuriame praneš, ar Iranas nutraukė urano sodrinimo darbus.

AR IRANAS SUTIKS NUSILEISTI?

Menkai tikėtina. Šiitiška respublika primygtinai tvirtina turinti teisę sodrinti uraną taikiais tikslais, remdamasi Branduolinio ginklo neplatinimo sutartimi. TATENA kol kas neaptiko jokių Vakarų versijos, esą Iranas bando sukurti branduolinį ginklą, įrodymų, tačiau Teheranui dar norima pateikti daug klausimų.

Iranas užsiminė galįs atsisakyti urano sodrinimo darbų, jei bus surengtos derybos dėl energetikos vystymo, prekybinių ir diplomatinių privilegijų, kurias šešios didžiosios pasaulio valstybės pasiūlė mainais už branduolinės programos nutraukimą, tačiau Teheranas, kaip numato sąlygos, turi šį reikalavimą įvykdyti iki derybų pradžios.

KAIP TOLIAU ELGSIS SAUGUMO TARYBA?

Jei Iranas nevykdys ST reikalavimų, užfiksuotų liepos 31 dienos rezoliucijoje, Taryba turi įgaliojimus "imtis atitinkamų priemonių", kaip reglamentuojama JT įstatų 7-ojo skyriaus 41-ajame straipsnyje, kuris numato įvesti prekybines ir diplomatines sankcijas, bet atmeta karinio įsikišimo galimybę.

Tačiau rezoliucijos tekste nekalbama apie automatinį sankcijų įvedimą. Rusijai ir Kinijai reikalaujant rezoliucijoje numatoma, kad penkios ST narės, turinčios veto teisę, toliau svarstyti galimus veiksmus.

Taigi sprendimas įvesti sankcijas gali būti priimtas tik po kurio laiko. Vakarų šalys Iraną traktuoja kaip grėsmę taikiam sambūviui, bet Rusija ir Kinija, pagrindinės Teherano prekybos partnerės, taip nemano.

KOKIAS SANKCIJAS GALI PRITAIKYTI SAUGUMO TARYBA?

ST greičiausiai pasirinks "laipsniškus" žingsnius, susijusius su Irano atsakymais. Pirmosios sankcijos bus labiau simbolinės, tarkim, atsisakymas išduoti vizas Irano valdininkams, jų sąskaitų užsienyje įšaldymas, draudimas eksportuoti į Iraną visko, kas gali būti panaudota vykdant branduolinę programą. Apie ekonominį embargą ir diplomatinę izoliaciją bus kalbama vėliau.

Tačiau Maskva ir Pekinas priešinasi sankcijų įvedimui. Abi šalys ragina aktyviau naudoti diplomatines priemones. Dauguma pagrindinių Europos šalių, įskaitant Vokietiją, Prancūziją ir Italiją, gali likti nepatenkintos sankcijomis, nes šios komplikuos pagrindinius eksporto kontraktus su Iranu, be to, bus nutrauktas Irano naftos tiekimas.

Vašingtonas, jausdamas, jog nepajėgs įvesti didesnių sankcijų, nei numato JT, be to, kad į kai kurias jų Iranas gali nekreipti jokio dėmesio, greičiausiai bandys sukurti nepriklausomą koaliciją Irano sąskaitoms įšaldyti, ir prekybai energijos ištekliais, kurie Teheranui yra gyvybiškai svarbūs, nutraukti. Šiuo atveju JAV administracija gali pasikliauti savo artimiausiais sąjungininkais, tokiais, kaip Didžioji Britanija ir Australija.

KARINIS ĮSIVERŽIMAS KAIP PASKUTINĖ VILTIS?

JAV ir Izraelis svarstė aviacijos atakų prieš Irano branduolinius objektus galimybę. Tačiau abejotina, ar ST pritartų šiems veiksmams, nes net pagrindiniai JAV sąjungininkai privengia karinio scenarijaus, galinčio sukelti visišką chaosą Artimuosiuose Rytuose,bet negarantuojančio, kad gerai paslėpti ir apsaugoti branduoliniai objektai bus sunaikinti.

KAIP IRANAS GALI ATSAKYTI Į SANKCIJAS?

Iranas gali pasitraukti iš Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties, draudžiančios ją pasirašiusioms šalims kurti atitinkamas karines technologijas, taip pat paspartinti urano sodrinimo darbus, apriboti naftos tiekimą į Vakarus ir pradėti remti sukilėlius Irake, Libane ir Palestinoje.

Tačiau Iranas taip pat gali užimti pasyvią poziciją ir nesiimti jokių veiksmų manydamas, kad skirtingi pasaulio valstybių interesai neleis joms įvesti visų sankcijų.