Pagal Estijos konstituciją pretendentas turi gauti ne mažiau kaip dviejų trečdalių, arba 68 iš 101, parlamento deputatų pritarimą.

Už 52 metų amerikiečių kilmės estą T.H.Ilvesą balsavo jį iškėlusių valdančiosios Reformų partijos, taip pat opozicinių Socialdemokratų, "Res Publica" partijų ir Tėvynės Sąjungos deputatai.

Dar dvi valdančiosios partijos - Centro ir Liaudies sąjunga atsisakė dalyvauti rinkimuose pareiškusios, jog atiduos balsus tik rinkikų kolegijoje už savo kandidatą, dabartinį prezidentą Arnoldą Ruutelį, kuris parlamente nesibalotiruoja. Valstybės vadovas yra pareiškęs, jog sutinka būti renkamas tik rinkikų kolegijos.

Anksčiau antradienį per antrąjį balsavimo turą T.H.Ilveso kandidatūra, iškelta tų pačių partijų, irgi sulaukė 64 deputatų paramos. Vienas biuletenis liko nepanaudotas.

Pirmadienį vykusiame pirmajame rinkimų ture taip pat šių keturių partijų iškelta 62 metų parlamento pirmininko pavaduotoja Ene Ergma iš centro dešiniųjų partijos "Res Publica" gavo 65 balsus - vienu balsu daugiau už T.H.Ilvesą.

"Man net malonu, kad taip atsitiko, - po antrojo balsavimo turo pareiškė T.H.Ilvesas interviu Estijos televizijai, komentuodamas pranešimą, kad vienas biuletenių buvo nepažymėtas. - Tai rodo, kad Estijoje veikia demokratija".

Jis atsisakė išsamiai komentuoti centristų ir liaudininkų sprendimą nebalsuoti per rinkimus, pabrėždamas, kad tai jų teisė.

Drauge jis patarė abiem partijoms išsiaiškinti, ką apie tai mano jų rinkėjai. Anot T.H.Ilveso, Centro partijos ir Liaudies sąjungos rinkėjai vargu ar džiūgauja dėl to, kaip jos dabar pasielgė.

T.H.Ilveso nuomone, dabartinė sistema, pagal kurią prezidentas renkamas ir parlamente, ir rinkikų kolegijoje, akivaizdžiai ne pati geriausia. Ji provokuoja ne tik susipriešinimus, bet ir sudaro galimybę politiniams žaidimams, panašiems į tą, kuris dabar vyksta parlamente.

T.H.Ilvesas pridūrė, kad būtų buvę geriau rinkti prezidentą tik kuriuo nors vienu būdu - parlamente ar rinkikų kolegijoje.

Nepavykus prezidento išrinkti parlamente, jo pirmininkas per mėnesį turi sušaukti 347 rinkikų kolegiją, į kurią įeina 101 parlamento deputatas ir 246 vietos savivaldos atstovai.

Čia nugalėtojui pakaks paprastos balsų daugumos. Būtent taip 2001 metų rugsėjo 21 dieną prezidentu penkeriems metams ir buvo išrinktas A.Ruutelis.

T.H.Ilvesas, kaip trečiojo balsavimo parlamente turo nugalėtojas, automatiškai patenka į rinkikų kolegijos balsavimą. Spėjama, jog dėl prezidento posto varžysis būtent šie politikai.

Jei laimėtų T.H.Ilvesas, tuomet visoms trims Baltijos šalims vadovautų išeiviai iš JAV.

Balsavimas rinkikų kolegijoje vyks rugsėjo 23 dieną. Dabartinio prezidento A.Ruutelio įgaliojimai baigiasi rugsėjo 28-ąją.