"Visi JAV prezidento vizito į Rusijos Federaciją tikslai pasiekti", - sakė V.Putinas, kartu su George'u W.Bushu lankydamasis Ermitažo muziejuje Sankt Peterburge.

Rusijos prezidentas taip pat sakė, birželio pradžioje į Rusiją ketinama pakviesti Indijos premjerą Atalą Behari Vajpayee ir Pakistano prezidentą Pervezą Musharrafą. Šiame viršūnių susitikime būtų siekiama sumažinti dėl Kašmyro Pietryčių Azijos regione kilusią įtampą.

"Tikiuosi, kad jie atvyks čia ir mes galėsime aptarti šiuos klausimus bei išvengti tolimesnės konflikto eskalacijos", - pareiškė V.Putinas ir pridūrė, kad "Rusija apgailestauja, jog konflikto sąlygomis" vykdomi raketų bandymai.

Pakistanas šeštadienį išbandė vidutinio nuotolio raketą, kuri galėtų nunešti branduolines galvutes iki pagrindinių priešininkės Indijos miestų, - šį bandymą kai kurie apžvalgininkai laiko gestu, dar labiau padidinsiančiu įtampą tarp abiejų kaimynių.

V.Putinas labai gerai įvertino savo asmeninius santykius su JAV prezidentu bei jo žmona ir sakė, kad jie "labai geri žmonės". Taip Rusijos lyderis kalbėjo apie penktadienį vakare rezidencijoje Novo Ogariove Pamaskvyje įvykusį abiejų prezidentų šeimų susitikimą.

V.Putinas žurnalistams papasakojo ir kelis smagius jų pokalbio prie stalo epizodus. Jis sakęs G.W.Bushui, kad dalis ikrų, kuriais Rusijoje vaišinami svečiai, paimama iš žuvų, kurios paskui užsiuvamos ir vėl paleidžiamos į Volgą.

"Visi juokėsi, o patikėjo manimi tik JAV prezidentas", - sakė V.Putinas ir pridūrė, kad savo pasakojimu jis norėjo pademonstruoti svečiams rusų požiūrį į ekologijos problemas.

V.Putinas pasakojo, kad šeimų susitikimas baigėsi maždaug vidurnaktį ir kad G.W.Bushas, nors ryte anksti reikėjo išskristi į Sankt Peterburgą, neatsisakė savo tradicinio rytinio kroso.

JAV prezidentas savo ruožtu pažymėjo, kad jis ir jo žmona labai laukė susitikimo su Putinų šeima. Pasak G.W.Busho, šis susitikimas įtikino jį ir Laurą Bush, kad jie bendrauja su labai gerais žmonėmis.

"Turėjome galimybę susipažinti su Rusijos prezidento šeima, jos vertybėmis, papročiais. Pamaskvyje įvykęs susitikimas leido geriau juos pažinti, deramai įvertinti Rusijos prezidento dukterų auklėjimą", - sakė JAV lyderis.

"Esu visiškai patenkintas Maskvos viršūnių susitikimo rezultatais, - pažymėjo jis. - Dabar galvojame apie tai, kaip užtikrinti taiką visai žmonijai, kaip pagerinti mūsų santykius. Apie tai su Rusijos prezidentu kalbėjomės Piskariovo kapinėse, apie tai vakar kalbėjausi su viena rusų moterimi".

Iš ryto abiejų šalių prezidentai, pagerbdami daugiau kaip pusę milijono civilių gyventojų ir karių, žuvusių ginant miestą Antrojo pasaulinio karo metais, Sankt Peterburgo Piskariovo memorialinėse kapinėse padėjo vainiką prie Tėvynės Motinos paminklo.

Ant vainiko juostų užrašyta: "Nuo Rusijos Federacijos prezidento" ir "Nuo Jungtinių Amerikos Valstijų liaudies".

Piskariovo memorialinėse kapinėse palaidoti tūkstančiai Antrojo pasaulinio karo metu per miesto blokadą žuvusių žmonių.

Prezidentai su žmonomis apžiūrėjo memorialinio komplekso muziejų, kurio eksponatai pasakoja apie žmonių žygdarbius ir kančias per 900 dienų trukusią miesto blokadą. G.W.Bushas pasirašė memorialo garbės svečių knygoje.

JAV prezidentas vėliau lankėsi Ermitaže, kur pamatė tik nedidelę dalelę iš 3 mln. jo eksponatų, tačiau galėjo susipažinti su Leonardo da Vinci, (Leonardo da Vinčio), Rembrandto ir kitų meistrų šedevrais.

Iš Ermitažo G.W.Bushas ir V.Putinas vyko susitikti su Sankt Peterburgo valstybinio universiteto studentais ir atsakyti į jų klausimus.

Po "seminaro universitete", kuris bus panašus į lapkričio mėnesį vykusį renginį, kai Rusijos ir JAV prezidentai netoli G.W.Busho ūkio esančioje Krofordo mokykloje atsakė į moksleivių klausimus, JAV lyderis su žmona toliau susipažins su miesto prie Nevos įžymybėmis.

G.W.Bushas ir V.Putinas su žmonomis dar apsilankys Rusų muziejuje, vakare Marijos teatre žiūrės baletą "Spragtukas" ir laivu leisis į ekskursiją Nevos upe - garsiųjų baltųjų naktų prieblandoje grožėsis miesto panorama. Vasaros pradžioje saulė Sankt Peterburge nusileidžia labai trumpam ir dangus būna šviesus net vidurnaktį.

Amerikos prezidento vizitą Sankt Peterburge nušviečia ne mažiau kaip 500 žurnalistų iš įvairių šalių, pranešė Rusijos valstybės vadovo sekretorius spaudai.

Pasibaigus vizitui Rusijoje, JAV prezidentas iš Sankt Peterburgo išskris į Paryžių.