Kol kas Iranas nerodo jokių ženklų, jog priims liepos mėnesį Jungtinių Valstijų, Rusijos, Kinijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Vokietijos pateiktą pasiūlymą. Tiesa, Teheranas yra pareiškęs, jog atsakymą duos iki antradienio, rugpjūčio 22 dienos.

"Neketiname nutraukti (sodrinimo). Dėl visko turi būti susiderėta, bet urano sodrinimo stabdymas neįeina į mūsų darbotvarkę", - savaitinėje spaudos konferencijoje sakė užsienio reikalų ministerijos atstovas Hamidas Reza Asefi.

Užsienio reikalų ministras Manoučeras Motakis trečiadienį pareiškė, kad derybose su Vakarais Iranas pasirengęs aptarti urano sodrinimo stabdymo klausimą, tačiau stengsis išaiškinti, jog Teheranas mano, kad bet koks stabdymas būtų "nelogiškas".

Vakarų diplomatai teigia, jog Iranas privalo nutraukti sodrinimą - procesą, kuris gali būti naudojamas tiek karinėms, tiek civilinėms reikmėms, ir tik tada bus galima pradėti derėtis. Bet kokį atsakymą, kuris ne iki galo atitiks šį reikalavimą, Vakarų sostinės veikiausiai supras kaip pasiūlymo atmetimą.

"Kadangi pasiūlymas yra daugiaplanis, mūsų atsakymas irgi bus daugiaplanis", - teigė H.R.Asefi.

Šešios didžiosios pasaulio valstybės pasiūlė Iranui veikiantį atominį reaktorių ir garantavo kuro tiekimą, taip pat pateikė ekonomiškai naudingų siūlymų ir pritarė idėjai sukurti regioninę saugumo sistemą, jeigu Teheranas nutrauks urano sodrinimą.

Priešingu atveju šaliai gali būti taikomos sankcijos.