Tačiau dar niekad popiežiaus vizito programa nebuvo tokia sutraukta. Per kelionę numatytos tik dvejos Mišios - anksčiau Jonas Paulius II aukodavo po dvejas Šv.Mišias per dieną.

Pirmiausia Katalikų Bažnyčios galva lankysis Azerbaidžano sostinėje Baku. Šioje musulmonų vyraujamoje, aštuonis milijonus gyventojų turinčioje, šalyje, oficialiais Vatikano duomenimis, yra tik 120 katalikų. Įdomi detalė: kadangi šioje Kaukazo respublikoje nėra nunciatūros (Vatikano atstovybės), popiežius bus apgyvendintas viešbutyje.

Per vieną dieną Baku truksiančią viešnagę Jonas Paulius II pirmiausia sieks taikaus Kalnų Karabacho konflikto sureguliavimo. Šiame anklave Azerbaidžano pietvakariuose gyvena daug krikščionių armėnų. Per kovas čia 1988-1994 metais žuvo dešimtys tūkstančių žmonių. Popiežius rugsėjį lankėsi Armėnijos sostinėje Jerevane, o dabar siekti taikos ragins Baku.

Bulgarijoje pagrindinė popiežiaus viešnagės tema bus katalikų ir stačiatikių suartėjimas. Tačiau politiniai šaltiniai Sofijoje šį vizitą vertina ir kaip Vatikano bei Bulgarijos susitaikymą, nes po pasikėsinimo į Joną Paulių II 1981-ųjų gegužę buvo kalbama apie "bulgarišką pėdsaką". Į ekspertų akiratį buvo patekę keli bulgarai, esą padėję turkui Ali Agčai (Ali Agca). Tačiau vėliau jie buvo išteisinti, kai kurie - dėl įrodymų stokos.

Pasikėsinimo į popiežių motyvai iki šiol nėra visiškai aiškūs. Keliais šūviais sunkiai sužeistas Jonas Paulius II tada atvirai pasisakė prieš komunizmą ir sovietinį valdymą. Buvo teigiama, kad jį pašalinti norėjo Rytų slaptosios tarnybos.

Viso pasaulio tikintieji pirmiausia seks, kaip silpnos sveikatos popiežius ištvers kelionę į Azerbaidžaną ir Bulgariją. Numatyta, kad jis per susitikimus su politikais, Bažnyčių vadovais ir menininkais pasakys iš viso 12 kalbų. Per savo 82-ąjį gimtadienį praėjusį savaitgalį popiežius atrodė labai silpnas: jis labai sunkiai ėjo ir vos suprantamai kalbėjo.