Kol A.Vajpayee lankysis Himalajuose esančiame Kašmyre, Jungtinės Valstijos pranešė apie numatomą valstybės sekretoriaus Colino Powello pavaduotojo vizitą į Indiją ir Pakistaną, kurio metu jis bandys sumažinti įtampą tarp abiejų branduolinius ginklus turinčių kaimynių.

Įtampa tarp šių kaimynių prasidėjo po pernai gruodžio mėnesį įvykdyto teroristų antpuolio prieš Indijos parlamento pastatą, dėl kurio Delis kaltino Pakistane įsikūrusias ekstremistų grupuotes, kovojančias dėl musulmonų dominuojamos Džamu ir Kašmyro valstijos atsiskyrimo nuo Indijos. Indijos ir Pakistano pasienyje buvo sutelkta beveik milijonas kareivių.

Delis teigia, kad islamistų kovotojams leidžiama nevaržomai rengti operacijas iš Pakistano, tačiau Islamabadas tai neigia.

Karo galimybė padidėjo po praėjusią savaitę įvykdyto reido prieš Kašmyre esančią Indijos kariuomenės stovyklą, per kurį žuvo 34 žmonės, įskaitant daugelį indų kareivių žmonų bei vaikų ir kelis užpuolikus. Indija teigė, kad šį antpuolį surengė Pakistane įsikūrę ekstremistai.

Kol A.Vajpayee lankysis šio užpuolimo vietoje ir susitiks su likusiais gyvais žmonėmis, Indijos gynybos ministras George'as Fernandesas aplankys kariuomenę, dislokuotą Šiaurės Vakarų Indijos Radžastano valstijoje, pasienyje su Pakistanu.

Tuo tarpu dėl vis didėjančios įtampos santykiuose su kaimyniniu Pakistanu Indija ketina riaušių siaubiamoje Gudžarato valstijoje dislokuotus karius perkelti į šalies pasienį, antradienį pranešė kariuomenės atstovas spaudai.

Griežtesnių saugumo priemonių ėmesi ir Indijos laivynas kuriame jau buvo paskelbta padidinta parengtis, antradienį pranešė AFP aukštas laivyno pareigūnas.

"Negaliu išsamiau pranešti, kokie yra mūsų tikrieji planai ir kaip mes mobilizuojame savo pajėgas. Pasakysiu tik tiek, kad mūsų parengtis ir toliau lieka didelė", - sakė pareigūnas.