Tačiau atrodo, kad niekas kol kas nesiryžta grįžti į izraeliečių užimtą teritoriją Pietų Libane.

Ahmedas Nassereddineas atvykęs į Šihabijeho kaimą sužinojo, kad jo pastatas ir degalinė buvo sugriauti per izraeliečių antskrydį vos 10 minučių prieš ugnies nutraukimo įsigaliojimą.

"Ačiū Dievui, likome gyvi. Nuosavybę galima pakeisti, o sielų - ne", - sakė jis, vos tramdydamas ašaras.

Tūkstančiai automobilių susigrūdo subombarduotame greitkelyje, vedančiame į pietus nuo Saidos uostamiesčio. Izraeliečiai subombardavo daugelį Pietų Libano kelių ir tiltų.

Panašius vaizdus buvo galima išvysti greitkelyje į pietus nuo Beiruto. Aidėjo automobilių garsiniai signalai, keleiviai rodė pergalės gestus. Saugumo šaltiniai sakė, kad namo traukia dešimtys tūkstančių žmonių.

Buldozeriais stengiamasi užversti duobes keliuose, kad lengvieji automobiliai ir sunkvežimiai, kuriais neretai vežami baldai, galėtų pasiekti Sūro ir Nabatijeho miestus.

"Prašau visų (pabėgėlių) grįžti namo", - paskelbė parlamento pirmininkas Nabihas Berri, kuris yra "Hezbollah" sąjungininkas.

"Tie, kurie randa savo namus, turėtų į juos grįžti, o tie, kurie neranda, turėtų likti savo ir kaimyno žemėje, kol galėsime atstatyti jiems jų (namus)", - sakoma jo pareiškime.

Tačiau Izraelio armija paskelbė neatšaukusi "nesankcionuoto" eismo draudimo Pietų Libane, kad negalėtų judėti "Hizbollah" kovotojai. Izraeliečių atstovas sakė, kad bet kas, esantis kelyje, rizikuoja būti atakuotas.

Per Izraelio ir "Hezbollah" konfliktą žuvo daugiau kaip 1,1 tūkst. žmonių Libane ir 156 izraeliečiai. Karą išprovokavo "Hezbollah" liepos 12-osios reidas, kurio metu kovotojai perėję sieną pagrobė du Izraelio kareivius.

Saugumo šaltiniai sakė, kad kelis žmones, kurie išdrįso keliauti į subombarduotus kaimus, sužeidė iš karto nesprogę šaudmenys. Vietos televizija paragino žmones nesiartinti prie neaiškių objektų.

"Ačiū Dievui, agresija liovėsi, - sakė Ali Balhasas, ėjęs į savo kaimą netoli Kanos. - Ji pademonstravo netikrą Izraelio ir Jungtinių Valstijų demokratiją, nes jie sugriovė namus virš civilių gyventojų galvų. Nepaisydami visų sugriovimų, mes vis tiek remiame pasipriešinimą ("Hezbollah")".

Liudininkai pasakojo, kad netoli Kanos, kur per antskrydį liepos 30 dieną žuvo dešimtys civilių žmonių, daugiausia - vaikų, buvo juntama įtampa ir atsargumas.

Mariam Saad grįžusi į Aitito kaimą rado griuvėsius. "Visa mūsų nuosavybė, turtas ir pinigai yra neverti ("Hezbollah" lyderio) Sayyedo Hassano Nasrallah kurpės", - sakė ji.