Šis sąrašas suteikia pirmąsias detales apie įtariamuosius, susijusius su minėtu sąmokslu. Policija nurodė, kad sąmokslininkai planavo surengti kelias savižudžių sprogdintojų atakas, į lėktuvus įsinešdami chemines bombas, atrodančias kaip gėrimai.

Suimtieji yra nuo 17 iki 35 metų amžiaus ir gyveno Rytų Londone, pietrytiniame Hai Vikomo mieste ir antrajame pagal dydį Britanijos Birmingamo mieste. Policija ketvirtadienį per virtinę reidų šiuose miestuose sulaikė iš viso 24 asmenis.

Pačiame atostogų įkarštyje išaiškintas sąmokslas sukėlė chaosą Britanijos oro uostuose, kur buvo atšaukta šimtai skrydžių ir imtasi griežtų saugumo priemonių. Jos buvo taikomos ir penktadienį.

Keliaujantieji iš Didžiosios Britanijos šiandien, kaip ir ketvirtadienį, negalės neštis į lėktuvus jokio rankinio bagažo.

Oro linijų kompanija "British Airways" penktadienį pranešė, kad didžioji dauguma skrydžių turėjo vykti pagal "beveik normalų" grafiką.

Didžiosios Britanijos centrinis bankas savo tinklalapyje paskelbtame pranešime nurodė užšaldyti šių asmenų sąskaitas.

Pateikiame pilną banko paskelbtų asmenų sąrašą:

1) Ali, Abdula, Ahmedas (25 m., Londonas);

2) Ali, Cossoras (23 m., Londonas);

3) Ali, Shazadas, Khuramas (27 m., Hai Vikomas);

4) Hussainas, Nabeelas (22 m., Londonas);

5) Hussainas, Tanviras (25 m., Londonas);

6) Hussainas, Umairas (24 m., Londonas);

7) Islamas, Umaras (28 m., Hai Vikomas);

8) Kayani, Waseemas (29 m., Hai Vikomas);

9) Khanas, Assanas, Abdullah (21 m., Londonas);

10) Khanas, Waheedas, Arafatas (25 m., Londonas);

11) Khatibas, Osmanas, Adamas (19 m., Londonas);

12) Patelis, Abdul, Muneemas (17 m., Londonas);

13) Raufas, Tayibas (22 m., Birmingamas);

14) Saddiqueas, Muhammedas, Usmanas (24 m., Londonas);

15) Sarwaras, Assadas (26 m., Hai Vikomas);

16) Savantas, Ibrahimas (25 m., Londonas);

17) Tariqas, Aminas, Asminas (23 m., Londonas);

18) Uddinas, Shaminas, Mohammedas (35 m., Londonas);

19) Zamanas, Waheedas (22 m., Londonas);

Jie įtariami planavę šią savaitę susprogdinti kelis lėktuvus skrendančius į Jungtines Valstijas, panaudojant skystų sprogmenų mišinį.

Manoma, kad lėktuvuose buvo ketinta naudoti triacetono triperoksido tirpalą – skystus sprogmenis, kuriuos beveik neįmanoma pastebėti, tikrinant bagažą. Jų neužuodžia ir specialiai apmokyti policijos šunys. Detonavimui galėjo būti panaudotas paprasčiausias grotuvas arba fotoaparatas.

Pranešama, kad policija jau rado būsimų savižudžių–teroristų parengtą video įrašą, kuris turėjo būti pateiktas žiniasklaidai po teroro išpuolių.

Ibrahimas Savantas, penktadienį įvardytas vienu įtariamuoju sąmoksle susprogdinti į JAV skrendančius lėktuvus, turėjo nuolatinį darbą ir, kaip didžioji dauguma britų, mėgo futbolą, sakė jo kaimynai. Etniškai mišriame Rytų Londono priemiestyje 25 metų jaunuolio draugai ir kaimynai teigė, kad I.Savantas yra gerai žinomas.

"Mes kartu augome. Jis buvo normalus, eilinis vaikinas", - teigė Assadas, atsisakęs pasakyti savo pavardę.

"Visi gyventojai nustebs ir nusimins dėl jo arešto", - pridūrė jis.

Pasak Assado, 1997 ar 1998 metais I.Savantas atsivertė į islamą, pradėjo nešioti musulmoniškus drabužius ir užsiaugino barzdą. Jis taip pat lankėsi vienoje iš kelių Voltamstouvo rajono, kur gyvena didelė azijiečių populiacija, mečečių.

I.Savantas yra vienas iš 19-os asmenų, kurie, kaip įtariama, dalyvavo sąmoksle susprogdinti kelis transatlantinius lėktuvus. Jų vardus ir pavardes penktadienį paskelbė Anglijos bankas, vyriausybės nurodymu užšaldęs jų lėšas.

Pakistane praėjusią savaitę taip pat buvo areštuoti du pakistaniečių kilmės Didžiosios Britanijos piliečiai, siejami su atskleistu sąmokslu susprogdinti virš Atlanto skrendančius lėktuvus, penktadienį paskelbė vienas vyriausybės pareigūnas.

Pasak jo, šie asmenys buvo suimti vykdant koordinuotą operaciją sąmokslui sužlugdyti. "Jie yra Didžiosios Britanijos piliečiai. Jie buvo areštuoti prieš aštuonias ar dešimt dienų. Vienas jų yra iš Karačio, o kitas - iš Lahoro", - sakė minėtas aukšto rango pareigūnas, kuris nenorėjo, kad būtų skelbiama jo pavardė.

Didžiojoje Britanijoje sulaikyti įtariami mirtininkai vos po kelių dienų turėjo vienu metu susprogdinti per Atlantą skrendančius lėktuvus, mano pareigūnai, atskleidę šį sąmokslą įvykdyti "neįsivaizduojamo masto masinę žmogžudystę".

Sprogdintojai "po poros dienų" turėjo atlikti bandymą, o "po kelių dienų" - įvykdyti išpuolius, sakė vienas JAV žvalgybos pareigūnas, nesutikęs, kad būtų skelbiama jo pavardė.

"Buvo planuojama daug mirtininkų sprogdinimų lėktuvuose, būtinai tuo pačiu laiku", - sakė JAV teritorinio saugumo sekretorius Michaelas Chertoffas (Maiklas Čertofas), kuris pridūrė, kad su šiuo sąmokslu gali būti susijusi "al Qaeda", tačiau kol kas dar per anksti daryti išvadas.

JAV prezidentas George'as W.Bushas sakė, jog šis planas akivaizdžiai primena, kad šalis "kariauja su islamistų fašistais".

Įtariamas sąmokslas privertė nuogąstauti, kad gali būti įvykdyti išpuoliai, primenantys 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas Jungtinėse Valstijose, per kurias žuvo maždaug 3 tūkst. žmonių.

Sąmokslas buvo atskleistas metai ir mėnuo po keturių Didžiosios Britanijos musulmonų savižudiškų išpuolių Londono traukiniuose ir autobuse, per kuriuos žuvo 52 žmonės.

JAV pareigūnai sako, kad galėjo būti planuojama susprogdinti iki 10 lėktuvų. Iš Britanijos į Ameriką skraidančiuose lėktuvuose paprastai būna daugiau kaip 300 žmonių, todėl aukų galbūt galėjo būti tūkstančiai.

Britų vidaus reikalų sekretorius Johnas Reidas sakė, jog policija yra įsitikinusi, kad sulaikė visas pagrindines sąmokslo figūras, bet JAV televizija ABC citavo amerikiečių pareigūnus, kurie sakė, kad penki įtariamieji dar yra laisvėje. Šaltinių pavardės nebuvo nurodytos.

Savo ruožtu ABC pranešė, kad pareigūnai nustatė, jog pinigai lėktuvų bilietams mirtininkams buvo pervesti iš Pakistano.

Praėjusį mėnesį "al Qaeda" paragino musulmonus kovoti su tais, kurie remia Izraelio karo veiksmus Libane, ir perspėjo dėl naujų atakų, jei JAV ir britų pajėgos nepasitrauks iš Irako ir Afganistano.

Pakistanas sako, kad suvaidino tam tikrą vaidmenį atskleidžiant įtariamą sąmokslą ir kad šalies teisėsaugos pareigūnai areštavo kažkiek žmonių. Britų saugumo šaltiniai sakė, kad įtariamuosius stebėjo aštuonis mėnesius.

Tikimasi, kad policija penktadienį paprašys teisėjo leidimo laikyti įtariamuosius nepateikus jiems kaltinimų 28 dienas. Tai būtų daroma pagal naujus įgaliojimus kovai su terorizmu, kurie taikomi nuo praėjusio mėnesio. Tokio leidimo turi būti prašoma per 48 valandas po arešto.

Įtakingo britų verslo dienraščio "Financial Times" duomenimis, sąmokslininkų sulaikymo operacija buvo rengiama metus. Įtariamieji buvo sekami nuo praėjusių metų gruodžio. Kai kuriais duomenimis, į jų grupę galėjo būti įsiskverbęs užsimaskavęs Britanijos specialiųjų tarnybų agentas.

Tačiau šaltiniai Amerikos specialiosiose tarnybose teigia, kad specialioji operacija buvo sėkminga didžia dalimi todėl, kad JAV agentams pavyko pasiklausyti teroristų pokalbių telefonu.